Liefdesdrama du jour: The Grand Tour

Een van George Jones’ mooiste en meest persoonlijke songs. Toen Jones The Grand Tour in 1974 op de plaat zette, stond zijn kortstondige huwelijk met Tammy “Stand by your man” Wynette op springen. De verantwoordelijkheid daarvoor lag voor een belangrijk deel bij Jones, die er niet in slaagde zijn alcohol- en cocaïneconsumptie onder controle te krijgen. 

Een jaar later ging het stel definitief uit elkaar, iets waar Jones aanmerkelijk meer onder leed dan Wynette. Tammy dook tussen de lakens met George Richey, de co-auteur van The Grand Tour(!), terwijl Jones’ toch al niet kinderachtige alcoholconsumptie nu helemaal gierend uit de klauw liep.

Eind jaren ’70 woog George nog maar 50 kilo omdat hij er niet in slaagde eten binnen te houden, had hij diverse maagperforaties, was hij bankroet en sliep hij in zijn auto. Gelukkig kreeg de misschien wel beste countryzanger sinds Hank Williams begin jaren ’80 de zaken weer redelijk onder controle, mede dankzij zijn nieuwe vriendin  Nancy Sepulvada, die hem zover kreeg dat hij de alcohol grotendeels afzwoer. Uiteindelijk bleek de schade die decennia alcoholmisbruik had aangericht niet meer te herstellen. Tot overmaat van ramp gaven ook Jones’ longen – aangetast door 50 jaar kettingroken – de strijd op. Op 26 april 2013 overleed George Jones in een ziekenhuis in Nashville aan wat officieel “hypoxic respiratory failure” werd genoemd.

Step right up, come on in
If you’d like to take the grand tour
Of a lonely house that once was home sweet home
I have nothing here to sell you,
Just some things that I will tell you
Some things I know will chill you to the bone.

Over there, sits the chair
Where she’d bring the paper to me
And sit down on my knee
And whisper oh, I love you
But now she’s gone forever
And this old house will never
Be the same without the love
That we once knew.

Straight ahead, that’s the bed
Where we’d lay in love together
And Lord knows we had a good thing going here
See her picture on the table
Don’t it look like she’d be able
Just to touch me and say good morning dear.

There’s her rings, all her things
And her clothes are in the closet
Like she left them
When she tore my world apart.

As you leave you’ll see the nursery,
Oh, she left me without mercy
Taking nothing but
Our baby and my heart.

Step right up, come on in…

Uitgelichte afbeelding: By Thomas R Machnitzki (thomasmachnitzki.com) – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27420313