Luxemburgse minister: gooi Hongarije uit de EU

jean_asselborn_senate_of_poland_01
Jean Asselborn. Illustratie: Wikipedia

Volgens de Luxemburgse Minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, heeft Hongarije niets te zoeken in de EU.  Asselborn is van mening dat het vertrek van Hongarije “de enige mogelijkheid is om de samenhang en de waarden van de Europese Unie te bewaren”. Volgens Asselborn is Hongarije “niet ver meer verwijderd van een schietbevel tegen vluchtelingen”. 

De Luxemburger verwijt  Hongarije niet alleen dat het land schandalig optreedt tegen vluchtelingen, maar ook dat de regering van premier Orban bezig is de democratie te ondermijnen en de media te muilkorven:

Wij kunnen niet accepteren dat de basiswaarden van de Europese Unie gekwetst worden. Wie zoals Hongarije hekken bouwt om vluchtelingen tegen te houden of wie de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechtspraak aantast, dient tijdelijk of desnoods permanent uit de EU verwijderd te worden

Volgens Asselborn is de EU dankzij mensen als de Hongaarse premier Orbán inmiddels internationaal volstrekt ongeloofwaardig geworden:

Dankzij types als Orbán staat de EU er nu internationaal gekleurd op als een Unie die naar buiten toe weliswaar allerlei waarden verdedigt, maar niet in staat is deze intern ook te handhaven

De kritiek is volledig terecht, maar komt wel wat laat. Orbán is al sinds de verkiezingsoverwinning van 2010 systematisch bezig de democratie af te breken. De Hongaarse premier heeft daar ook nooit een geheim van gemaakt: volgens Orbán is de tijd van de liberale democratieën voorbij, de toekomst is aan wat hij betitelt als “een niet-liberale (illiberal) democratie”, in wezen een eufemisme voor een autoritaire samenleving.

Bron: Die Welt

Voor degenen die het Duits niet beheersen: Politico