Merkel: Europa kan de VS niet langer vertrouwen

Europa kan volgens Angela Merkel niet meer vertrouwen op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Brexit en het presidentschap van Donald Trump hebben dat volgens de Duitse bondskanselier afdoende duidelijk gemaakt.

“De tijd dat we volledig konden vertrouwen op anderen is zo goed als voorbij. Dat heb ik de laatste dagen ervaren” zei Merkel tijdens een verkiezingstoespraak in München. “Wij Europeanen moeten ons lot in eigen hand nemen”.

Merkel’s toespraak is overduidelijk een reactie op het desastreus verlopen bezoek van Trump aan Europa. Met name Trump’s weigering te bevestigen dat een beroep van een lidstaat van de NAVO op Artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag door de VS gehonoreerd zal worden, is bij Trump’s Europese bondgenoten hard aangekomen. Artikel 5 bepaalt dat een aanval op één van de lidstaten door de andere lidstaten opgevat zal worden als een aanval op hen allen. Artikel 5 is tot nu toe slechts één keer aangeroepen, nota bene door de Amerikanen zélf na 9/11.

In plaats van zijn solidariteit met de andere lidstaten te betuigen, begon Trump tijdens zijn bezoek te mekkeren over de in zijn ogen te lage financiële bijdrages van de andere lidstaten aan de NAVO. Wat bij de overige regeringsleiders natuurlijk de toch al bestaande indruk bevestigde dat Trump niet alleen oliedom is, maar ook nog eens een ondankbare hond. Honderden Europese militairen lieten het leven tijdens de invasie van Afghanistan die plaatsvond na 9/11.

Bron: Die Zeit