Mensaap gedoemd uit te sterven

Een Indonesische rechtbank heeft een Chinees bedrijf toestemming gegeven een hydro-elektrische dam te bouwen in het leefgebied van een ondersoort van de orang- oetan.  Volgens milieuorganisaties betekent dat een doodvonnis voor de soort.

De ondersoort – officiële naam Pongo tapanuliensis – werd pas in 2017 voor het eerst beschreven. Waarschijnlijk leven er niet meer dan 800 exemplaren in het Sumatraanse oerwoud.

De dam wordt gebouwd door het Chinese staatsbedrijf Sinohydro. Het project maakt deel uit van ‘De Nieuwe Zijderoute’, een enorm infrastructuurproject waarmee China hoopt haar invloed in Zuidoost-Azië te vergroten. Zoals gebruikelijk spelen ecologische overwegingen daarbij geen enkele rol.

Pongo tapanuliensis is niet de enige ondersoort van de orang-oetan die met uitsterven bedreigd wordt. Ook de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) maakt het naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer als soort. Het Sumatraanse oerwoud wordt in hoog tempo gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. De soort staat inmiddels op de rode lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten.

Walhi, de grootste Indonesische milieuorganisatie, heeft gezegd in beroep te zullen gaan tegen het vonnis.

Bron: The Independent