“Mein Kampf” als bijlage bij rechtse Italiaanse krant

De Italiaanse krant “Il Giornale” heeft vorig weekend Hitler’s Mein Kampf aangeboden als bijlage bij de reguliere editie.  Het betreft de door het bewind van de fascistische dictator Mussolini geautoriseerde vertaling uit 1937.

266px-Silvio_Berlusconi_(2010)
Silvio de Grote Foto: Wikipedia

Een en ander leidde tot woedende reacties van o.a. parlementsvoorzitter Laura Boldrini en premier Matteo Renzi. De krant, in naam het eigendom van Silvio Berlusconi’s broer Paolo, verweerde zich door te stellen dat je om Het Kwaad te bestrijden, het wél eerst moet kennen. Kortom: “Il Giornale” publiceerde Mein Kampf uit antifascistische motieven! Bovendien had het Duitse Institut für Zeitgeschichte in München net een geannoteerde, wetenschappelijke editie van Mein Kampf verzorgd, dus waar zat iedereen nou eigenlijk over te zeuren. Toch?

Kijkend naar de recente geschiedenis van “Il Giornale”, mag er aan de antifascistische motieven van de krant toch wel getwijfeld worden:

Vorig jaar gaf de krant het 14-delige werk “Mussolini en het Fascisme” nog cadeau. Wie snel bestelde, kreeg de brievenverzameling “Lieve Duce [betiteling van Mussolini], ik schrijf je..” er gratis bij geleverd. Ook het tijdstip voor de publicatie van de Mein Kampf-bijlage, een week voor de belangrijke herstemmingen in steden als Napels en Turijn…is vast niet toevallig gekozen. Politici van regeringspartij PD [Partito Democratico] beschuldigden Sallusti [hoofdredacteur “Il Giornale”] er dan ook van dat hij verkiezingspropaganda bedrijft en in het belang van Berlusconi probeert extreemrechtse krachten voor zijn partij te mobiliseren.

Bron: Die Zeit