Kwaliteitskrant

Je zou denken dat een columniste van een zogenaamde “kwaliteitskrant” toch een redelijke algemene ontwikkeling zou moeten hebben. OK, ik verwacht niet dat NRC-Next columniste “Renske” precies weet hoeveel mensen er in haar vakantiebestemming Ethiopië wonen, ik verwacht ook niet dat ze de klimaatzones van Afrika uit haar hoofd kent… Maar niet verder komen dan “Denk na: in Ethiopië is het warm en veel mensen zijn er moslim” waar het een overwegend christelijk  land betreft ( 63 % Christenen, 33% Moslims, 4% Overigen), dat vanwege zijn ligging op gemiddelde hoogte van zo’n twee kilometer voor een deel een gematigd klimaat heeft, dat stemt mij toch wat droef.  Zo weinig belangstelling voor een land waar je een vakantie gaat doorbrengen…

Wat zegt dat over Renske???  Is zij nooit het stadium van het aapies kijken ontgroeit??? Heeft zij een aversie tegen Wikipedia ??? Renske weet wel (waarschijnlijk van degene die haar zo ver gekregen heeft dat ze mee ging op vakantie) dat er in Ethiopië zoetwatermeren zijn, maar is dan weer als de dood voor kleine visjes die zoals zij zegt “niet kunnen wachten om mijn plasbuis in te zwemmen om zich in mijn bloedbaan te vestigen, daar eitjes te leggen, een paar weken te broeden en vervolgens triomfantelijk met kroost en al uit mijn huid te barsten.”

Jawel Renske gaat naar donker Afrika , waar ze “alleen kleren mee naartoe neemt die knieën en schouders bedekken. Harembroeken dus,”want ’t is daar een moslimland…”  Wel, ze zal blij zijn dat ze kleding met lange mouwen mee heeft genomen, zodat ze het niet te koud krijgt… Die Harembroek zal wel koud wezen, en laten we hopen dat iemand haar vertelt dat Ethiopische vrouwen op zondag een hoofddoek dragen wanneer ze te kerke gaan; voor ze terugkomt met een wild verhaal over “Ethiopië, waar moslims hun vrouwen alleen op zondag naar buiten laten gaan!!” 

7 gedachten over “Kwaliteitskrant”

 1. Nog niet zo lang geleden waren er academici die vonden dat ze alleen NRC-Handelsblad konden lezen omdat het een krant op intellectueel niveau was.
  Voorbij, voorbij en o voorgoed voorbij. Hoe dommer hoe beter is nu het motto.
  Rosanne Hertzberger, nog zo’n geval.

 2. Van de online versie van de NRC (de papieren versie heb ik niet, dus weet niet of er een groot verschil in zit) vind ik dat die qua kwaliteit sowieso er niet bepaald op vooruit is gegaan, sinds zij de site hebben vernieuwd. Daarbij hebben ze ook de nieuwe aanpak van ‘snelle duiding’ van het nieuws eraan toegevoegd. In de praktijk betekent dit dat hun interne personeel tot nieuwsbron is verheven.

  Ik heb al een aantal keer gezien dat de koppen op basis van de ‘duiding’ van hun redacteuren e.d. geformuleerd worden. Dus er gebeurd iets, iemand van het personeel geeft daaraan ‘duiding’ en één van zijn zinnen wordt dan de kop. Dat vind ik zelf een nogal merkwaardige manier van nieuws brengen.

 3. Kranten en kwaliteit is een contradictio in terminus. Zelfs zoekmachines zijn aan censuur onderhevig. Heeft wikileaks kwaliteit? Zolang je er niet zelf met je neus bovenop staat moet je maar afwachten wat je voorgeschoteld krijgt. Media hebben maar een criterium en die is blijf ik open of kan ik de deur wel sluiten. Heb er een digitaal abonnement op maar er gaan weken voorbij dat ik de nrc-next niet inkijk en dan mis ik niks. De NRC is een ander verhaal maar of ik dan van kwaliteit kan spreken? Denk het niet. Kwaliteit is hoe je leest en dat moet je dan doen inclusief het wit tussen de regels want daar staat je eigen interpretatie en je vergelijking met wat je zelf ondervind van waar je met je neus op staat.

