Links of rechts nieuws – Krapuulredacteuren op SALTO vanavond

Van 23 tot 1 Nederlandse tijd vanavond 20-21 september via SALTO [klik voor online luisteren op deze link], lokaal-mondiale radio vanuit Amsterdam met Krapuulauteurs/redacteuren wltrr en Schrijver Dezes en een discussiestuk van Krapuulauteur Jaap de Paauw.
Het onderwerp: de teloorgang van het nieuws via “de mainstream media”.
Hieronder de discussiebijdrage van Jaap:

Nieuws is nieuws. Het maakt niet uit waar dat nieuws betrekking op heeft. Ergens gebeurt iets en dat is aanleiding voor een bericht, een nieuwsbericht.

Van oudsher wordt nieuws gebracht door media. Van stadsomroeper tot bulletin, het nieuws dient verspreid te worden, zodat iedereen weet wat er is gebeurd.

Zo simpel kan het zijn en zo simpel hoort het te zijn. Journalisten zijn in het beste geval nieuwsverzamelaars die nauwgezet nagaan of het te verspreiden bericht op waarheid berust. Dat gegeven op zich zou nadere duiding in de weg moeten staan, maar zo is het niet. Journalisten verkondigen naast het nieuws ook een mening en dat hoeft niet per se de mening van de journalist zelf te zijn, het is de mening van de uitgever van het nieuws, van de eigenaren van het medium.

De vraag of er links en rechts nieuws bestaat dient ontkennend beantwoord te worden, maar elk nieuwtje kan in een bepaalde richting geduid worden. Als dat gebeurt is het geen nieuws meer, dan is het een opinie over iets wat gebeurd is of misschien gaat gebeuren.

In het huidige tijdsgewricht is de grens tussen nieuws brengen en de opinie maken geheel verdwenen. Dat geldt voor alle media, van staatsomroep tot schandaalblog.

De vraag of linkse media het onderspit delven ten opzicht van rechtse media kan weliswaar gesteld worden, maar het antwoord daarop is niet of nauwelijks te geven. Aan nieuws en meningen wordt geld verdiend, het is een commerciële markt en alleen al om die reden volkomen onbetrouwbaar. Dat is niet nieuw, dat is al jaren het geval. Bovendien is het nauwelijks te doen om een medium eenduidig als rechts of links te bestempelen. Er zijn te veel factoren die een rol spelen. De pennenstrijd tussen De Waarheid en Het Volk mondde maar al te vaak uit in rabiaat rechtse standpunten gebezigd door “linkse” media. Er is nauwelijks iets veranderd, zij het dat de podia voor het Circus Mening, aanzienlijk zijn toegenomen.

De vraag hoort dan ook te zijn of de journalistiek in het algemeen het waarnemen nog waard is. Mijn antwoord is neen.

Terugluisteren: eerste uurtweede uur.

5 gedachten over “Links of rechts nieuws – Krapuulredacteuren op SALTO vanavond”

  1. Ik heb ff snelkoppelingen naar de uitzending gezet. Echt de moeite waard om even terug te luisteren. Zelfs de muziek viel dit keer niet tegen.

  2. De lichte ontsteltenis waarmee A. van der Kluft de vraag of hij wel eens Boer Zoekt Vrouw keek met ‘nee’ beantwoordde… 😀

Reacties zijn gesloten.