Linda Voortman (GroenLinks) roept Van Miltenburg ter verantwoording over Ombudsman-affaire

GroenLinks Kamerlid Linda Voortman wil opheldering over de rol die Kamervoorzitter Van Miltenburg en het bestuur van de Tweede Kamer hebben gespeeld bij de affaire rond het lekken van namen voor de functie van Nationale ombudsman. Daar werd Voorman vorig jaar van verdacht, maar uiteindelijk van vrijgesproken.
Voortman wil weten waarom er aangifte tegen haar is gedaan en wie de vertrouwelijke gesprekken met Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft gelekt naar de Telegraaf. (NOS)

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat ten eerste de namen die naar de pers gelekt zijn niet dezelfde namen zijn die Linda Voortman op een lijst gezien heeft, en bovendien dat zij die namen alleen besproken had met een fractiegenoot, wat niet verboden is. Volgens Voortman was dit van begin af aan duidelijk en is het daarom een grote vraag waarom er aangifte tegen haar gedaan is. En een nog veel grotere vraag is natuurlijk hoe het kan dat informatie uit een vertrouwelijk gesprek met Van Miltenburg in de pers terecht komt. Of eigenlijk is dat nauwelijks een vraag natuurlijk, er waren immers maar twee mensen bij dat gesprek… Wie weet, misschien hebben we binnenkort weer een artikel in de rubriek Corrupte VVD’er du Jour. En een nieuwe Kamervoorzitter zou ook fijn zijn.

Een andere vraag is waaròm Voortman zo aangepakt werd. Ze was in die periode erg actief, en vaak een luis in de pels van de regering bij diverse debatten. Moest ze daarom misschien kaltgestellt  worden? Ze zat de ‘constructieve oppositie’ wellicht teveel in de weg, en ik herinner me dat Van Ojik er wel snel bij was haar te schorsen. Vaak was ze juist ook actief in gevallen waar Fred Teeven bij betrokken was, maar misschien word ik nu te complotterig.

Update: Van Miltenburg ontkent te hebben gelekt naar de pers