“Maak het het systeem onmogelijk om dit gestolen land te besturen”

tumblr_o8vuvwjski1s9ccq2o1_540Indigenous Action schreef een stuk over de redenen dat de verkiezing van Donald Trump eigenlijk voor niemand die een beetje opgelet heeft (tenminste, voor niemand die niet verblind is door z’n geprivilegieerde status als witte heteroman, om ’t kort te zeggen) een verrassing is.

Onder de titel: “Make it Impossible for This System to Govern on Stolen Land” wordt een samenvatting gegeven van de onderdrukking van de oorspronkelijke bewoners van Amerika en het wanbeleid ten opzichte van de natuur dat ook onder vorige presidentiële termijnen hoogtij gevierd heeft. In de ogen van deze activisten is Donald Trump eigenlijk een vrij logische stap in de cyclus van neoliberale uitbuiting van zowel de mensen als het land zelf, en het geweld waar dit mee gepaard gaat. Van fracking tot onbestrafte politiemoorden van bruine en zwarte mensen, waarbij aangetekend wordt dat de oorspronkelijke bewoners relatief de allerhoogste kans hebben om door een politiekogel om het leven te komen, het politieke en sociale systeem van de VS draait eigenlijk volledig op een systeem van witte superioriteit, waar alle andere zaken op deze aardbol dienen te wijken voor het verschaffen van een lui leventje voor witte mensen, en met name voor ons mannen.

Het feit dat Trump een nare klootzak is, met zijn fascistische neigingen, racisme en seksisme wordt onderkend, maar de conclusie is dat hij geen anomalie is, maar juist een vertegenwoordiger van het systeem dat in de VS heerst.

Om hier een einde aan te maken roepen de mensen van Indigenous Action op om dit systeem het regeren onmogelijk te maken, door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid en sabotage. De rol van de Black Lives Matters protesten (met name die in  Baltimore en Milwaukee) en protesten om land en water te verdedigen zoals de #NoDAPL protesten in North Dakota hebben deze groep mensen ervan overtuigd dat hervormingen alleen niet genoeg zijn. Er dient een breuk te worden geforceerd met deze praktijken, zodat mensen in Amerika weer op een normale wijze met elkaar en het land om leren gaan.

Het feit dat Trump nu gewonnen heeft toont niet alleen aan dat de kolonistenmentaliteit nog bestaat, maar in de ogen van de activisten ook dat deze mentaliteit fragiel is, en bestreden kan worden.

1 gedachte over ““Maak het het systeem onmogelijk om dit gestolen land te besturen””

  1. Pingback: TRUMP PRESIDENT: UN POINT DE VUE AUTOCHTONE, par Indigenous Action

Reacties zijn gesloten.