Linkse mensen zijn aardiger (?)

geitenwollensokken
GEITENWOLLEN SOKKEN

De kop roept wellicht nogal wat vraagtekens op. Het veronderstelt dat je twee soorten mensen hebt, linkse en rechtse, dat is uiteraard  niet zo. Daarbij kan je terecht vragen wat is de betekenis van “aardig”? Maar ik moet het nu eenmaal doen met de beperking van wat geschreven woorden op een scherm, het is niet anders.

Het tegenovergestelde van de vraag kan ik wel duidelijker beantwoorden: de karaktereigenschappen van rechtse mensen vind ik vervelend. Ik heb daarom geen vrienden of kennissen die rechtse standpunten hebben, ik kan niet met ze overweg, ik verdraag ze niet. Egoïsme, geouwehoer over geld (teveel belasting betalen), gezeur over Islam of buitenlanders, verbieden dit en dat, ik wil het niet óók in mijn huis nog moeten aanhoren. Ik word al voortdurend geconfronteerd met dit gedoe op straat en overal elders, maar in mijn huis  laat ik dit soort dingen niet toe, deze mensen zullen mijn vrienden nooit zijn. Ik vind ze kortom niet aardig.

Maar stel nu dat een goede vriend van je ook ineens gaat praten over de enorme toeloop van MOE-landers? Iemand waarvan je dacht dat hij meestal de juiste keuzes maakte? Ik raak daarvan in de war. Er gebeurt méér dan een uitwisseling van een “visie”, onze vriendschap staat op het punt minder te worden. Zeker, ik zal extra voorzichtig-niets zo kostbaar als vriendschappen immers-, proberen om mijn bezwaren te vertellen, maar er is iets vervelends gebeurd. Iets dat ik niet meer vergeet, of het zou moeten zijn dat de vriend zelf bijdraait. Ik ben niet opvoedkundig of belerend aangelegd, mensen vormen zichzelf, wandelen hun eigen pad, daar heb ik mij niet mee te bemoeien en wil ik ook niet. Ik schrik, wacht af, en bekijk het – weer eens – van een afstand.

Soms krijg ik te horen dat ik zo weinig vrienden heb omdat ik zo moeilijk doe over “alles”, niets accepteer, wegloop of afwijzend ben als mensen een andere politieke visie hebben dan ikzelf. Nou kijk, ik wil graag praten over politiek en het leven-en-alles en nog tienduizend dingen méér, maar ik heb grenzen ja, heel duidelijk zelfs. Maar er klopt ook heel zeker iets niet van dit verwijt: ik ben juist voor het vergroten van maximale vrijheid van mensen (en mijzelf), probeer daar ook mijn eigen gedrag voortdurend aan te toetsen, ik vind het allemaal wel prima hoe mensen hun leven vormgeven. Ik hou van rommeltjes en rare mensen in mijn omgeving. Wat dat betreft ben ik geen moeilijk mens, vind eigenlijk nooit iets gek of het moet in de sfeer van rechts gebral komen ja, dan loop ik weg. Ik kan er niet tegen, word er lichamelijk ziek van.

Goed, ik heb weinig vrienden (over) dus, ik kan niet met rechtser wordende mensen overweg. Ik begrijp het allemaal wel hoe dit ontstaat door het voortdurende kapitalistische gebeuk, maar op een gegeven moment trek ik me toch terug. Ik hou van zachte mensen, mensen die geven in plaats van nemen, die het niet gaat om status of macht, die mij ook accepteren zoals ik ben. Ik kan ook niet goed tegen domme mensen die wel kunnen maar niet meer willen nadenken. Wat er dan vanzelf gebeurt is dat ik steeds minder vrienden krijg in een rechtser wordende tijd. Maar ik wil en kan mezelf niet uitleveren aan dit gure rechtse klimaat, geen millimeter krijgen ze van me, echt niet, nooit.

Politiek is voor mij geen afstandelijke belevenis,  het gaat over mijzelf, de wereld om mij heen  en over de persoon die ik ben. Die kan ik niet uitleveren of inleveren aan rechtse(re) gedachten. Dan verdwijn “ik” ook.  Het hoge eisen stellen aan mijzelf met betrekking tot het maken van juiste keuzen vind ik verschrikkelijk zwaar, maar ik kan niet anders.

