Let op de volgende bulletins van het Ministerie van Waarheid

Had u deze net zozeer gemist als ik? Eigenlijk is het logisch dat de courant die Elma Drayer wekelijks haar antimoslim-filosemitische ruft laat maken ruim baan geeft aan een praatjesmaker die de Totale Bewaking van Iedereen bepleit want dat is voor uw veiligheid. U bent een smerige softie die terugverlangt naar napalmbombardementen als u partij kiest voor Edward Snowden.
Groenhuijsen zag ik gisteren, bij de eerste keer mij wagen in Polare op de Kalverstraat, flink masturberend op de omslagen van twee boeken, roepen dat Bush niet dom is. In de ramsj, dat dan gelukkig wel.
Hier lacht hij ons allen nog eens toe. Landverrader Snowden laat de “vijanden van de VS (en dus van ons) zich suflachen”.
(Polare op de Kalverstraat in Amsterdam is in tegenstelling tot eerdere verwachting nog helemaal De Slegte maar dan niet meer als De Slegte. Leuk bedacht hoor, marketingtypes – “Groenhuijsen ligt gelukkig bij Polare”, dat wordt net zo’n begrip als “hij ligt bij De Slegte” – geloof het maar).

Maar het is de gangbare redenering onder de ideologische tassendragers van het Regime dezer dagen. Hier een becommentarieerde Open Brief van een “liberal, African American” universiteitsdocente, die vindt dat Snowden zich moet aangeven. Hij maakt nu een tournee langs de “totalitairste regiems ter wereld” en dat heeft die arme Obama niet verdiend. “De totalitairste regimes ter wereld”. Je zou denken, een regime dat al zijn onderdanen al jaren afluistert en deze gegevens opslaat, dat ook elders afluistert en opslaat en dat ook de regiems van satellietstaten in de gaten houdt – zou dat een van de totalitairste regiems ter wereld heten? Nee natuurlijk niet. Melissa Harris heeft het over Rusland en Venezuela. Daar kun je universiteitsdocent in de VS mee worden, door de gekozen regeringen van die landen de meest totalitaire regimes ter wereld te noemen.

Naarmate het nieuws dat zij goedkeurend dienen te becommentariëren buitenissiger wordt, wordt het betoog van de Groenhuijsens en Harrisen krankzinniger, losgezongen van iedere werkelijkheid. Eigenlijk is er niets meer te verdedigen aan wat Obama en zijn voorganger(s) doen maar we gaan lustig door – de “durfkapitalisten” achter voormalig verzetsblad Trouw en General Electric, eigenaar van het televisiestation waar Harris haar meninkje mag uitstorten – de grootste maatschappij van het militair-industrieel complex van de VS, voor alle zekerheid – kunnen gerust zijn.
Maar lukt het om “alle neuzen de juiste kant op te krijgen”?

Laten we het surrealistische idee dat de affaire inderdaad om een enkele man draait, Edward Snowden, even accepteren. Een ideologe als Ayn Rand zou smullen bij het idee en alleen daarom bekruipt mij enige twijfel. Maar goed, we laten het even zo.

Op 3 juli 1988 schoot de marine van de VS een passagiersvliegtuig van de Iraanse luchtvaartmaatschappij boven Iraanse wateren neer. Zomaar, omdat ze dit ongestraft konden, en kunnen. Tweehonderdnegentig doden, onder wie zesenzestig kinderen.
Iran heeft – niet mooi, wel begrijpelijk – wraak genomen door een PanAmvliegtuig te saboteren dat boven het Schotse Lockerbie naar beneden kwam. Elf doden op de grond, tweehonderdnegenenvijftig uit het vliegtuig, totaal tweehonderdzeventig. Dit op 29 juni 1989, bijna een jaar na de eerdere schanddaad.
Het is een van de merkwaardigste verwikkelingen van de afgelopen decennia dat de VS niet joelend en blatend en jankend ulitmata stelde aan “het regiem in Teheran” etcetera. Dit was een oog om dat andere oog, en dat was niet gebeurd, want de Leider van de Vrije Wereld schiet niet zomaar passagiersvliegtuigen uit de lucht. Dus kon het andere ook niet gebeurd zijn. Niet door wraakbelust Iran in ieder geval. Dus werd Gaddhafi beschuldigd en waarom hij tenslotte heeft ingestemd zullen we wel niet meer te horen krijgen want uit de weg geruimd moest hij toch, ruim twintig jaar later weliswaar.

