Leider ISIS gedood (dit keer echt)

Officiële bevestiging laat nog op zich wachten, maar volgens diverse bronnen zou Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, om het leven zijn gekomen bij een Amerikaanse raid in Noord-Syrië. Al-Baghdadi is al vaker dood verklaard – 16 keer volgens Wikipedia – maar dit keer lijkt het bericht voor de verandering eens te kloppen. Al-Baghdadi’s dood werd tegenover Westerse media bevestigd door Iraanse en Irakese bronnen. Donald Trump legt om 14.00 uur Nederlandse tijd een officiële verklaring af.

Volgens Newsweek heeft Al-Baghdadi na een kort vuurgevecht zelfmoord gepleegd door een bomvest tot ontploffing te brengen. Ook Al-Baghdadi’s vrouwen zouden tijdens de raid  om het leven zijn gekomen. In eerste instantie werd gemeld dat zijn kinderen de aanval overleefd zouden hebben, maar inmiddels circuleren er ook berichten dat één van zijn kinderen gedood zou zijn.


Video van de nasleep van de raid:


Al-Baghdadi werd gedood in een gebied dat beheerst wordt door het aan Al Qaeda gelieerde Hurras al-Din. Opmerkelijk, want Hurras al-Din en ISIS zijn doodsvijanden. Hurras al-Din beschikt zelfs over een speciale eenheid die jacht maakt op ISIS-militanten en hen zonder vorm van proces executeert. Het lijkt er echter op dat Al-Baghdadi zich nog pas kort in het gebied bevond en mogelijk op doorreis was.


 


Het lijkt er op dat de Amerikanen Al-Baghdadi al een tijdje in het vizier hadden, wat natuurlijk de vraag doet rijzen waarom de raid nu pas plaatsvond:


Uitgelichte afbeeding: destroyed neighbourhood in Raqqa – By Mahmoud Bali (VOA) – US-backed Forces Press Deeper Into Southern Raqqa City, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61719487