27 gedachten over “Linkse mensen zijn aardiger (?)”

 1. Volgens mij komt het gepraat over bijvoorbeeld MOE-landers het meest van linkse mensen, en zijn de rechtse mensen (de werkgevers in dit geval) juist degenen die wél graag MOE-landers zien komen.
  Veel Nederlandse arbeiders, toch best in het verleden vaak linkse stemmers geweest zijnde in de richting van PvdA en SP, zijn degenen die zich het meest bedreigd voelen aangaande hun banen door MOE-landers.

  Ik werk zelf ook met MOE-landers, en die klagen zelfs onderling over elkaar. Polen over Serviërs en omgekeerd. Samen klagen die twee nationaliteiten weer over de komst van Bulgaren straks; en héél erg klagen ze beiden over de komst van de Roemenen straks. Die laatsten worden allemaal als zigeuners, en dus criminelen, gezien.

  Het gezeur onder niet-Nederlanders over andere niet-Nederlanders is net zo groot als het gezeur van wel-Nederlanders over niet-Nederlanders. Er is echt geen enkel verschil.
  Vroegere Turkse collega’s die het altijd over de Marokkanen hadden, Surinaamse collega’s van verschillende snit die het altijd over Hindoestanen hadden, het houdt allemaal gewoon niet op.
  Het eeuwige gezeik over anderen is niet iets specifiek Nederlands, en zeker ook niet specifiek iets links of rechts.

 2. inderdaad Hans, mensen zeuren over elkaar feit is echter dat bepaalde standpunten hier ten lande voor zeer links worden gezien terwyl ze dit NIET zyn.
  Het schandaal is dat er duizenden nederlanders geen baan hebben, maar aangeboden banen zyn vaak rotwerk en uitgaande van de nederlandse pryzen (huren, belastingen) niet al te best betaald.

  De oplossing laat de Moelanders, syriers, marokanen etc. maar binnen voor deze banen is om je ogen uit je kop teschamen.
  Toch zyn onze salonsocialisten erin geslaagd ons wys te maken laamaarbinnenkomen.

 3. Ach wat een gezwets weer. het zijn de (veelal) VVD-stemmende werkgevers die deze buitenlandse werkkrachten hierheen halen hoor.

 4. @Hans:

  Denk je dat onderwijs zou kunnen helpen? Of is dit bijna iets “eeuwigs”?

  @Richard Walter:

  [ De oplossing laat de Moelanders, syriers, marokanen etc. maar binnen voor deze banen is om je ogen uit je kop teschamen ]

  Hoezo? Wat is daar mis mee en wat zou jij willen?

  @Paling

  Heb je ook een inhoudelijke reactie?

 5. Zeg Paling, dit van de Moe-landers is een voorbeeld snap je? Het zou aardig van je zijn als je op de inhoud in zou willen gaan in plaats van nietszeggende opmerkingen te plaatsen.

 6. Hou toch op over links of rechts, hou toch op over MOE-landers, daar gaat het je stukje immers helemaal niet over. Je schrijfsel is een verwarde poging om de verantwoordelijkheid voor je eigen eenzaamheid buiten jezelf te plaatsen en daar begrip van anderen voor te sorteren. Nou niet dus. Het feit dat je geen vrienden hebt ligt niet aan links en ook niet aan rechts, het ligt niet aan Nederlanders en ook niet aan buitenlanders. Het ligt niet aan de rest van de wereld @LRd, het ligt aan jou.

 7. Paling:

  [ @LRd, het ligt aan jou ]

  Mooie aanvulling op het stukje, dank je. Ben je niet bereid je te schikken naar wat gangbaar is in dit bruine politieke klimaat dan heb je de gevolgen uitsluitend aan jezelf te danken.
  Niets makkelijker dan meehuilen met de wolven.

 8. @Paling, hartstikke lekker geen rekening met (veelal extreem-rechtse) sociale klimaat houden is inderdaad erg gemakkelijk. Daar heb je volkomen gelijk in.
  Het is helemaal van hetzelfde simpliciteit als de stelling: “de verrote buitenlanders (MOE-landers) zijn de oorzaak van alles”.