  Kijk dit is kwaliteit: 13 April 2011 NEDERLANDSE VERTALING LEZING NOAM CHOMSKY 13 MAART 2011

  GLOBALINFO | 13.04.2011

  Op zondag 13 maart 2011 gaf Noam Chomsky voor het eerst sinds jaren een grote publieke lezing houden in Nederland. Hij sprak de overvolle Westerkerk te Amsterdam toe met zijn lezing: “Contours of Global Order: Domination, Instability, and Xenophobia in a Changing World”. Oftewel: Schets van de mondiale orde: Overheersing, Stabiliteit, Veiligheid in een Veranderende Wereld: de Opkomst van Vreemdelingenhaat in het Westen. Hier de integrale vertaling door Martin Hulsing (zie oorspronkelijke tekst, video en audio van de lezing hier). Bij het bespreken van de titel voor deze lezing, had niemand kunnen voorzien hoe toepasselijk ze zou zijn – gezien de veranderingen in de wereld en de verstrekkende gevolgen voor de nationale- en wereldorde.
  http://eindpunt.blogspot.com/2011/04/nederlandse-vertaling-lezing-noam.html

 4. @ Tibaert:
  Kan u vertellen dat wat u zegt in deze reactie op die van mij dat het allemaal best meevalt. Mijn ervaring met de NRC is een hele andere. Sterker nog, ik vind het een beetje jammer dat die expertdiscussies er niet meer zijn maar kan ook wel begrijpen dat als een krant zo’n mogelijkheid op niveau wil houden dat daar veel mentale energie in gaat zitten. Op columnistenblog’s kan overigens nog steeds gereageerd worden.

  Maar voor een laag opgeleide digibeet, wel met veel levenservaring, is het natuurlijk al gauw goed. En na zeker 30 jaar geen krant meer ingekeken te hebben constateerde ik dat eigenlijk de enige vooruitgang in de krantenwereld de feedback met de lezers is. Dat veel discussieforum’s van die mogelijkheid misbruik zijn gaan maken, er een soortement van PR mee zijn gaan bedrijven is een feit. Maar daarvan was mij in de NRC niets gebleken. Sterker nog, mijn eigen algemene ontwikkeling werd ermee verbeterd. Ben mij maar weer gaan verdiepen in de wereld van de PR en er is mij veel duidelijk geworden nu de informatie zo gemakkelijk bereikbaar is via internet. Dagblad DeWaarheid was mijn laatste krant en nu heb ik sinds een tijdje een abonnement op de digitale NRC en soms reageer ik op een columnistenblog als daartoe een aanleiding is.

  Een van de grote voordelen van een goeie forumsite vind ik de achtergrondinformatievoorziening door middel van de bijgeplaatste linken die ten eerste de stelling van een reaguurder onderbouwt en ten tweede de mogelijkheid biedt om je licht ergens anders op te steken. Vandaar ik nu [te] veel van mijn tijd besteed bij Krapuul. Want soms en nu zeker nu het zonnetje mij naar buiten roept heb ik er eigenlijk geen tijd voor.

  Bedankt voor uw reactie die mij noopt erop te reageren. Soms doe ik dat maar meestal plaats ik een reactie in reactie op het stuk, artikel, column. Discussies van reaguurders onder elkaar zijn naar mijn ervaring zelden vruchtbaar en bijkomend feitenlijk hoe meer aliassen hoe onvruchtbaarder. Maar soms gebeurt het en dan ben ik weer wat wijzer geworden.

 5. Het is een cliché, maar volgens mij is Renske blond. Dat zegt dan alles.
  Voorts fluistert men dat Renske eerder is geselecteerd op uiterlijke dan op intellectuele capaciteiten. Ook heeft zij naar verluidt veel met seks. Daar mag je als kwaliteitskrant je ogen natuurlijk niet voor sluiten.
  Er moeten immers kranten verkocht worden. Elke dag opnieuw. 😎

 6. @ Tibaert:
  Ach Tibaert, ik ben een bescheiden mens. Nog onwennig op het forum van de VK gestart werd mijn plezier in argumenteren al gauw bedorven. Waarbij ik moest constateren dat ondanks de geduldige toewijding van vele goeie deelnemers aan de discussie deze toch niet tot een eindconclusie kon komen door de afwezigheid van een voorzitter, een consistente en consequente moderateur. Het lijkt erop dat dezelfde problemen bij de NRC zich gingen voordoen ondanks de optimistische inzet van Steven de Jong nadat de expertdiscussie forumsite op de opinieartikelen van die krant was geeindigd omdat naar alle waarschijnlijkheid de columnisten het getrol zat werden. Dat laatste zal nog niet direct het beendigen tot gevolg hebben gehad maar eerder omdat het niveau van de discussie ging dalen doordat steeds meer goeie deelnemers het voor gezien hielden. Het zijn in elke discussie en op elke discussieforumsite de trollen die de twee begrippen intrigeren en integreren niet uit elkaar kunnen houden. Vijftig jaar geleden wist ik al wat een intrigant was en ben nadien altijd vergeefs zoekende geweest naar het debat waarin zulke persoontjes geen poot aan de grond kregen. 😥

Reacties zijn gesloten.