Volgens de Kieswet kunnen alleen verenigingen aan verkiezingen meedoen, omdat een vereniging leden heeft en dus een bepaalde stroming of groep vertegenwoordigt. Minimaal aantal leden: twee.
Dat staat overduidelijk in de Kieswet, constateert Marc Nelissen – tv-producent en internetondernemer – in Trouw.
Huh? Hoe kwam éénpersoonspartij PVV dan in de Tweede Kamer?
Wat deed Geert? Hij richtte eerst de Stichting Groep Wilders op, met als enige bestuurder Geert Wilders. Vervolgens richtte deze stichting samen met de persoon Geert Wilders de Vereniging Groep Wilders op. Enige leden: nog steeds Geert Wilders, maar nu dus twee keer. Een truc dus, totaal in strijd met de geest en de bedoeling van de wet.
Intussen is deze vereniging, die geen vereniging is, uitgegroeid tot een politieke factor van belang. Met geen enkel toezicht op het doen of laten van het enige lid, geen enkele vorm van inspraak, geen enkele verantwoording verschuldigd, geen enkel toezicht op de financiering. Nelissen constateert:
Bespottelijk, onbestaanbaar en voor zover ik weet uniek in de wereld. Zelfs dictators zouden het niet durven met een eenmanspartij aan hun ‘verkiezingen’ deel te nemen. Maar hier kan dat dus wel. En waarom? Vanwege de lafheid van alle andere Nederlandse politici, linkse boegbeelden als Jan Marijnissen en Femke Halsema inbegrepen. Ook quasi-principiële politici als Alexander Pechtold, Mark Rutte en Emile Roemer hebben nog geen enkele poging gedaan de wet te veranderen zodat deze truc niet meer mogelijk is. Al meer dan zeven jaar staan zij dit evidente kiezersbedrog toe en doen zelfs zaken met de PVV als dat zo uitkomt.
Hij noemt de PVV een schandvlek. “Maar niet de schandvlek van Wilders. Het is de schandvlek van genoemde politici.” En zijn conclusie is:
Zolang de ‘normale’ partijen nog steeds niets willen doen aan het kiezersbedrog dat PVV heet, verdienen ook zij onze stem niet.
Ja, ’t is duidelijk, je regeert nog eerder ons land dan dat je in organisatieverband een handjevol ouderen mag helpen bij hun dagelijkse verrichtingen.
Petje af voor Marc Nelissen en Andreas die deze stinkende wond durven late zien.
Na de val van de communisme in Oost Europa, de laatste bastion is Noord-Korea, heeft zich Nederland erbij aangesloten met een op moderniteit afgebakken dictatoriale stichting die dictatoriale partijen en methoden in het leven roept mideen in de TWEEDE KAMER.
Petje af.
Toch denk ik dat Nelissen geen gelijk heeft, want kan zijn dat volgens het woordenboek een partij een vereniging is, volgens de kieswet kan deelgenomen worden aan de verkiezingen door zowel politieke groeperingen als particulieren, door een kandidatenlijst in te leveren.
http://www.tweedekamer.nl/hoe_werkt_het/verkiezingen_en_kabinetsformatie/kandidaat_stellen/index.jsp
Het is ook mogelijk om zonder partij deel te nemen. Je moet zorgen voor een registratie, die wordt door de kiersraad beoordeeld, maar niet op inhoud.
Jawel maar de vereniging heeft 2 (verplichte) leden, Wilders en Wilders.
Dit is overigens al jaren algemeen bekend. Ik neem aan dat dat “huh” van Andreas een stijltruukje is.
@3 Witte Duif,
Goed dat je de puntjes op de ï zet.
Bovendien is de sop de kool niet waard. Als het werkelijk zoveel uitmaakte dat er minimaal twee mensen op de lijst zouden staan, dan kon Wilders zijn vrouw er ook nog wel op zetten.
Het is ook super mosterd na de maaltijd.
Deze hele discussie is in wezen de beste argument voor de cordon sanitair die in een normale democratie rond deze rechts-extremisten gebouwd dient te worden.
Maar goed, indien VVD en deels CDA zich net zo ultrarechts voelen is dit moeilijk te bereiken.
De ‘volstrekt normale partij’ van Mark Rutte…
Ik vroeg me eerder ook al eens af hoe dit zit en heb de details bij KvK opgevraagd. Er is een subtiel verschil tussen 2 oprichters nodig hebben en dan een vereniging zijn. Maar het blijft niet kloppen en er is ook een wetsartikel dat kan worden ingeroepen om de PVV te ontbinden. Zie voor de details hiervan de blog op:
http://verbazingovernederland.blogspot.nl/2011/05/pvv-is-toch-een-vereniging-maar-hoe-zit.html
@11
typisch een maas in de wet, waarmee de kennelijke bedoeling van de wetgever is omzeild. Maar wel lastig om op grond daarvan ontbinding van de vereniging voor elkaar te krijgen.
Is deponeren van de statuten bij KvK absoluut verplicht en wat zijn de gevolgen van niet deponeren?
Zou het mogelijk zijn om bij de kiesraad inzage te vragen in de statuten van de pvv?