Lekker godwinnen met ADO Den Haag

Afgelopen weekend was er een relletje na een feestje van de supporters van ADO Den Haag die euforisch waren na hun overwinning op Ajax. De veelal mannelijke en blanke supporters riepen naast bekende voetbalslogans ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’. Sterspeler Lex Immers stond met collega’s op de bar en zong vrolijk mee: ‘We gaan op jodenjacht. We gaan op jodenjacht.’ etc. ‘… kanker-Ajaciet.’ Applaus! Verder de bekende verwensingen en beledigingen zoals het gebruikelijk is in zulke kringen, afgewisseld met vrolijk deuntjes waar je op mee kunt stampen.

Het feestelijke gebeuren werd opgenomen op verschillende mobieltjes en vervolgens op Internet gezet. Het geheel werd feestelijk omlijst door een dame die per se haar borsten wilde laten zien aan de uitzinnige en vaak dronken voetballiefhebbers. ‘Ik ben me op dat moment totaal niet bewust geweest van de beledigende toon naar een hele bevolkingsgroep’, aldus Immers in een commentaar. ‘Een geuzennaam en een bevolkingsgroep heb ik door elkaar gehaald en daar heb ik spijt van. Ik had dit niet mogen doen en accepteer uiteraard de boete die mij wordt opgelegd.’ Welke geuzennaam hier wordt bedoeld is niet bekend.

Maar de enige echte Nederlandse geuzenpartij, waar men gelooft dat Nederland wordt bezet door verenigde islamitische en linkse organisaties die betaald worden door het buitenland, is natuurlijk de PVV. Alleen die spreken, naar eigen voorstelling, namens ‘het volk’ en komen op voor de ‘echte’ Nederlanders. Er werden eerder kamervragen gesteld als er ‘linkse’ demonstranten in het gezelschap werden gezien van personen die zulke leuzen riepen. Niet over de mensen die de leuzen riepen maar over personen die in ook de demonstratie meeliepen. Afkomst of achtergrond is bij de PVV immers belangrijker dan feitelijke daden. Een enkele allochtoon-jongere die een Hitlergroet uitbrengt is natuurlijk vele malen gevaarlijker dan de wekelijkse bijeenkomst van een groeiend aantal extreemrechtse organisaties overal in Europa. Die groeten elkaar als het even kan elkaar iedere dag op die manier.

De KNVB heeft aangekondigd een onderzoek te gaan doen, het CIDI wil dat Immers en trainer en Van der Brom worden geschorst, André Rouvoet (CU) wil minister Donner horen over dit incident en zelfs de PVV heeft ondertussen vragen gesteld. Niet in de gemeenteraad in Den Haag, maar in de Tweede Kamer. Naar het waarom laat zich raden. ‘Deelt u de visie van de PVV dat het oproepen op jodenjacht te gaan te allen tijde walgelijk is en ook als zodanig bestempeld dient te worden?’ Er worden kamervragen gesteld over een Marokkaans cultureel centrum, over teveel allochtonen bij voetbalclubs, en over moskeeën in Athene, een imam die niet bestaat maar toch gezegd zou hebben dat alle joden van een flat gegooid moet worden; allemaal voorbeelden van de ‘islamisering, de samenzwering van Arabieren en de islam tegen ons’.

Vragen over de benoeming en integriteit van een onafhankelijke rechter, want die is immers betrokken bij het complot van links gericht tegen de voorman van de PVV. Maar over een Haagse voetbalclub die zulke vertoningen organiseert en financiert worden geen vragen door de PVV gesteld, want daar zit namelijk de harde kern van de soms uitgesproken antisemitische, islamofobe, racistische en homofobe voetbalsupporters van Geert Wilders, gedoogd door mensen die geloven in hun goede bedoelingen. Doen waar je zin in hebt. Er werden dan ook geen vragen door de PVV gesteld over de daders en hun motieven, maar men beperkte zich tot een algemene afkeuring en de bekende open-deur-vragen van ADO-suppporter, kamerlid en Haags gemeenteraadslid Richard de Mos. Voor moslims, mensenrechtenorganisaties of linkse politieke partijen gelden voor de PVV andere regels dan voor voetbalsupporters.