  Inconsequent denken, handelen en gebrek aan elementaire logica die allemaal buiten beschouwing laat dat de verrekte buitenlanders/allochtonen zijn door opeenvolgende VVD/CDA regeringen uitgenodigd om druk op eigen werkkrachten uit te kunnen oefenen. Een en ander is keer op keer door de VVD/CDA stemmers ondersteund. Hetzelfde die nu weer ontevreden voor PVV gaan stemmen.

  Het kan ook zo zijn dat in de praktijk mensen zouden zijn, net als LRD moeite mee hebben om enige contact ermee te onderhouden.

  @Paling, hier een oefening voor je: probeer ’s een keertje een gesprek met een zombie aan te gaan.

 9. @Hans Langbroek: “Het eeuwige gezeik over anderen is niet iets specifiek Nederlands, en zeker ook niet specifiek iets links of rechts.”

  Grotendeels mee eens omdat er goede mensen ook aan de rechter kant zijn, wel minder omdat in het gejaag naar poen zijn veel rechtse mensen inmiddels onopgemerkt lege schelpen geworden. Geen principes, wel altijd over poen. Daar kun je geen fatsoenlijk gesprek mee houden. Kan ik me voorstellen dat LRD ze niets te melden heeft.

  Verder heb je een structureel probleem in je beweringen met betrekking tot het feit dat iedereen over iedereen kletst/zeikt, omdat er in Nederland gaat het in het geval tussen de Autochtone kaste en de Allochtonen kaste vooral over Xenofobie, Discriminatie en Racisme. Daar ligt het probleem veer serieuzer en de voorbeelden die deze feit blootleggen zijn haast eindeloos.

  Het is gewoon een ander gesprek.

 10. Volgens mij is politieke kleur niet bepalend of iemand aardig is of niet. Zeker mogelijk dat de relatie tussen mensen beinvloed wordt door bepaalde voorkeuren, niet alleen op politiek gebied. Waarom wordt je verliefd op iemand? Op welke basis sluit je vriendschappen?
  Een jaar of 10 geleden bleek een vriend van mij opeens een neo-nazi te zijn. Stom toevallig bij een gesprek in de kroeg ontdekt, geen idee meer wat het oorspronkelijke onderwerp was. Ik heb m’n bier laten staan en ben gegaan. Dat was het dan.

 11. Roi: Mooi, duidelijk en overzichtelijk beschreven. Ik ben het inhoudelijk helemaal met je eens!

  [Wat er dan vanzelf gebeurt is dat ik steeds minder vrienden krijg in een rechtser wordende tijd. Maar ik wil en kan mezelf niet uitleveren aan dit gure rechtse klimaat, geen millimeter krijgen ze van me, echt niet, nooit.]

  Bij mijn man en mij precies het zelfde: wij hebben een kleine vriendenkring over, maar dan wel bestaande uit mensen die we vertrouwen.

  Volgens bijgaand onderzoek hebben “wij linksen” ook een andere hersenstructuur:
  http://www.elsevier.nl/Wetenschap/nieuws/2011/4/Politieke-voorkeur-te-verklaren-door-hersenstructuur-ELSEVIER294121W/

  http://www.elsevier.nl/Wetenschap/nieuws/2011/4/Politieke-voorkeur-te-verklaren-door-hersenstructuur-ELSEVIER294121W/

 12. @Angy: Dank je voor die hele interessante link!!!!! Ikzelf meende ook ooit al eerder te hebben vernomen dat wij linkse mensen inderdaad superieure hersenen hebben ten aanzien van die rechtsen. Die kwalitatieve tweedeling in de mensheid maakt dat je je af gaat vragen hoe het dan toch kan dat die rechtse ‘mens’soort het veel vaker voor het zeggen heeft. Waarschijnlijk omdat die rechts’denkers’ in de meerderheid zijn. Ergo: democratie is voor ons linkse mensen een zeer slechte zaak.

 13. Men kan zich afvragen wat oorzaak is, wat gevolg. Ik ben liever heel voorzichtig met eugenetische beweringen.
  Bovendien beantwoordt het niet de vraag of aardig zijn met politieke kleur samenhangt. Ook niet zo intelligente mensen kunnen erg aardig zijn. Ook links.

