Liberale Femke Halsema “analyseert” linkse mensen

Halsema knuffelt Kamp
HALSEMA KNUFFELT KAMP (VVD)

Ze barstte nog net niet in snikken uit toen Margaret Thatcher overleed: ” Ook hier in NY dringt door dat ‘The iron lady’ nu werkelijk alleen nog een legende is. Een vrouwelijk rolmodel is niet meer. Jammer!”. Ellendig ja voor de Schurkkapitalisten.

Halsema draaide eerst alles wat nog een béétje links aan GroenLinks was de nek om en verdween uit de politiek. Het verkorten van de WW, het versoepelen van het ontslagrecht, het steunen van de NAVO-missie in Afghanistan, het oproepen tot een fusie met D66 en het sluiten van het Lenteakkoord samen met de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn een paar van Halsema’s “verworvenheden”. Om trots op te zijn als “linkse” mevrouw in de politiek.

Gisteren verscheen van haar een artikel : “Ben je een beter mens als je links bent?”:

Linkse mensen reduceren problemen in de wereld graag tot ‘het systeem’ waar mensen slachtoffer van zijn. Maar als we niet ook ons eigen gedrag aan kritisch onderzoek leren onderwerpen, en het consumentendeel van onze hersenen leren beteugelen, komen we de crisis nooit te boven.

Ja Halsema, het is een systeem. Een systeem van onderdrukking. Een systeem dat wereldwijd slachtoffers maakt. Ga naar Afrika, en leuter daar eens tegen de mensen die honger hebben over het “consumentendeel in de hersenen”. Of over mensen die overal op de wereld uitgebuit worden en de natuur die naar de donder gaat.

Ben je een beter mens als je links bent? Maken je idealen van solidariteit en rechtvaardigheid je moreel superieur aan anderen? Sommige linkse mensen denken van wel.

Superieure mensen? Nee. Maar solidariteit en rechtvaardigheid zijn zonder twijfel ethisch juistere keuzen. Ik sla een heel stuk van het gebral over en geef nog wat quotes:

Systemen lijken te bestaan buiten medeweten van mensen om en zij worden gereduceerd tot de handelingsonbekwame slachtoffers ervan.Kapitalisme bijvoorbeeld is dan over mensen uitgestort, ongeveer zoals God de wereld schiep.

Systeemkritiek is een belangrijk onderdeel van linkse politiek, maar nooit met uitschakeling van de eigen verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de problemen.

Enfin, lees het artikel eventueel zelf maar.

16 gedachten over “Liberale Femke Halsema “analyseert” linkse mensen”

 1. De opvattinkjes van deze gezellig met massamoordverheerlijkende gekken keuvelende tante kan ze in haar inflatoire derrière stoppen wat mij betreft.

 2. Ralph:

  Ja, twitter dat zelf maar hoor 🙂

  Ik ben daar geblokkeerd door die mevrouw.

 3. Ach, dat ze eens meer dan 140 tekens gebruikt is in ieder geval vooruitgang. Nu de inhoud nog.

 4. Defrysk:

  Daar denken we anders over, maar ik ga hier niet in discussie, geen zin om uren te typen.

 5. Mijn grootste bezwaar tegen het artikel is de nietszeggendheid – zoals vaak bij mevrouw Halsema.

  “Ben je een beter mens als je links bent? Maken je idealen van solidariteit en rechtvaardigheid je moreel superieur aan anderen? Sommige linkse mensen denken van wel.”

  Het spreekt vanzelf dat je er niet van kunt uitgaan dat een links persoon moreel superieur is. Volkert van der G. vind ik niet moreel superieur.

 6. Rechtse politici en ex-politici doen niet anders dan overal stropopredeneringen over ophangen.
  Als het woord ‘redenering’ ten minste op zijn plaats is want dat suggereert dat er is nagedacht over wat ze er uitkramen.

 7. @K. ’t Jong: inderdaad, ja. Haar criticaster Oudenampsen heeft er inmiddels ook alweer op gereageerd, zie http://merijnoudenampsen.org/2014/01/29/alleen-maar-nette-linkse-mensen/. Halsema wil maar overeind blijven houden dat ‘wij allemaal’ schuldig zouden zijn aan de crisis, alsof er geen gigantische machtsverschillen bestaan. En toen ze daarop gewezen werd kwam ze dus met die afleidingsmanoeuvre over linkse superioriteit, om het toch maar vooral niet over die machtsstructuren te hoeven hebben.

 8. @Joke, precies. en het ‘wij zijn allemaal schuldig’ of het gezwatel over ‘sufgefeeste generatie’ van praatjesmaker Diederik Samsom die zich door zijn kinderen laat inspireren is gewoon gelul dat uitsluitend bedoeld is om inderdaad de kosten en de ellende van de crisis af te wentelen op hen die er niet om gevraagd hebben. Om te verhullen dat de verantwoordelijken voor de ellende buiten schot blijven.

 9. Het is een plezier om de gestructureerde kritiek van Merijn Oudenampsen over het neoliberaal/neocon gebabbel van Halsema te lezen.
  Het verbaast me steeds dat iemand met dergelijke achterlijke en oppervlakkige opvattingen het tot partijleider van GL ooit geschopt heeft.

 10. # nexus by de PvdA is een historisch kwylgedrag betreffende academici.
  Toch prachtig dat zooon gestudeerd iemand voor Jan de arrebeier opkomt??/

  uiteraard is het gevaar van een groene nietkapitalistische wereld om zeep geholpen door bv. Wouter Bos, Wim Kok etc.

 11. @Het verbaast me steeds dat iemand met dergelijke achterlijke en oppervlakkige opvattingen het tot partijleider van GL ooit geschopt heeft.

  Dat heb ik nou ook maar dan met Rabbae, Brouwer, Rosemoller, Sap en Ojik.

Reacties zijn gesloten.