Liveblog: presidentsverkiezingen in Oostenrijk

Loeispannende presidentsverkiezingen in Oostenrijk waar de onafhankelijke (ex-Groene) kandidaat Alexander van der Bellen  het opneemt tegen de fascist Norbert Hofer. Hofer had gisteren na het sluiten van de stembussen 144.000 stemmen meer dan Van der Bellen.

Vandaag worden de naar schatting 700.000 stemmen geteld die per post binnengekomen zijn. Hofer moet 41,8% van deze stemmen veroveren om de zege binnen te slepen en voor het eerst sinds 1945 weer een fascist de hoogste functie in een Centraal-Europese staat te laten bekleden. Dat lijkt hij net niet te gaan halen. Met bijna de helft van de stemmen geteld staat Hofer nu op 38,4%.

Voor degenen die het Duits beheersen: hier een liveblog met veel details.

Update 13.50 Met tweederde van de stemmen geteld lijkt Hofer iets in te lopen. Hij staat nu op 39,3%.

Veel verwarring over het aantal stemmen dat Van der Bellen nodig heeft om Hofer te verslaan. Überhaupt veel verwarring, eigenlijk. Volgens sommigen heeft VDB nu 3000 stemmen meer dan Hofer, volgens anderen loopt hij nog steeds ver achter.

Update 14.20:

14.45 Servers  gecrasht, dus even geen updates. Definitieve uitslag verwacht rond half 4.

15.20 De officiële uitslag laat op zich wachten, maar volgens het Oostenrijkse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Van der Bellen gewonnen:

15.40 bekendmaking uitslag hier en hier  te volgen.

16.10 Nog steeds geen officiële uitslag, maar Van der Bellen kan in de praktijk nu niet meer ingehaald worden. Wat leidt tot de gebruikelijke voorspelbare reacties:

16.25 Hofer heeft zijn nederlaag erkend

Advies op Twitter dat wij graag meegeven aan PVV’ers:

 

16.47 Het is officieel: Van der Bellen 50,3%. Hofer 49,7%.