Feesten met ADO supporters

Voetballen. Een leuk spelletje voor de sportliefhebber, maar als het serieus wordt werkt het vaak agressie, geweld, dronkenschap en asociaal gedrag in de hand. En zoals we weten dankzij Internet is voetballen soms ook een feest van straalbezopen randdebielen, die pas echt gelukkig zijn als iemand iets schreeuwt tegen een andere partij en zij mogen meeschreeuwen. Aangemoedigd door veel bier, de overwinning op een vijandige voetbalclub en een vrouw met ontblote borsten. Als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons. Het komt vaker voor dan je denkt. Zelfs in de politiek is dreigen, beledigen, intimideren en schofferen tegenwoordig niet ongebruikelijk. Of zijn dat soort uitingen net zo onschuldig als de spreekkoren van dronken hooligans?

wltrrr vindt rugby, tennis en golf een stuk beschaafder beschaafder en veel leuker om naar te kijken dan voetbal. Bovendien heb je dan weinig last van aanhangers van de BNP en EDL.

11 gedachten over “Lekker godwinnen met ADO Den Haag”

 1. ‘Een geuzennaam en een bevolkingsgroep heb ik door elkaar gehaald en daar heb ik spijt van. Ik had dit niet mogen doen en accepteer uiteraard de boete die mij wordt opgelegd.’ Welke geuzennaam hier wordt bedoeld is niet bekend.

  @ wltr, mag ik je erop wijzen dat in de voetbalwereld de geuzennaam ‘Joden’ voor de Amsterdamse voetbal club Ajax wordt gebruikt? http://nl.wikipedia.org/wiki/F-Side Zelfs de eigen supporters gebruiken voor de club en voor de supporters de geuzennaam Joden. Elke wedstrijd van Ajax, kun je de supporters vanaf de tribune de leus Joden, Joden, Joden horen scanderen. Dit is al een eeuwen oude discussie die elk jaar weer terugkomt. Feyenoord supporter scanderen al jaren tijdens de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord de leus Hamas, Hamas Joden aan het gas. De discussie was opgelaaid om het te verbieden, maar er is destijds niks mee gedaan, omdat het zo zou zijn dat Ajaxsupporters zich dan niet meer zouden mogen associeren met Joden.

  Ik weet niet hoe het met die Immers zit, maar ik denk dat hij het in de bovengeschetste context heeft bedoel en niet zo zeer letterlijk dat hij op Jodenjacht wil gaan. Overigens wil ik het dan nog niet goedpraten. Dat de PVV zich dat weer als belanghartiger van de Joodse gemeenschap opwerpt is puur uit politieke opportune, want ik heb ze in tegenstelling tot het CIDI nooit horen klagen over de leuzen op de tribunes van Ajax of Feyenoord supporters die Hamas, Hamas roepen en sissende geluiden maken om zo het geluid van de gaskamers in WO II na te bootsten.

 2. Joden slaat in deze context op de zgn “geuzennaam “van superjoden die de FC Ajax zich heeft aangemeten , inclusief grote “israelische ” vlaggen …. Ironies gezien het feit dat de oorspronkelijke F side is de jaren 70 vol haat sprak over “de teringjoden van FC Amsterdam ”
  Raar trouwens dat oerwoudgeluiden bij een zwarte speler niet tot vragen in de kamer leidt , maar nu dat de naam van de troetelminderheid van rechts Nederland “ijdel gebruikt “werd door Fans van ADO die al jaren met de “superjoden “in onmin leven
  Wat zover ging als het in brand steken van het Supportersclubhuis van ADO door Ajax Fans

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2006/week06/zaterdag_1930ado.avi_plain.xml

 3. Ik ben niet bekend met gebruik van geuzennamen.

  “Een geuzennaam is een erenaam die men zichzelf geeft, terwijl deze oorspronkelijk door anderen als scheld- of spotnaam werd gebruikt.”

