Krapuul in vogelvlucht. Kort nieuws 5 april 2019

Zijn windmolens verantwoordelijk voor de achteruitgang van vlinders?

Rodeleeuw
Eén van de vier windturbines uit Lanaken (2005) in closeup.

Vorige week was er veel media-aandacht voor het onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting over de achteruitgang van de dagvlinders sinds 1890. Het intensieve landgebruik werd genoemd als belangrijkste oorzaak. In reacties op het bericht verwezen mensen regelmatig naar de schadelijke invloed van windmolens op insecten. Hebben ze een punt?
Onlangs verscheen een artikel over een Duits onderzoek (pdf: 2,2 MB) naar de sterfte van insecten op de wieken van windmolens. In deze modelstudie berekenden de onderzoekers dat er vele miljarden insecten zich te pletter vliegen. Al snel volgden reacties als: “Zie je wel, niet het intensieve landgebruik, maar windmolens zijn de oorzaak van de achteruitgang van insecten”. Ook na de publicatie over de 84 procent achteruitgang van de dagvlinders sinds 1890, kwamen dit soort reacties. En als je de getallen uit het Duitse onderzoek leest, is zo’n reactie ook wel begrijpelijk, want het gaat om miljarden insecten. Toch zegt zo’n gigantisch aantal bij insecten niet zoveel. Er zijn, zelfs na de grote achteruitgang die wordt geconstateerd, nog steeds enorm veel insecten. Van belang is het percentage sterfte dat optreedt, en daar kan de Duitse studie alleen naar gissen. Bovendien gaat dat artikel over trekkende insecten, die op 20 meter hoogte of hoger vliegen. Windmolens zouden van invloed kunnen zijn op trekkende vlinders als atalanta, distelvlinder en gamma-uil, maar zeker niet op het overgrote deel van de dagvlinders. Daarnaast is sterfte van individuen bij insecten minder desastreus dan bij vogels of zoogdieren, die weinig nakomelingen hebben waardoor mortaliteit van de nakomelingen een belangrijke factor is. (lees verder bij Nature Today)

Vriend van Baudet wist twiet

Dries van Langenhove, van Schild & Vrienden, had alle begrip voor de massamoordenaar van Christchurch. Vond het vervolgens niet zo handig die begripstweet te laten staan. Te laat, type.