Media opvallend eenstemmig over Portugal

António_Costa_2014_(cropped)
António Costa zal de eerste premier in Europa zijn met zichtbare achtergrond in een kolonie (Goa)

Zoals voorspeld, valt de Portugese minderheidsregering bij de eerste vertrouwensstemming in het parlement. De drie linkse partijen hebben wel een parlementaire meerderheid en zullen alsnog een regering vormen. Dat is niet naar de zin van de Europese trojka. De Belgische media sluiten zich daar bij aan, met andermaal een selectieve omschrijving van de democratische werkelijkheid.

Even samenvatten. Op 4 oktober 2015 gingen de Portugezen naar de stembus voor de verkiezing van 230 nieuwe parlementsleden. De EU-instellingen hoopten op een verderzetting van de rechtse regering onder leiding van Pedro Passos Coelho, die een neoliberaal austeriteitsbeleid voerde van zware sociale inleveringen ten bate van de financiële en economische elite van het land en van Europa.

De twee partijen die samen de vorige regering vormden, PSD en CDS-PP, waren in 2011 goed voor 50,4 procent van de stemmen. Ditmaal kwamen ze met een gemeenschappelijke lijst op die nog 38,6 procent van de stemmen haalde, een verlies van 11,8 procent. De oppositiepartijen deden het allen beter dan in 2011. De PS ging van 28,0 naar 32,3 procent, een stijging van 4,3 procent. De BE verdubbelde zijn stemmenaantal van 5,2 naar 10,2 procent. De CDU steeg van 7,9 naar 8,3 procent, een eerder bescheiden stijging met 0,4 procent. De kleine oppositiepartij PAN haalde 1,4 procent, een stijging met 0,4 procent.

Kortom, de regeringspartijen verloren zomaar eventjes 11,8 procent van de stemmen. Dat is in eender welke constellatie een gigantisch verlies. De drie linkse partijen PS, BE en CDU hebben samen 123 zetels, goed voor een parlementaire meerderheid met zes zetels op overschot op basis van 50,8 procent van de uitgebrachte stemmen. Dat is in stemmenaantal niet echt een ruime meerderheid, maar ze is in ieder geval even groot als de 50,4 procent die de vorige regering had.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

[Redactie Krapuul: de Portugese krant Público constateert het achterwege laten van het nieuws in de buitenlandse media]