Labour heeft niets te verliezen met Jeremy Corbyn

Hoe opmerkelijk – de leden van de Britse Labour Party lijken de voorkeur te geven aan Jeremy Corbyn als partijleider, boven een rijtje Dijsselbloemen en Bussemakers op zijn Engels, dat ook kandidaat is. De laatsten denken dat Labour met een fatsoenlijk-linkse lijsttrekker nooit meer kan winnen. Bedoeld is: hun soort kan nooit meer voor minister spelen met hun huidige partijkaart. Welnu, ik heb nieuws voor u: dat zult u toch niet meer.

Alle campagnekreten vanuit Labour tegen de Scottish National Party en het Welshe Plaid Cymru over het oprukken van griezelig nationalisme kunnen de werkelijkheid niet verhullen voor de basis van Labour. AL helemaal niet in Wales en Schotland zelf, maar ook niet in Engeland. SNP en PC zijn sociaal-democratische partijen die ook nog eens onafhankelijkheidsneigingen kunnen vormgeven omdat men het in Wales en Schotland al tientallen jaren zat is beheerst te worden door Engelse Tories. In Nederland zou het ook kunnen werken, als je nagaat dat men in Groningen, Friesland en voor een flink deel Drenthe geen behoefte heeft aan de VVD of PVV en al evenmin in een PvdA die op beide wil lijken. Een plaatselijke “nationalistische” beweging die “ouderwetse” sociaal-democratische plannen ontvouwt zou of in alle gewesten afzonderlijk of in het Noorden als geheel goede kans maken PvdA, GroenLinks en SP aan de kant te schuiven (om van de rest te zwijgen). Iets dergelijks geldt overigens ook voor het grote Noorden van Engeland, het land dat Liverpool, Manchester en Leeds omvat en alles ten noorden ervan.

In dat Engelse Noorden zouden de kansen voor een Labour onder Corbyn liggen, de gedeïndustrialiseerde streken die ook verder in de steek gelaten worden. Waar men nu maar niet meer gaat stemmen of op het zich neppig proletarisch voordoende UKIP. De Tories verkondigen dezer dagen dat het hun heel goed zou uitkomen als Corbyn de nieuwe Labourleider zou worden want het zou Labour “uit het centrum” halen. Het centrum waar het toegestaan is te spreken van uitkeringsuitvreters (“welfare scroungers”) en waar bezuinigen op en uitverkoop houden van openbare voorzieningen de norm zijn. Waar je moet weten dat Dijsselbloem en Bussemaker van de PvdA zijn omdat ze net zo goed van de VVD zelf of D66 zouden kunnen zijn. Ik denk dat Labour alleen nog een toekomst heeft onder iemand als Corbyn en een uitgestoken hand naar SNP en PC voor een federaal sociaal-democratisch gekleurd Groot-Brittannië. Misschien is het ook al niet meer haalbaar omdat het kapitaal geen democratie meer toelaat – zie hoe de Grieken behandeld zijn de afgelopen tijd. In dat geval is dat hele Labour irrelevant.

2 gedachten over “Labour heeft niets te verliezen met Jeremy Corbyn”

  1. Pingback: Chaos binnen Labour | Krapuul

  2. Pingback: The Independent: Corbyn bereidt “zuiveringen” tegen rechts voor | Krapuul

Reacties zijn gesloten.