Masochisme, sadisme, fascisme en de PVV

sadeDe rijen zijn weer gesloten zo lijkt het. Meesters en slaven M/V, ik moet daar steeds aan denken als ik degenen zie die berouw hebben dat ze Wilders ontrouw waren maar toch weer terugkwamen bij de blonde Meester, ze laten hem niet in de steek, hebben hem nodig blijkbaar. Zonder de meester zijn ze stuurloos en weten niet meer waar ze aan toe zijn.

Ik vraag me af wat er gebeurd is in die kamertjes waardoor de afvalligen hun kritiek weer ingeslikt hebben. Gepaaid met leuke baantjes in het vooruitzicht of dreigementen, het blijft gissen. Fascisme heeft alles te maken met onderwerping en seksualiteit. Er is veel op het web te vinden over het onderwerp “fascism and masochism”. Wil je een film zien om van te walgen (of te genieten) zoek dan eens op: Salo, 120 days of Sodom.

Die terugkeer naar het nest van Wilders heeft daar mee te maken. Ongehoorzaam zijn moet immers worden gestraft, dat vindt ook de onderdanige, die wordt daar eveneens opgewonden van. Mogelijk is dit de grootste aantrekkingskracht van het fascisme. Ik beweer dus niet dat mensen die gemarteld worden dit zelf willen, dat is een heel ander verhaal.

Misschien zit het wel in velen van ons en is het daarom zo’n taboe het te benoemen en te bespreken. Ik zal de eerste steen niet werpen.

8 gedachten over “Masochisme, sadisme, fascisme en de PVV”

 1. Ik ben net een boek over Stalingrad aan het lezen, en sommige afvallige generaals daar gingen er ook weer helemaal voor na een praatje met der Führer.

 2. Eens met Jan Jaap. Lees ook het daarop gebaseerde Het Droge en het Vochtige van J. Littell, en zijn roman De Welwillenden.

 3. Ik ben niet zo dol op Freudiaanse uitleg eerlijk gezegd, liever neem ik feiten waar zonder verdere duiding. De Welwillenden heb ik gelezen.

 4. Wat moet ik nu met volwassenen, die het prachtig vinden of goedpraten dat ze applaudiserend “minder, minder..Marokkanen” staan te brullen? Ik heb geen vergelijking nodig met gebrul uit het verleden met de befaamde geheven rechterarmen, om dan kotsmisselijk en pisnijdig op hen te worden. Ons rustig Nederlands recht zal ons wel de rustige weg wijzen van tegenspreken en in dit gval de wacht aanzeggen. Het voor besmette varkens bedoelde cordon sanitair is bij mensen natuurlijk niet te gebruiken.

 5. Dan even wat “grappigs” Hermann Goering stuurde tijdens het beleg van Stalingrad een aantal goederenwagons naar het front gevuld met flessen wijn, champagne, salamiworsten en condooms. De Wehrmacht in Stalingrad was hier niet echt onverdeeld blij mee.

  LRD : Niet zo dol op Freudiaanse uitleg zeg je, terwijl je in de titel van je stuk Masochisme en Sadisme aanhaalt.

  Dat lijkt me dan een contradictio in terminus.

 6. Roi, ik kan met je verhaal meegaan, maar wat ik me afvraag is wat je met ’terugkeerders’ bedoelt. Dat was nieuw voor mij, tenminste als ik het goed begrijp. Misschien lees ik te weinig in de kranten en ben ik niet helemaal bij.

  Maar je punt van sadisme/fascisme spreekt me aan. Wat bezielt mensen dat ze zich kapot willen laten maken door een grote macht? Alleen het voelen van die macht, bij gebrek aan iets anders? Een totale wanhoop, waarin je het einde aanschouwt, maar toch nog iéts wilt voelen of zo?

  Die film van Pasolini, die heb ik ooit eens proberen te kijken (was gewoon op TV) met wat pilsjes achter de kiezen, maar ik kon hem niet uitkijken, ondanks de drank.

 7. Nemo:

  [ wat ik me afvraag is wat je met ‘terugkeerders’ bedoelt ]

  Eerst willen er veel weg bij de PVV, nemen afstand van hun aanvoerder, stappen op, dan geschiedt er een soortement wonder en keert vrijwel iedereen weer terug in het nest. Hoe komt dat? Wat is er gebeurd?

Reacties zijn gesloten.