Leuke wijken met hotspots: de kolonisering van de Kinkerbuurt – extra

Rue de Sèvres op de godvergeten doorgangsweg de Jan van Galenstraat. Altijd nog wat erger dan Gare de l’Est op de Amsterdamse Cruquiusweg, dat is tenslotte op het einde van een vroeger goederenspoor. En die tent is nog van voor de vertrutting/veryupping/verhipstering/gentrificatie.

Het is mij altijd wat vreemd te moede: ik ben hoogopgeleid, opgegroeid in een zogeheten volksbuurt die weinig, zeer weinig hoogopgeleiden heeft voortgebracht, al zijn het er toch nog meer dan ik vroeger dacht. Maar ja, na mijn vertrek als bewoner in 1973 verkleurde de buurt, een extra barrière. En nu verkleurt hij terug, niet naar volksbuurt maar naar “leuke wijk” met “hotspots”. Er klopt van alles niet.

En heb je [reclamekreet] voor andere leuke wijken in Amsterdam al gespot? Bekijk ze hier:
Amsterdam Centrum >> Amsterdam Noord >> Amsterdam Oost >> Amsterdam Oud Zuid >> De Baarsjes >> De Pijp >> De Wallen >> Haarlemmerbuurt >> Jordaan >> Negen Straatjes >> NDSM Werf >> Rivierenbuurt >> Spaarndammerbuurt >> Stadionbuurt

De stad als fuifterrein, consumptieoord. Niks koffie met appeltaart, kwarktaart heet cheesecake en zelfs dat is waarschijnlijk al te gewoontjes [het is al zo ver dat je bij de zuiveltoetjes kwark met cheesecakesmaak kunt kopen].

Het nieuws en andere taken hier hebben de voortgang van de toegezegde serie over de kolonisering van de Amsterdamse Kinkerbuurt opgehouden, maar de aanleiding in Het Parool is ook even gestokt.
Hier de eerste twee video’s van die serie.

Het einde van een smidse:

Twee werelden in een kleine straat:

Eerder: hier en hier.