Korps Nationale Huilebalken is geen hulpdienst

Het Korps Nationale Huilebalken, ook wel bekend als de Nederlandse politie, is bezig met haar inmiddels traditionele Nieuwjaarsoffensief. Media staan bol van klachten van politiezijde, over hoe schandalig en ongehoord het ook dit jaar weer is toegegaan tijdens de jaarwisseling. Hulpverleners alom belaagd terwijl ze alleen maar het publiek willen helpen. Discussie daarover is nodig, maar men wil natuurlijk vooral Harde Maatregelen. Want – ja toch, niet dan? – Zo! Kan! Het! Niet! Langer! In het geüniformeerde, maar opmerkelijk ongeïnformeerde geweeklaag, vallen een paar dingen op. Punt één: de politie is geen hulpdienst.

Laten we eens kijken, om te beginnen naar dat woordgebruik. “Hulpverleners in meerdere steden belaagd op oudejaarsavond”, kopte Nu.nl. Lees je dan verder, dan zie je: “In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Leiden zijn op oudejaarsavond brandweerlieden en agenten met vuurwerk bekogeld”. Lees je nog wat verder, dan kom je ook tegen dat ambulancepersoneel op die manier aangevallen zou zijn, na een aanrijding waar een agent gewond raakte. Maar dat bericht bleek later nog deels onwaar ook: politie die het terrein waar het ongeluk was gebeurd afschermden, werd bekogeld. Het ambulancepersoneel zelf nadrukkelijk niet, zoals de politie zelf later toegaf.

Maar waar het me hier vooral om gaat, is het misbruik van dat woord ‘hulpverleners’. Ambulancemedewerkers, hulpverleners? Jazeker! Brandweerlieden? In heel veel gevallen ook, al is het onder politiebegeleiding blussen van een straatvuur eerder handhaving van regels dan helpen van mensen. Maar okay, de brandweer is in principe een hulpdienst. Maar politie? Die zijn er om de ‘openbare orde’ te handhaven, niet om hulp te verlenen aan mensen in nood. Dat ze dat laatste soms doen, is volstrekt bijkomstig. Hun kerntaak is: in beschermende kledij en met wapens paraat zorgen dat het gezag wordt gerespecteerd.

Dat betekent maar al te vaak: een straatfeestje komen bederven, zoals her en der in de nieuwjaarsnacht. Ja, en wat krijg je dan? Feestvierders worden boos. De drank heeft al gevloeid., mensen raken oververhit en zelfbeheersing is een beetje zoek. Vuurwerk hebben mensen al bij de hand. Dan zijn wat rotjes snel gegooid. Je kunt dat erg vinden, je kunt je schouders ophalen, je kunt zeggen: nét goed voor die agenten. Wat redelijkerwijs niet kan is: je erg verbazen. En wat redelijkerwijs niet deugt is: de pretentie dat de politie komt opdagen als hulpdienst, van geloofwaardigheid helpen voorzien. De politie heeft een heel andere functie: ordehandhaving plus wat criminaliteitsbestrijding wordt genoemd.

Zo wordt de politie doelwit, niet omdat ze hulp komen verlenen maar omdat ze de baas komen spelen. Dat laatste is hun officiële taak. Daar hebben ze uitrusting voor, wapens, training, en bevoegdheden, waaronder de bevoegdheid om geweld te gebruiken en zelfs mensen dood te schieten (of te wurgen). Ook als je de politietaak ‘ordehandhaving’ op zichzelf legitiem zou vinden – wat ik nadrukkelijk niet doe – dan nog is het kolder om agenten te beschrijven als hulpverlening. De politie is een ordedienst, geen hulpdienst.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr