Leider Turkse oppositiepartij begint hongerstaking

Selahattin Demirtaş, de leider van de linkse, pro-Koerdische oppositiepartij HDP is in hongerstaking gegaan. Demirtaş zit gevangen in afwachting van een rechtszaak op beschuldiging van banden met de Koerdische verzetsbeweging PKK. De openbaar aanklager heeft 12 aanklachten tegen hem ingediend, waaronder het lidmaatschap van een verboden terroristische organisatie, het verspreiden van terroristische propaganda en opruiing.  Hij kan tot 143 jaar gevangenisstraf krijgen.hdpindex

Naast Demirtaş zitten nog 13 andere parlementariërs van de HDP gevangen. Een van hen, Besime Konca, is een week geleden al in hongerstaking gegaan.

In een verklaring zegt Demirtaş de aandacht te willen vestigen op de onmenselijke omstandigheden waaronder hij en andere opponenten van het regime van president Erdogan gevangen worden gehouden.

Sinds de mislukte coup tegen Erdogan in juli 2016 zijn zeker 41.000 mensen gearresteerd. Ruim 100.000 anderen zijn uit hun functie ontslagen, waaronder veel leraren, agenten, rechters en journalisten.

Amnesty International heeft felle kritiek uitgeoefend op de omstandigheden in Turkse gevangenissen. Volgens Amnesty worden politieke gevangenen blootgesteld aan martelingen en verkrachtingen. Ook zou de politie verdachten voedsel, water en medische verzorging onthouden.

Bron: Middle East Eye

 

1 gedachte over “Leider Turkse oppositiepartij begint hongerstaking”

  1. Pingback: Verslag SRP A’dam: ‘Struggle of Palestinian Political Prisoners’ – Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – Nederland

Reacties zijn gesloten.