Menswaardige opvang voor iedereen!

De situatie in Ter Apel is een humanitaire crisis. Vluchtelingen worden gedwongen in de kou en stromende regen te wachten. In het hele land is er een tekort aan opvangplekken. Een tekort dat veroorzaakt is door bewust beleid van opeenvolgende kabinetten Rutte. Nu grijpt Rutte IV deze crisis aan om de situatie nog onmenselijker te maken door het recht op gezinshereniging te ondermijnen en procedures nog langer te laten duren.

Deze door de politiek gecreëerde humanitaire crisis is onderdeel van een bredere trend en heeft van de Europese grenzen de dodelijkste ter wereld gemaakt. De Griekse kustwacht steekt boten lek en deze zomer werden 37 vluchtelingen gedood die de Spaanse enclave Melilla probeerden te bereiken. Maatschappelijke organisaties en activisten die proberen vluchtelingen bij te staan, worden op steeds meer plekken in Europa gecriminaliseerd. De grenzen worden met geweld verdedigd.

Mensen die op zoek zijn naar een beter en gelijkwaardig leven en Nederland wél weten te bereiken, wacht vaak een onzeker bestaan. Asielprocedures duren jaren en zijn erop gericht zoveel mogelijk mensen verblijf te ontzeggen. Vluchtelingen moeten niet zelden vernederende verhoren ondergaan en hebben na een eerste afwijzing amper juridische ondersteuning. Mensen die al jaren zonder de juiste papieren in Nederland wonen, hebben vaak alleen recht op opvang als ze meewerken aan hun eigen vertrek. Dit systeem criminaliseert hen en de mensen die hen ondersteunen.

Dit wrede asielbeleid is nauw verweven met racisme en de groeiende economische ongelijkheid in Nederland. Zo gebruiken rechtse partijen vluchtelingen als zondebok voor het gebrek aan betaalbare woningen. Vooral niet-witte vluchtelingen zijn het slachtoffer van het brute Europese en Nederlandse vluchtelingenbeleid, zoals in maart opnieuw pijnlijk duidelijk werd toen het kabinet en gemeenten onmiddellijk klaarstonden om Oekraïense vluchtelingen wél fatsoenlijk op te vangen. Dit zou voor alle vluchtelingen moeten gebeuren.

De afgelopen decennia zijn de mensenrechten van vluchtelingen steeds verder uitgekleed. Soms zelfs met steun van delen van links (zoals de Turkije-deal). Samen willen wij het tij keren.

Daarom organiseren we een brede landelijke actie op zondag 30 oktober in Amsterdam.

Samen eisen wij:

1. Menswaardige opvang voor iedereen. Ieder mens, en dus alle vluchtelingen hebben recht op onderdak, kleding, zorg en voedsel. Deze opvang moet onvoorwaardelijk en veilig zijn voor iedereen, ook voor de meest kwetsbaar gemaakte mensen.

2. Veilige overtocht voor mensen op de vlucht. Elk jaar komen er duizenden mensen om aan de grenzen van Europa. Mensen op de vlucht hebben het recht om veilig te vluchten. Demilitariseer de grenzen en zorg voor veilige vluchtroutes.

3. Legalisatie nu. Duizenden mensen op de vlucht wonen al jaren in een uitzichtloze situatie in Nederland. Zij krijgen door onmenselijk asielbeleid geen verblijfsvergunning, maar kunnen ook niet terugkeren. Hierdoor worden ze gedwongen om op straat te leven en hebben ze geen kans om een leven op te bouwen. Stop deze uitsluiting en biedt hen het recht om te legaliseren.

4. Stop met mensen op de vlucht te jagen. Nederland en andere westerse landen spelen een centrale rol in het creëren van vluchtelingen. Van oorlogen en wapenhandel, het leegvissen van de zeeën tot de onwil de CO2-uitstoot fundamenteel te verlagen.

Deze oproep wordt gebruikt als basis voor de landelijke demonstratie op 30 oktober. Het protest is een initiatief van het Platform Stop Racisme, een samenwerkingsplatform van vele organisaties in het hele land, en heeft als doel de steun voor een menselijk asielbeleid zichtbaar te maken en een brede maatschappelijke coalitie op te bouwen die politieke verandering kan afdwingen. Sluit je aan en kijk hoe jouw organisatie kan bijdragen!

Eerste ondertekenaars: ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, Extinction Rebellion, HIJOS, Internationale Socialisten, LGBT Asylum Support, MiGreat

Ondertekeningen tot nu toe:

Amsterdam BIJ1
Amsterdam City Rights
Antifascistisch Front Maastricht
Arnhem-Nijmegen BIJ1
ASKV/Steunpunt Vluchtelingen
BIJ1
BOOST Amsterdam
Centrum EMMA, Utrecht
Comité Boni
didf
Extinction Rebellion NL
Fractie GroenLinks Provincie Utrecht
Fractie Rotterdam BIJ1
GroenLinks Alkmaar
GroenLinks Rotterdam
Haagse Stadspartij
Haarlem BIJ1
Internationale Socialisten
Krapuul
KSD.Imagery
Lijst Kabamba
MiGreat
Milieudefensie
Mokum Tegen Fascisme
Nederland Wordt Beter
Raad van Kerken Amsterdam, Taakgroep Vluchtelingen
Rotterdam BIJ1
Socialisten Overijssel
Stap Verder
Stem op een Vrouw
Stichting Gast Nijmegen
Studio Samen
The Feminist Club Amsterdam
Utrecht BIJ1
Wereldhuis Amsterdam
Zaanstreek BIJ1
Zonnehuis

Lees, teken de oproep

Created with GIMP