Kshama Sawant “Onze doelstelling: een linkse derde partij in de VS”

Kshama Sawant werd in 2014 verkozen tot het eerste socialistische gemeenteraadslid van de Amerikaanse stad Seattle in honderd jaar. Zij was in Brussel en DeWereldMorgen.be sprak met haar.

Niets voorspelde dat Kshama Sawant ooit politiek actief zou worden toen zij in 2006 naar de VS emigreerde en er werk vond als software-ingenieur. Zij studeerde er economie en ging in 2010 in Seattle wonen. Dat jaar verkreeg ze ook de Amerikaanse nationaliteit. Daar geraakte ze betrokken bij de Occupy-beweging.

Haar jeugdervaringen met het kaste-systeem in India en haar ervaring met de sociale realiteit in de VS bracht haar er toe om zich in 2013 kandidaat te stellen voor een zetel in de gemeenteraad vn de stad Seattle, met 685.000 inwoners de grootste stad van de noordwestelijke staat Washington1. Haar campagne én haar uiteindelijke succes was om meerdere redenen merkwaardig.

Sawant is Indische, pas 4 jaar een staatsburger, spreekt uitstekend Engels maar met een duidelijk accent en kwam niet op voor een van de twee grote partijen Democraten of Republikeinen. In Seattle bestaan de Republikeinen nauwelijks. Het is al tientallen jaren een Democratisch bastion.

Ze kandideerde als socialistisch kandidaat. Bovendien was haar voornaamste strijdpunt het opleggen van het minimumuurloon van 15 dollar. De lokale media – voor zover ze haar kandidatuur vermeldden – beschouwden haar als totaal kansloos. Bovendien stelden ze, een minimumloon van 15 dollar zou alle industrie uit de stad verdrijven.

Ze werd toch verkozen. Sindsdien is ze er in geslaagd haar voornaamste kiesbelofte te verwezenlijken. De gemeenteraad heeft met haar voorstel voor een minimumuurloon van 15 dollar ingestemd. Ze is daarenboven ook politiek actief op nationaal niveau en schaarde zich achter de campagne van Bernie Sanders en na de nominatie van Clinton achter Jill Stein van de Green Party.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be