 14. Vroeger was het aangaan en onderhouden van relaties met mensen van een andere politieke kleur voor mij nooit een punt. Je dacht er niet eens over na. Er was ondanks de verschillen van inzicht altijd wel een zeker respect voor de ander, een zeker fatsoen. En dat vond je ook terug in de politiek, bijvoorbeeld bij discussies in de Tweede Kamer. Met de komst van Wilders (eigenlijk al sinds de opkomst van Fortuyn) is dat fatsoen ter rechterzijde razendsnel afgebrokkeld, en van respect is in die kringen al helemaal weinig meer te merken. Dat de angst voor stemmenwinst van de PVV ook andere politieke partijen haastig naar het rechterhoekje der snel scorende oneliners en intolerantie doet opschuiven helpt niet mee, evenmin als de komst van internet, waarop figuren van allerlei allooi ongestraft en anoniem hun intolerantie en racisme kunnen botvieren. Iedereen weet wel hoe het er in de reactiekolommen van de Telegraaf, bij GeenStijl, op Twitter en elders in de virtuele wereld aan toegaat. Totale onzin, beledigingen, beschuldigingen, bedreigingen: het kan allemaal anoniem en meestal in beroerd Nederlands worden gespuid door types die doorgaans in de PVV-hoek thuishoren en links georiënteerde mensen fijnzinnig aanduiden als ‘linkse maffia’, ‘links tuig’, ‘milieumaffia’ of (veel) erger.
  Het is dan ook geen wonder dat ik tegenwoordig niets meer moet hebben van mensen die dergelijke kringen verkiezen.
  Dan zeg ik toedeledokie, de mazzel, tot nooitweerziens.

 15. Ik vind sociaal bewogen mensen vaak prettiger in de omgang dan mensen die doorgaans in een maatpak rondlopen.

  Vooral als ze jong zijn te jong voor een maatpak en waar het er dik bovenop ligt dat ze de mazzel hebben gehad in een rijk gezin te zijn opgegroeid. Ze kunnen er wellicht niks aan doen. Maar als ze zich beter voelen dan een ander en dat gaan uiten op wat voor manier dan ook. Dan heb ik liever te maken met de schoonmaakster, de machine bankwerker of de bakker op de hoek.

  Ik vind mensen die met bijvoorbeeld natuurkunde bezig zijn bijvoorbeeld aangenamer en boeiendere mensen dan gesjeesde bankier types en hun drang naar status en geld. En daar zitten gerust ook hele aardig mensen tussen.

  Aan de andere kant vind ik de bierbuik goude ketting figuren die steevast alles op de buitelanders afwentelen zeer on aangenaam. Die gasten die je altijd zuur aankijken met een blik van WAT MOT JE! Die doorgaans te hard rijden in de bebouwde kom omdat ze een of andere minderwaardigheidscomplex hebben.

  Kijk ikzelf kan ook wel eens onaangenaam zijn maar dat is misschien als ik ruzie heb met mijn vriendin. En ik ben ook wel eens lui.

  Ik hou meer van mensen met een passie anders dan dat voor geld of wapens. Daarom vind ik bijvoorbeeld VPRO programma’s mooier dan SBS voetjebal zaken. Millieu vind ik bijvoorbeeld belangrijker dan geld en daar past ook een bepaald slag mensen bij. Maar het wil wel. En dat is geen mening dat Millieu VEEL BELANGRIJKER is dan geld en macht. Zonder bomen kunnen we ECHT NIET zonder BMW en Audie ECHT WEL… ja dan is het maar zo dan maar weer met paard en wagen naar je werk. Zolang ik maar kan ademen en het liefst schone lucht en voor drinken schoon water.

  Tuurlijk vind ik een mooie auto ook mooi…. maar als je moet kiezen tussen auto of een wonen aan de rand van een bos of een mooi schoon strand. Dan wist ik het wel.

  En dan deze opmerking ‘de kogel komt van links’ ??? Volgens mij zijn is de wapen lobby in amerika en het gebruik daarvan veelal een rechts ding. Ik kan me vergissen. Dit geld ook voor die VOC mentaliteit. Blank is super en de rest is er om uit te buiten. Maar rechtse blanken buiten ook nog eens blanken uit die het niet breed hebben. Zie daar de participatie samenleving.

