Leuk hè, zo ‘n Oorlog tegen Terrorisme?

Leuk hè, zo ‘n Oorlog tegen Terrorisme? Bijna dertien jaar na 9/11, toen president Bush het ‘terrorisme’ de wacht aanzegde en zijn reeks oorlogen ontketende, voldoen Irak bijna aan de karikatuur die het Witte Huis er destijds van maakte. Mosul, de tweede stad van het land, is gister goeddeels in handen gevallen van ISIS, een opvolger van een Al Qaeda-vertakking. Geen van beide clubs bestonden in Irak toen de VS in maart 2003 dat land binnenvielen onder dat anti-terroristische excuus. De Oorlog tegen Terrorisme heeft ‘terroristen’ gemaakt en grootgemaakt, niet bestreden en al helemaal niet verslagen. Zo ging dat onder George Bush, en zo gaat dat onder Barack Obama.

 

Intussen muteert Irak verder, van een door dictator Saddam Hoessein gebrutaliseerde hel via een door Amerikaanse bezetting getraumatiseerde hel naar een door snoeiharde jihadisten onder de voet gelopen hel. Zojuist komt het nieuws dat nu ook minstens een deel van de stad Tikrit in handen van ISIS is gevallen. Eerder was dat al gebeurd met Fallujah en Ramadi.

De spectaculaire winst van ISIS is om meerdere redenen griezelig. De eerste is dat het leven voor mensen onder ISIS-bewind een verschrikking moet zijn. De beweging streeft naar een ‘nieuw Kalifaat’ een islamistisch bestuurde staat die grote delen van Irak, Syrië en Libanon zou moeten omvatten. Die staat moet dan geregeerd worden aan de hand van een rigide, extraam-conservatieve interpretatie van de soennitische Islam. Naast flinke stukken Irak heeft de club ook gebieden in het door burgeroorlog verscheurde Syrië in haar greep “waaronder lucratieve olievelden”.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

4 gedachten over “Leuk hè, zo ‘n Oorlog tegen Terrorisme?”

 1. Ach ja, ISIS. Deels bewapend door het Westen voor de strijd tegen Assad. Sunni extremisten die nu grote delen van Sunnitisch Irak veroveren op Shia regeringstroepen die zich niet al te netjes hebben gedragen in die gebieden met dank aan de heer Maliki.

  Grote pestbende inderdaad. Wat te doen ?

  Niemand weet het.

 2. Dringt het nu niet tot Krakeel door dat de VS de oorlog tegen het terrorisme op touw heeft gezet met het doel die eeuwig te laten voortduren ? Een schitterend excuus voor de Orwelliaanse staat. Wat betreft Irak, het motto is ‘destabilise’, dat lukt wonderwel.

 3. Naast wat Peter schrijft is deze situatie het directe gevolg van de Westerse oorlog tegen President Assad in Syrië.
  Het is een afgeleide ervan.

  Het Westen heeft enorme hoeveelheden geld en wapens bij de islamieten gestopt die tegen Assad moeten vechten wat in de praktijk op gruweldaden tegen onschuldige burgers in Syrië uitmondt.
  Met het zegen van het Westen wegens heilige doel – Syrië als functionerende staat vernietigen, net als dit met Irak, Libië enz reeds gebeurd is.

  Met zoveel geld en wapens, tevens Westerse steun denken dan de islamitische strijders om steeds grotere territoria van de reeds door de VS en Westen vernietigde en niet functionerende puinhoop staten in de MO te kunnen veroveren. Dat is wat nu gebeurt.

  Dat ziet nu op uw teevee.
  De oorzaak ervan ligt in het Westen.

 4. Ik vind dat Balkenende wat uit te leggen heeft: als verdachte van medeplichtigheid aan het ontketenen van een oorlog, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Naar Scheveningen met dat zwijn.

Reacties zijn gesloten.