Laat jij je door de Sleepnetwet vangen?

Lang, maar zéér lezenswaardig stuk bij de kameraden van Grutjes!. Over het streven van de staat om onder het mom van terreurbestrijding voortaan alles en iedereen onbelemmerd te kunnen bespioneren. Uiteraard onder aanvoering van een sociaal-democraat. De rest kun je hier lezen

Redactie Krapuul

Heb je in Nederland in een privémailtje kritiek op Erdogan, dan kun je op je vakantie in Turkije opgepakt worden, dankzij ónze geheime dienst. Dat is één van de gevolgen van de volkomen van de pot gerukte Sleepnet Wet die morgen in onze Eerste Kamer wordt behandeld.

Dit wil de Sleepnet wet: onschuldige Nederlandse burgers worden voortaan massaal getapt door onze eigen veiligheidsdiensten. Je facebookberichten, chats, persoonlijke mails en telefoongesprekken worden voortaan afgeluisterd en jarenlang opgeslagen. Niet alleen metadata dus, maar gewoon alles, ook de inhoud.

Overigens mogen die diensten ook voortaan je computer hacken. En je telefoon. Je energiemeter. Auto. En zelfs je pacemaker. Zelfs als je nergens van verdacht wordt. Oh, de AIVD mag bovendien een geheime DNA databank beginnen.

Ook krijgen veiligheidsdiensten in de praktijk toegang tot alle databases die er over je bestaan. Je schooldossier, de belasting, je parkeerkaart, je medische dossier, wanneer je volgens je telefoonprovider of de gemeente op de Wallen was, hoe laat je naar bed gaat, wat je met je dokter bespreekt over je ziekte, of en welke porno je kijkt.

Het gaat niet om toegangsverzoeken per persoon, zoals nu, maar om directe geautomatiseerde koppeling naar de volledige database. Dat is het verschil tussen een dartpijltje en een atoombom. De geheime dienst kan dan meekijken bij elk gegeven wat er maar geregistreerd wordt.

Dus in principe ook meekijken vóór eventuele anonimisatie. Dat verandert is één klap een enorm aantal data die nu relatief veilig over je vergaard worden, want anoniem, in zeer explosief materiaal. Materiaal wat makkelijk op straat kan komen te liggen.

Alle gegevens die uit dat alles voort komen, mogen onbeperkt gedeeld worden met geheime diensten van buitenlandse mogendheden, dus bijvoorbeeld met Trump, Erdogan en zelfs regimes als dat van Saoedi Arabië. Er is geen beperking op. Sterker nog, onze veiligheidsdiensten mogen je data in bulk met buitenlandse geheime diensten delen voordat ze zelf weten wat er in staat. En nog voor er een toezichthouder naar heeft gekeken.

Je houdt het niet voor mogelijk, en toch is dat wat in Plasterk’s wetsvoorstel voor de Sleepnet Wet staat. Dat voorstel is al aangenomen door de Tweede Kamer. En morgen, op dinsdag 11 juli 2017, zal de Eerste Kamer het voorstel behandelen.

Wil je nog meer shockerend nieuws? Er is behoorlijk veel kans dat ze het gaan aannemen.

“Maar Grutjes, minister Plasterk wil toch niet iedereen altijd afluisteren?”
Nee, niet héél Nederland zal continu afgeluisterd worden. Wel maandenlang hele steden, of bijvoorbeeld alle communicatie naar een bepaald land gedurende een jaar, of iedereen die wel eens op GS reageert. Het is, ook volgens het kabinet zelf, juist de bedoeling om ‘stelselmatig en op grote schaal’ te kunnen tappen.

Belangrijk is dat niet alleen verdachten worden getapt, maar iedereen, ook onschuldige burgers waartegen geen verdenking bestaat en die op geen enkele manier een bedreiging vormen. Nogmaals, het gaat om stelselmatig en op grote schaal afluisteren.

1 gedachte over “Laat jij je door de Sleepnetwet vangen?”

  1. Pingback: En ome Roon, bedankt hè, voor uw vrijbrief aan het schorem | Krapuul

Reacties zijn gesloten.