Lekker photoshoppen voor de #MH17 agenda

Onlangs liet blogger (en volgens velen CIA-asset) Elliot Higgins, hofleverancier van RTL en andere media met geagendeerd nieuws, op Twitter een foto zien uit Paris Match. Volgens hem zien we  hier een BUK-installatie die door rebellen wordt getransporteerd en dat kon wel eens de BUK installatie zijn waarmee de #MH17 uit de lucht is geschoten, aldus Higgins. Ik had de foto al eens eerder gezien maar er nooit zo acht op geslagen.

Er is eigenlijk weinig nodig om de foto op zijn minst verdacht te laten zijn. Geen technische analyse hier, maar een eenvoudige subjectieve test waarin iedereen voor zich kan uitmaken wat ie van de foto vindt.

parimatchbuk
Ik druk de foto expres heel klein af, omdat het effect dan veel duidelijk zichtbaar is dan wanneer je de foto groot en van dichtbij bekijkt.

Bekijk deze kleine foto van ongeveer 50cm tot 80cm afstand. Als je hetzelfde ziet als ik, dan zie je dat het rechter grijze stuk een iets ander perspectief heeft dan de rest van de foto en er boven op lijkt te liggen. De perspectieflijnen van de installatie lijken ook naar een punt verder naar links te convergeren dan de perspectieflijnen van de vrachtauto.

Zie je het niet, geen probleem. Het is immers een subjectieve test. Het is geen harde claim.

Subjectieve conclusie: het is niet uitgesloten dat het beeld rechts met een diffuus filter in een foto is gemonteerd. De ‘expert’ die dit gedaan heeft, heeft zich echter niet gerealiseerd dat de foto van de vrachtauto met een hele andere brandpuntsafstand is genomen, zodat de foto rechts -hoe je ‘m ook inmonteert- altijd het effectverschil tussen brandpuntsafstanden zal blijven verraden. De foto van de vrachtauto is genomen met een iets kortere brandpuntsafstand (groothoek) dan de foto van de lanceerinstallatie, die meer een tele-effect toont. Vandaar het ongemakkelijke gevoel dat je hersenen signaleren als je op afstand kijkt.

Als je van dichtbij kijkt (klik op de foto voor uitvergroting) dan is het het effect veel minder.

Conspiracy theory! Geen probleem hoor, laat Paris Match met de originele foto komen en er zullen vast onafhankelijke experts zijn die de authenticiteit kunnen vast stellen of verwerpen.

En nog even terzijde: Een onafhankelijk onderzoeksteam bestaat op zijn minst uit uit experts uit de diverse kampen, dus ook uit Rusland, Oekraïne en Maleisië. Alleen dan kun je voorkomen dat er een consensus ontstaat op basis van politieke belangen in plaats van op basis van analytisch onderzoek.

Until then: I call bullshit on this.