Merkel wil chef Duitse veiligheidsdienst op straat zetten

Volgens Die Welt heeft bondskanselier Angela Merkel besloten de omstreden chef van de binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maaßen, aan de dijk te zetten. Als gevolg van zijn politieke interventies (lees: zijn steun voor de fascistische AfD) is zijn positie onhoudbaar geworden.

Merkel zou volgens Die Welt bereid zijn daarbij Maaßen’s directe chef, minister Seehofer van Binnenlandse Zaken, te passeren. Seehofer heeft tot nu toe geweigerd Maaßen te ontslaan.

De Duitse regering wil het bericht nóch bevestigen, nóch ontkennen. Morgen vindt er overleg plaats tussen Merkel, Seehofer en SPD-voorzitter Andrea Nahles. Daarna komt de regering met een verklaring. De SPD heeft vorige weel al geëist dat Maaßen ontslagen zou worden.

De inlichtingenchef bracht zichzelf in de problemen nadat hij in een interview in Bild openlijk twijfelde aan het waarheidsgehalte van de berichten over klopjachten op migranten in Chemnitz. Een video over het gewelddadige extreemrechtse optreden in de oost-Duitse stad zou volgens Maaßen niet echt zijn. Nadat de authenticiteit van de video was vastgesteld, zag Maaßen zich gedwongen die bewering terug te nemen. Toen vorige week ook nog eens bekend werd dat Maaßen in het geheim vertrouwelijke informatie had doorgespeeld aan de AfD was zijn positie onhoudbaar geworden.