Wat nu, als een Venezolaans of Russisch passagiersvliegtuig boven “verboden luchtruim” komt met Snowden aan boord – schiet een satellietregime in Europa of Afrika het uit de lucht, met alle andere passagiers er bij? Je zou het gaan denken. Er is een precedent. Zoals ook onbeschaamd nooit ontkend zal worden dat Snowden in de VS gemarteld zal worden.

Enfin, verwacht verdere bulletins van het Ministerie van Waarheid.

6 gedachten over “Let op de volgende bulletins van het Ministerie van Waarheid”

 1. Naar aanleiding van dat artikel van Charles Groenhuijsen in je eerste link vraag ik me af of die Breivik-adept wel eens van de Conventies van Genève heeft gehoord?

  ARTIKEL 58: Aanvullende protocol Conventie van Genève
  VOORZORGEN TEGEN DE GEVOLGEN VAN AANVALLEN

  De Partijen bij het conflict dienen voor zover dat ook maar enigszins praktisch uitvoerbaar is:
  a. onverminderd het bepaalde in artikel 49 van het Vierde Verdrag, te trachten de burgerbevolking, de burgers en de goederen van burgerlijke aard onder hun gezag uit de nabijheid van militaire objectieven te verwijderen;
  b. te vermijden militaire objectieven in of nabij dichtbevolkte gebieden te plaatsen;
  c. alle andere noodzakelijke voorzorgen te nemen om de burgerbevolking, de burgers en de goederen van burgerlijke aard onder hun gezag tegen de uit militaire operaties voortvloeiende gevaren te beschermen.

 2. De vraag blijft staan, waarom vermeende terroristen dood moeten. Ik had altijd begrepen, dat het doden van verdachten, zoals ook lynchpartijen door het volk, door alle zichzelf rechtsstatelijk noemende landen, wordt afrewezen.
  Die “oorlog” is methodisch net zo vuil als napalm gooien, of wordt vuiligheid naar body count bepaald?

 3. “zoals ook lynchpartijen door het volk, door alle zichzelf rechtsstatelijk noemende landen, wordt afrewezen.”

  Dat was wel te zien, na de moord op die relnicht Pim F.. Wat een beschaving van ‘het gepeupel’. Jaren later misbruiken sommige idioten (zichzelf PVV’er noemenden) nog die gruwelijke daad, door een einzelganger begaan, om hun extreemrechtse vitriool te spuien. De ’trotse (Arische) Nederlanders’, waarvan een substantiëel deel de Nederlandse taal niet eens machtig is. Oh, ironie, wat smaakt U toch heerlijk zoet!

 4. Het is gelukkig een minderheid in de VS die het met die gestoorde gek Groenhuijsen (die zo rechts is dat ie een tijdlang zijn linker oog verborg achter een lapje) eens is.
  Dat is even opmerkelijk als verheugend.

 5. Ik lees net dat volgens oud-president Carter de VS ‘geen functionerende democratie’ zijn. (Holy shit Sherlock! Ain’t that right?). Ik neem aan dat in de verwrongen wereld van Groenhuijsen en den Trouwen Drayer deze thought crime plegende ex-president nu ook een ‘verrader’ is?

 6. Gisteren werd Snowden in Nieuwsuur door een Amerikaanse Senator nota bene vergeleken met Hitler!

Reacties zijn gesloten.