Merkel profiteert van aanslagen Brussel, AfD zakt weg

Opmerkelijk: niet de extreemrechtse AfD, maar Angela Merkel’s CDU lijkt electoraal te profiteren van de aanslagen in Brussel. Volgens een peiling van Stern en RTL wint het CDU licht en valt de AfD terug van 13% naar 10%. De SPD blijft op 20% staan, de Linke op 8% en de Groenen op 13%.

2015-07-04_AfD_Bundesparteitag_Essen_by_Olaf_Kosinsky-202
Frauke Petry. Zelfs de aanhang van haar eigen partij moet haar niet.

Nog veel verontrustender voor de rechtsextremisten is de lage waardering voor partijleidster Frauke Petry. Op de vraag welke politicus de Duitsers het meest vertrouwen scoort Petry niet meer dan een magere 19 punten. Zelfs onder haar eigen aanhang hebben maar weinig mensen waardering voor Petry, minder dan de helft van de AfD-aanhang vertrouwt haar, een verbijsterend lage score.

Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier scoort het beste met 63 punten, gevolgd door de Groene minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann en Minister van Financiën Wolfgang Schäuble met 62. Merkel scoort 61 punten.

SPD-leider Sigmar Gabriel komt niet verder dan 49 en moet eens diep na gaan denken over de vraag wat hij fout doet.  Dat geldt ook voor de fractievoorzitster van Die Linke, Sahra Wagenknecht, die niet verder komt dan 36 puntjes.