Machteloze woede

Als niemand meer naar je luistert, je wanhoop zo groot wordt, alles wat je poogt zinloos blijkt te zijn en niemand meer een hand uit steekt, slaat de machteloosheid toe en drijft je tot wanhoop. Een wanhoop die je kan doen besluiten om het laatste wat je hebt ook stuk te maken. Uit woede en frustratie. Want daar heb je nog wel macht over.

De totale waarde van Facebook bedroeg bij de beursgang het duizelingwekkende bedrag van 181 miljard euro. De Griekse staatsschuld is inmiddels opgelopen tot 330 miljard. Bijna het dubbele van de opbrengst van Facebook. Waar 1 man in een klap multimiljardair wordt, stort een hele bevolking in totale armoede. In Ter Apel wordt een kamp van asielzoekers disproportioneel ontruimd aldus de rechter. De betrokken gemeentebestuurders trachtten de gegevens over de besluitvorming onder de pet te houden. Toegesnelde artsen die medische hulp verleenden werden zonder aanzien des persoon en functie afgevoerd door de mobiele eenheid.

In Den Haag is de rondedans begonnen die verkiezingen heet. Geen verantwoording, maar het gebruikelijke vliegen afvangen. Ondertussen neemt de armoede toe. De voedselbanken, die nog steeds bestaan ondanks grote woorden van de PvdA in Balkenende IV, krijgen steeds minder voedsel ter beschikking omdat supermarkten scherper inkopen en minder overschotten hebben. Toch wordt nog altijd bijna 30% van al het in Nederland geproduceerde en verhandelde voedsel weggegooid. Totale kosten ongeveer 4 miljard euro. En dat alleen vanwege een etiketje: houdbaarheidsdatum.

Anderhalf jaar geleden werden we opgezadeld met een kabinet waarvan iedereen wist dat het tot stilstand zou leiden. Tot een verscherping en vergroting van de verschillen binnen Nederland. Anderhalf jaar lang opgezadeld met een Mooi Weer Premier die zonneschijn predikte terwijl het onweerde. De economie is verder in het slop geraakt, de werkeloosheid loopt scherp op maar we moeten niet zeuren want in andere landen is het nog erger, aldus de Premier.

Elke dag staan meer mensen ’s ochtends op met meer vrees voor het bericht waarmee ze zullen thuiskomen. Het mooie weer maakt ons niet vrolijker. We worden met de dag depressiever. Kopen doen we niet meer, we houden te weinig over om te sparen. En wat we sparen verdwijnt als sneeuw voor de zon. In Engeland draait ondertussen The City als nooit tevoren. Vergeten is de crisis. Hun schulden zijn genationaliseerd en worden afgelost door de burger. Beschermd door een premier die van financiële hervormingen niets wilt weten. Net zo min als de Amerikaanse Republikeinen die de Buffet tax om zeep hebben geholpen.

De Europese bevolking wordt met de dag wanhopiger. Gaat steeds radicaler stemmen omdat de politici de wil en het vermogen ontberen om werkelijke veranderingen door te voeren die ten goede komen aan die Europese burger. Merkel en Rutte voorop in hun dogma’s. Als er eurobonds komen ga ik er voor liggen is de stoere maar oh zo domme uitspraak van Rutte. De noodzakelijke verandering wordt in de kiem gesmoord door een Premier die minder kennis heeft van economie dan een kind van zes jaar.

De Griekse bevolking zal in haar wanhoop voor de ultieme daad kiezen. Datgene waar ze nog controle over hebben zullen ze stuk gooien. Niet uit vernielzucht, maar uit machteloze woede. De Grieken zullen de laatste vaas die zij nog hebben oppakken en tegen de muur kapot gooien met alle kracht die ze nog hebben. In duizend stukken zal de vaas uiteenspatten. Kapot die mooie Griekse vaas. Maar het was in elk geval wel hun vaas.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van GroenLinkser Hans Groen.

10 gedachten over “Machteloze woede”

 1. Het wrange is : dit is niet nodig.
  We zitten met een onhoudbaar financieel systeem met rente.
  Dit moet op de schop.
  Maar voordat dit feit wordt onderkent door bevolking en politici, is er nog veel tijd verloren gegaan.
  En onze arme Grieken , Spanjaarden maar inleveren.
  Terwijl dat niet nodig is.
  Mensen wordt wakker, en blijf niet hangen in het bekende systeem.

 2. Als het met geld te maken heeft mag machteloze woede bij de massa wel. Als het met onrecht te maken heeft betreffende een kritisch persoon, mag machteloze woede niet?

 3. Merkel en Rutte zullen moeten inbinden – het is gewoon onvermijdelijk
  Merkel verliest gestaag populariteit en invloed.
  Rutte is demissionair maar vanuit zijn Minerviaanse opgeblazenheid doet alsof dit niet het geval is.
  Hij beseft dat-ie nooit meer de kans krijgt om UltraRechtse en UltraLiberale wetten (ondemocratisch) door te drammen als nu.

  De enige mogelijke redding is banksters muilkorven en op de groei tour ingaan.
  Daar heb je nieuwe frisse politici voor nodig in de stijl van Samsom en Dibi, de ouden weten alleen oude muziek eindeloos te herhalen: klein aangeleerd, groot nooit afgeleerd.

 4. Niet één persoon en niet één instituut dat (mede)verantwoordelijk is voor het ontstaan van deze crisis die van miljoenen de levens kapot maakt, is of wordt werkelijk ter verantwoording geroepen. Hetgene waarmee ze dit hebben laten ontstaan wordt nog steeds gedaan, en naar ik begrijp zelfs in gevallen heftiger.
  Dialoog bestaat niet, slechts woorden. Protest helpt niet, dan rest slechts weerstand en verzet. Het wachten is op de juiste vonk in het juiste kruitvat op het juiste moment.

 5. @4 Even off topic. Ben jij de Hans Langbroek met een website waar krapuul.nl “verhuld nazistisch” wordt genoemd?

 6. 5
  jvdheuvel.

  Ik denk dat deze man raadslid is in Enkhuizen.
  Gezien tijdens petitie tegen ESM verdrag.

 7. @ 7,
  Dus als je maar tegen het ESM verdrag bent en de petitie ondertekend kun je niet VerhuLd nazistisch zijn.
  Ik dacht aLtijd dat de blonde fuhrer er toch nazistische gedachten op na houdt

 8. 8
  JOCGHUM.

  Ik probeer vdheuvel de indentiteit van Hans Langbroek te helpen klaren.
  Niets meer en niets minder.
  Wat u er van maakt zal mij een worst wezen.
  Het zegt meer over uw gedachtegoed, dan het mijne.

 9. @ 9,
  Mijn gedachten gaan uit naar morgen wanneer de grote blonde furher weer samen met zijn maatje B. M
  voor de rechter staat.

Reacties zijn gesloten.