Meerderheid aan zetels voor Catalaanse onafhankelijkheidspartijen

Bij de door het centrale regime in Madrid afgedwongen nieuwe verkiezingen in Catalonië hebben de republikeinse onafhankelijkheidspartijen (bij bijna alle stemmen geteld) een absolute meerderheid behaald in het autonome parlement.
De rechtse partij van Puigdemont, Junts per Catalunya (Verenigd voor Catalonië) heeft 34 zetels gehaald. Republikeins Links 32 en Volkseenheid 4 (een post-maoïstische partij die wel flink verloren heeft). Gezamenlijk 70 zetels voor de separatisten, in een parlement van 136 leden.
De Catalaanse variant van Podemos, Catalunya en Comú/Podem heeft 8 zetels, wat een licht verlies inhoudt.
De sociaal-democraten winnen een zetel en hebben er 17 (wel een schaduw van wie ze ooit waren). Deze twee partijen zijn autonomistisch maar niet voor afscheiding (en hebben een grote republikeinse aanhang).

De postfranquistische partij van de Spaanse premier Rajoy krijgt 3 zetels, twee jaar geleden waren het er nog 11. Vlot-en-modern-rechts, D’66 op zijn Spaans kun je zeggen, Ciudadanos (Burgers), is gestegen van 25 naar 37 zetels, gezamenlijk 40 voor monarchistisch Spaansgezind rechts. Ciudadanos zijn hiermee de grootste partij in Catalonië.
De opkomst was een recordpercentage van bijna 82%.

Het was de bedoeling van Rajoy dat door middel van de verkiezingen het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië verslagen zou worden. Dat was dan een misrekening. Wat de verdere consequenties zijn mogen we afwachten.

Bron.