  Ik ken nu een geval waar 55 vrijwilligers (licht verstandelijk beperkte mensen) een bejaardenhuis bestieren waar de bejaarden 1 ik per week kunnen worden gewassen op een handje vol echte verpleegkundigen. En dan hoor je dat een directeur tonnen verdient. Ja zijn rechtse aardig ? .. als ik dit soort dingen hoor en lees en zie begin je toch wel te denken van niet.

 16. @ Jan Zwaaneveld:

  Heel herkenbaar wat je schrijft. Wel begon bij mij de verwijdering, om het eens een naam te geven, zo rond 1980.

 17. Goed stuk…heel herkenbaar….het brengt dingen onder woorden die ik zelf ook zo meemaak dan wel voel.
  Ik vind het mooi dat je er zo over schrijft…petje af LRd.

 18. @Le Roi

  Wij zullen ook geen vrienden worden. Daarvoor verschillen onze politieke inzichten te veel. Maar ik heb wel veel respect voor je. Je hebt een bepaalde koers, houdt daar aan vast en gaat de discussie aan. Ik hoop dat je troost put uit het feit dat ik je respecteer.

  Mensen die geen vrienden van me zijn en die evenmin op respect kunnen rekenen zijn verkrachters van fundamentele waarden zoals mensenrechten. Bijvoorbeeld SP’ers beschouwde ik altijd als ietwat dommige mensen, die niets beters weten dan boe-roepen, maar die toch wel het ‘goede’ willen. Maar als vandaag blijkt dat ze Teeven volgen in zijn poging de rechtsstaat af te breken, dan valt het respect voor die mensen weg.

  Maar is het noodzakelijk om veel vrienden te hebben? Is die opvatting (versterkt door Facebook) niet een neoliberaal dwangmiddel om ons te conformeren aan de huidige orde? Vroeger in onze contreien en nu nog in andere culturen was/is het heel legitiem om kluizenaar te zijn. Om je af te zonderen van de wereld en je eigen eenzame pad te bewandelen. Dat is moeilijk. Kluizenaars worden daarom ondanks alles met respect behandeld.

  Misschien is het streven naar respect beter dan het streven naar veel vrienden. In je pad naar respect zul je vast mensen tegenkomen die op een soortgelijke manier naar respect streven. Als je geluk hebt, kunnen die vrienden van je worden. Maar dat zijn dan vriendschappen die niet ontstaan omdat je streeft naar vriendschap, maar die komen min of meer toevallig tot stand.

 19. Het is totaal niet noodzakelijk om veel vrienden te hebben. Goede vrienden, zoals de redactie van deze site, zijn onbetaalbaar. Rechtse mensen zullen vaak best hele positieve eigenschappen hebben maar onder de streep is het gewoon vieze vuiligheid, zonder uitzondering.

 20. @K

  Misschien kunnen we ze in reservaten zetten? Kunnen ze daar lekker werken voor hun geld. Doen ze toch zo graag?

 21. @Sjaax, zeer juist geformuleerd: “Maar is het noodzakelijk om veel vrienden te hebben? Is die opvatting (versterkt door Facebook) niet een neoliberaal dwangmiddel om ons te conformeren aan de huidige orde?”

  Zeer terecht opgemerkt dat er over een rechts-sociaal dwangmiddel tot conformiteit gaat.

  Overigens klonteren rechtse mensen in de zuiver-dominant-autochtoon traditionele Nederlandse verenigingen aan elkaar en delen deze werkwijze als een klap in het gezicht van de minderwaardige allochtonen kaste vertegenwoordigers.

  Heel erg typisch voor ons land.

 22. Le roi:
  ik vind dat rot werk goed betaalt moet worden.
  als voormalig socialist herhaal ik wat wylen Voskuil zei; ongeacht je paspoort een arbeider heeft het recht overal ter wereld te werken.

 23. Wat zijn vrienden? Dat is voor ieder mens verschillend. De één noemt iemand een vriend die voor de ander een vage kennis is. In mijn beleving heeft ieder mens maar een paar (soms maar één) echte vrienden. Die er zijn bij de hoogte- en de dieptepunten en alles wat daar tussen ligt. En jij bent er voor hen, in die tijden.

  En geldgraaiers als vrienden: nee, dat past niet bij mij. Ben ik nu links?

Reacties zijn gesloten.