Lula weigert huisarrest in plaats van gevangenis, eist herziening proces

Het aanbod van de Braziliaanse regering aan voormalig president Lula om de rest van zijn 11 jaar gevangenisstraf in huisarrest uit te zitten is niet ingegeven door humanitaire overwegingen. Lula bVoormalig Braziliaans president Lula weigert het aanbod van minster van Justitie Sérgio Moro – voorheen de rechter van zijn vonnis – om de rest van zijn elf jaar gevangenis in huisarrest uit te zitten. Hij blijft de herziening van zijn zaak en volledige vrijspraak eisen. lijft via zijn advocaten de volledige herziening van zijn proces eisen.

Sérgio Moro, de huidige Braziliaanse minister van Justitie, was zelfs rechter in de zaak tegen voormalig president Lula voor beschuldigingen van corruptie. Onthullingen door de nieuwssite The Intercept brachten echter aan het licht dat Moro als rechter doelbewust het onderzoek liet manipuleren en bewijzen ten voordele van de verdediging heeft genegeerd.

Uit de door Intercept uitgebrachte opnames van telefoongesprekken blijkt dat Moro Lula met een celstraf wilde verhinderen aan de presidentsverkiezingen deel te nemen. Alle peilingen voorspelden toen een overwinning voor hem. Tijdens die gesprekken maakten rechter Moro en zijn gesprekspartners – waaronder openbare aanklager Deltan Dallagnol – ook cynische grappen over de dood van een kleinzoon van Lula aan hersenvliesontsteking en over de dood van zijn 66-jarige vrouw in 2017.

Het aanbod voor huisarrest heeft alles te maken met die revelaties. Het Hooggerechtshof heeft recent reeds een ander vonnis van rechter Moro geannuleerd, met als hoofdargument dat de rechter de rechten van de verdediging had geschonden. Moro vreest dat al zijn vonnissen van de voorbije jaren door het Hooggerechtshof zullen worden herbekeken, dus ook zijn vonnis over Lula.

Moro hoopt dat het vonnis over Lula niet op de agenda van het Hooggerechtshof zal komen als Lula terugkeert naar relatieve vrijheid in huisarrest. Huisarrest in Brazilië houdt in dat de betrokkene enkel in de onmiddellijke buurt van zijn woning mag verblijven – voor Lula is dat São Paulo –, maar verder wel iedereen kan ontmoeten thuis of daar spreken met de pers.

In een handgeschreven brief gericht aan ‘het Braziliaanse volk’ weigert Lula echter hier op in te gaan. “Ik zal mijn waardigheid niet inruilen voor vrijheid … Ik heb al aangetoond dat de beschuldigingen tegen mij vals zijn. Het zijn zij (Moro en zijn collega’s) die nu de gevangene zijn van de leugens die ze Brazilië en de wereld hebben verteld.”

Het pakket anti-criminaliteitwetsvoorstellen van minister Moro – in hoofdzaak bedoeld om politie en leger volledig immuun te maken voor vervolging wegens het doden van personen in de arme woonwijken – ondervindt sinds de revelaties van The Intercept heel wat weerstand in het parlement.

Meerdere generaals en huidig president Bolsonaro hebben reeds eerder openlijke bedreigingen geuit aan de rechters in het Hooggerechtshof. Toch vrezen zij het ergste. Indien Lula in een nieuw proces wordt vrijgesproken, komen zij immers zelf in het vizier en wacht hen een mogelijke rechtszaak met ernstige gevolgen. Het aanbod voor huisarrest en het impliciete vooruitzicht op vervroegde opschorting van Lula’s straf ‘wegens goed gedrag’ is een wanhopige poging om net dat te vermijden.

– Lode Vanoost, eerst verschenen bij De Wereld Morgen, gebaseerd op Fearful of Lula’s Exoneration, His Once-Fanatical Prosecutors Request His Release From Prison. But Lula Refuses – The Intercept.

Het volledige dossier van The Intercept (tien artikels) vind je hier.