  “Kenmerkend voor een geuzennaam is dat de benaming door velen binnen de groep geaccepteerd wordt – men noemt zichzelf zo – maar dat het gebruik door buitenstaanders als beledigend wordt ervaren. ”

  Tja, een wereld op zich …

  Ik snap ook wel dat ze het wellicht niet zo bedoelen, maar juist in die gespeelde onschuld schuilt volgens mij het gevaar. Racisme en homofobie zijn geen ongewoon verschijnsel in de voetbalwereld, maar dan is het blijkbaar veel minder een thema dan wanneer het over buitenlanders etc. gaat. Op dezelfde manier wordt gescandeerd tegen moslims, links en immigranten op talloze webfora en twitter. Bovendien vond ik de aanwezigheid van erg jonge kinderen in een omgeving waar zulke dingen geschreeuwd worden minstens even dubieus.

 4. wltr Schreef:

  Racisme en homofobie zijn geen ongewoon verschijnsel in de voetbalwereld, maar dan is het blijkbaar veel minder een thema dan wanneer het over buitenlanders etc. gaa

  Immers moet waarschijnlijk op zijn knieën van Den Haag naar Amsterdam kruipen en de voeten van Ronnie Nafthaniël kussen … De Telegraaf staat vol met dit “geval ” De enige beetje reële reactie is de Ajax voorzitter die zijn supporters vraagt om te stoppen de titel superjoden te gebruiken zodat er ook niet op de supporterstijl op gereageerd kan worden …

 5. En nu zitten ze die arme Richard de Mos met de dood te bedreigen, ben benieuwd of de de daders nu ook een minimumstraf krijgen tenslotte zijn het recidivisten.

 6. Jacqueline Schreef:

  Golf ook niet sorry die rechtse hobby mogen ze van mij ook houden.

  Groot gelijk , zonder al die golfbanen was Nederland veel minder vol ….

 7. Genante toestanden. Ik ga regelmatig naar voetbal. En als er dan tegen ajax gespeeld wordt gaan de 15 jarige stoere ‘harde kern’ supportertjes weer hetzelfde riedeltje uitdragen als de onvolwassen typetjes voor hun: ‘alle joden zijn homo’s’, het meest achterlijke liedje om je club aan te moedigen, lijkt me.
  Genant. Ook genant is de andere zijn de: de ajaxsupportertjes die het zichzelf hebben laten aanpraten dat hun clubgevoel afankelijk is van joods-zijn, ookal wordt er vooral gezegd dat het een geuzennaam betreft.
  Er wordt door een club, en het leifst door de ‘gewone man’, een volkse identiteit gezocht om zich te onderscheiden van de rest. Zo (ver)gezocht door ajax zelf is de term joden, die ze niet kwijt willen al is de histrsche volkse link matig te noemen. http://www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/0/artikel/6312/Joods_Ajax.html

 8. @Pistache,

  Ik ben een ajaxsupporter en ik vind dan ook dat het van binnenuit moet komen. Zolang “we” ons associeren met het “joodse” en de joodse geschiedenis van Ajax zal er niks veranderen. De club leiding heeft bijna niks te vertellen, want ze luisteren wel degelijk naar de eisen van de F-side. Ik zou ook liever willen dat gezinnen naar het stadion konden gaan zonder, terwijl ze het niet willen, Joden Joden aan het gas te horen vanaf de tribunes. De KNVB is de laatste jaren zeer mild geweest want ze lieten het toe, en clubleiding liet het ook toe. Ajax heeft een rijk verleden als het gaat om Joodse mensen binnen de club, de Huidige voorzitter Uri Coronel is Joods en de vorige Micheal van Praag was ook Joods. Die hebben er niks aan gedaan om van die geuzennaam af te komen.

 9. Je sport omdat je wilt winnen. Als je wint voel je je goed. Want dan is die andere lekker minder dan jou.

  En nog leuker is het om de verliezer te kleineren en uit te lachen. Daarom stemmen veel mensen altijd op een vermoedelijke winnaar.

  Of zeg ik nu weer gekke dingen.

Reacties zijn gesloten.