Koude Oorlog 2.0 vordert gestaag: Rusland plaatst Iskander-M installaties in Kaliningrad

By Boevaya mashina - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43009964
9T250-1 Transport en laadvoertuig. (Boevaya Mashina, via Wikipedia)

Poolse regering toont zich “ernstig ongerust.” Ook de Baltische staten Estland en Letland -beiden in het bezit van havens aan de Oostzee- kunnen deze laatste zet van Moskou niet waarderen.

Iskander raketlanceerinstallaties hebben nucleaire capaciteiten, en met de plaatsing in Kaliningrad, een russische exclave die grenst aan zowel Polen en Litouwen, ligt de Poolse hoofdstad Warschau binnen bereik van de raketten die ze af kunnen vuren. Ook Vilnius is uiteraard makkelijk bereikbaar. Linas Linkevicius, minister van buitenlandse zaken van Litouwen zegt dat er bovendien versies van de Iskander-raket bestaan met een groter bereik, waardoor een aanval op Berlijn ook een optie zou zijn vanuit Kaliningrad.

Rusland claimt dat de verplaatsing van de lanceerinrichtingen niets te maken heeft met een verlangen hunnerzijds om een grotere invloed over het Oostzeegebied uit te oefenen. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van defensie zijn de verplaatsingen onderdeel van de normale training van de manschappen. Wel heeft Rusland met deze specifieke manoeuvre de capaciteiten van Amerikaanse spionage-satellieten  getest.

Polen heeft het afgelopen jaar een groot aantal oefeningen plaats laten vinden in de zogeheten Suwałki Gap, het gebied tussen het Russische Kaliningrad en Wit-Rusland. Sommige van deze oefeningen vonden onder de NAVO-vlag plaats. Dit, gecombineerd met de toegenomen activiteit van Amerikaanse, Britse, en andere NAVO-vliegtuigen in het Oostzeegebied  maken de stappen van Rusland weinig verbazingwekkend: wat hen betreft komt de provocatie in dit strategisch zeer belangrijke gebied voornamelijk van westerse zijde.

de gewraakte tweet
de gewraakte tweet
By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6740178
De S-300 serie van luchtdoelraketten wordt gezien als een van de meest effectieve types van deze soort wapens. (foto via Wikipedia, Kremlin.ru)

Gecombineerd met de toegenomen spanning tussen de VS en Rusland in Syrië is het ondanks dat alleszins begrijpelijk dat deze situatie de nekharen van de Poolse Generale Staf en regering flink rechtop zet. Na het Russische veto in de veiligheidsraad, de bozige reactie vanuit het Amerikaanse militaire establishment, en de hierboven afgebeelde tweet van de Russische Ambassade in de Verenigde Staten (van de 5e oktober) waarin gezinspeeld wordt op het feit dat Rusland de VS ziet als bondgenoot van terroristen, is het laatste waar NAVO op zit te wachten een nieuw kruitvat in het Noorden.

Daarnaast is de Pools-Russische diplomatieke relatie op dit moment al op een dieptepunt, en daar voegt een grote hoeveelheid potentieel vernietigende oorlogswapens natuurlijk niets relativerends aan toe. Moskou en Warschau zijn in het gunstigste geval al buren met een ongemakkelijke relatie, deze actie van Rusland (bovenop het provoceren van NAVO en Polen) zorgt ervoor dat de Polen zich plotseling wel heel erg onbeschut voelen. De hete adem van een atoombom in je nek is als land uiteraard bijzonder ongemakkelijk.