Leiding SPD wil dat Sarrazin opstapt

De racistische haatzaaier Thilo Sarrazin

Lars Klingbeil, de secretaris-generaal van de SPD, heeft de racistische provocateur Thilo Sarrazin opgeroepen de partij te verlaten. Diverse pogingen Sarrazin te royeren zijn op niets uitgelopen. Klingbeil hoopt de druk op Sarrazin dusdanig op te voeren dat deze uit eigen beweging de partij verlaat.

Sarrazin presenteerde afgelopen dinsdag zijn nieuwe boek, waarin hij waarschuwt voor een ‘vijandelijke overname’ van Duitsland door ‘de islam’. Volgens Klingbeil is Sarrazin niet meer dan ‘een verbitterde man, die uitsluitend nog lid is van de SPD om zijn absurde stellingen te kunnen verkopen’. Sarrazin’s racistische geleuter staat volgens Klingbeil haaks op de idealen van de SPD.

Kevin Kühnert, de voorzitter van de Jusos – de jonge socialisten – en een razendsnel opkomende ster aan het partijfirmament, wil dat de leiding opnieuw probeert Sarrazin uit de partij te gooien. Of daar binnen de partijleiding steun voor bestaat is niet duidelijk.

Sarrazin veroorzaakte acht jaar geleden een flinke rel met zijn boek Deutschland schafft sich ab, waarin hij betoogde dat genetisch en cultureel inferieure immigranten een dodelijk gevaar vormden voor de Deutsche Kultur. Sindsdien is de voormalige Berlijnse senator voor financiën  persona non grata binnen de SPD. Het zal niemand verbazen dat hij binnen het fascistische milieu als een held gezien wordt.