Leiding en leden van Hondurese Volksbeweging (COPINH) ernstig bedreigd

Bertha Zúñiga Cáceres, dochter van de in maart 2016 vermoorde milieuactiviste Berta Cáceres, en haar opvolgster aan het hoofd van COPINH (Raad van Volksbewegingen en Inheemse Bewoners van Honduras), werd op 12 december door militairen tegengehouden en de auto waarin ze zat werd ‘in beslag genomen’. Tegelijk werd ook een bus vol vrouwen en mannen van COPINH staande gehouden en al hun identiteitsbewijzen gefotografeerd.

Berta Cáceres was een gerenommeerde milieuactiviste en drijvende kracht achter COPINH, een netwerk van Hondurese maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de rechten van inheemse gemeenschappen. Ze voerde de tegenstand van het Lenca-volk aan tegen de Agua Zarca-dam. Ze werd hiervoor in 2015 bekroond met de Groene Nobelprijs. Op 3 maart 2016 werd ze vermoord in haar eigen woonst, door in VS-getrainde moordenaars gelinkt aan het Hondurese leger.

Haar dochters Laura – die in september te gast was op ChePresente@Manifiesta – en Bertita Caceres, zetten de strijd van hun mama verder en nemen nu de leiding in de COPINH-beweging. De moord op hun moeder heeft hun vastberadenheid niet aangetast, maar beschermt hen evenmin tegen aanslagen op hun eigen leven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be