Je kunt de natuur niet dwingen, zoals Van Eeden zei

Als zoogdier van een andere soort word je niet met rust gelaten in Nederland. We hadden de bultrug, de bevers en nu – het is een nieuwsluwe tijd in Nederland, dat verklaart het ook enigszins – damherten.

Ze zijn, net als konikpaarden, wisenten en edelherten, ooit losgelaten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De enige grazer van belang die daar op eigen kracht terechtgekomen kan zijn is het ree, maar zoals gebruikelijk in Nederland als je een beetje dier bent, bezorg je Overlast, Chaos en dan moet er geschoten worden. Deskundologen vinden dat er te veel damherten zijn in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Nu schieten zelf is afgeschoten wordt er een hek geplaatst waardoor de herten niet meer kunnen ontsnappen om op voedsel uit te gaan. Eten is chaos!
En dus sterven er damherten van de honger. Welke uitleg er ook gegeven wordt, dit is de verklaring. Er is wening en knersinge der tanden in kringen van jagers die zo graag die herten hadden neergepaft die nu in ontbering het tijdelijke zegenen maar zo is “de natuur”. Geen voedsel betekent de dood. Er zijn volop kraaien, kevers en wie weet verder nog wat voor andere dieren die graag zo’n gestorven hert verorberen maar een dood hert is ook weer chaos dus dit alles gewoon zijn gang laten gaan, daar zal wel weer geen sprake van zijn.

4 gedachten over “Je kunt de natuur niet dwingen, zoals Van Eeden zei”

  1. Dan krijgen we weer teveel kraaien en kevers. Die moeten vervolgens ook weer afgeschoten worden wegens de chaos die ze veroorzaken. 🙂

  2. Bugspray, sjaax. Bugspray.

    Alhoewel, dat is dan weer mogelijk milieubelastend.

    Even met schoenmaatje X erop staan, en bij meerdere gaan dansen met je geliefde(n)?
    Maar ja, dan kan het vlindereffect optreden. En met vlinders weet je het wel…

    Lastige situatie, zeg.

Reacties zijn gesloten.