De Sioux-indianen in Noord-Dakota verzetten zich tegen de bouw van de Dakota Access Pipeline. Die moet dagelijks 570 000 ton olie van Noord-Dakota naar Illinois voeren. Bij de actievoerders gaat het niet alleen om de bescherming van het drinkwater van 170 000 stamleden. “Ook onze aloude Sioux-begraafplaatsen worden door de bulldozers niet ontzien”, zegt Marilyn Black Elk. Zij bracht in België de zaak onder de aandacht.
De Dakota Access Pipeline zal de staten Noord-Dakota, Zuid-Dakota, Iowa en Illinois doorkruisen, een traject van 1.886 km onder de rivier Missouri. Door de pijpleiding zou olie uit fracking stromen. Fracking is een proces waarbij onder grote druk van water, zand en chemicaliën olie of gas uit schaliegesteente wordt gewonnen. Dat een gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen in het gesteente achterblijft, zorgt voor grote verontwaardiging bij milieuactivisten.
Bij de ontginning vindt de eerste verontreiniging van de bodem plaats. De vrees is dat lekken uit de Dakotapijplijn ook het water van de Missouri-rivier zouden aantasten. Een terechte vrees, want volgens de PHMSA – een Amerikaans federaal agentschap dat het naleven van de milieuwetgeving van oliepijpleidingen nagaat – werden sinds 2010 meer dan 3.300 lekken en scheurtjes in pijpleidingen gemeld.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be