‘Mark(t), word je al wakker?’

We zijn met onverminderde snelheid door onze fysieke reserves voor de toekomst aan het werken, constateert Bertus Tulleners. De volgende crisis zal een fysieke basis hebben.

Alle ogen zijn gericht op de voortwoedende financiële euro-crisis. Voorlopig zal de discussie over de achterliggende oorzaken en mogelijke oplossingen niet ophouden, de wereldeconomie hobbelt echter verder. Zoals sommigen grappend opmerken, op naar de volgende crisis. (Volkskrant)

De schrijver van dit stuk heeft het volgens mij goed door. Alleen de oplossing zal er niet zomaar zijn. Er zal een omslag in het denken moeten komen. We zullen van ‘ik’ naar ‘wij’ moeten gaan denken. Niet ‘ik’ wil zoveel mogelijk rijkdom, macht, gemak etc; maar, hoe kunnen we zorgen dat ‘wij’ het allemaal een beetje redelijk hebben.
Dat komt niet voor in het liberale denken. Want daar mag degene die de ‘slimste’ trucjes toepast om zichzelf te verrijken, desnoods (of misschien wel bij voorkeur) ten koste van anderen, alles zelf houden. Niks ‘wij’ denken, niks zorgen voor de grote groep. Die losers zoeken het maar zelf uit.

1 gedachte over “‘Mark(t), word je al wakker?’”

  1. ” Aan de andere kant is de afhankelijkheid van uitputbare grondstoffen niet afgenomen en wordt de herstellende capaciteit van (in principe) hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen steeds meer ondermijnd. Dat de aarde een fysiek beperkte speeltuin vormt voor samenlevingen en economieën is oud nieuws. ‘

    Wetenschappers in het buitenland hebben reeds vastgesteld dat we de bronnen voor drie (3!) aarden op dit moment aan het gebruiken zijn.
    Buitenlandse strategen hebben allang dit in de gaten en daarom werden oorlogen om de grondstoffen gevoerd tegen Irak (tot tweemaal toe), Libië en heeft men nu Syrië en Iran in het vizier. De oorlog tegen Joegoslavië viel onder de voorbereiden fase en aanloop ertoe.

    De auteur van deze stuk zou zich moeten bedenken dat Mark & De Liberalen hebben hun mise in dit spel op de partij gezet die bezig is (door middel van oorlogen) de grondstoffen in deze beperkte wereld te doen herverdelen. Iedereen zijn eigen manier.
    Ken je een betere?

Reacties zijn gesloten.