De politie moet makkelijker en vaker informatie kunnen delen met de sociale dienst. Die oproep doet de Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, sociale zaken) aan kabinet en parlement. Kool schetst een situatie waarin de politie geld en dure spullen aantreft bij de arrestatie van iemand die een uitkering heeft. De politie moet de vondst dan kunnen door- geven aan de sociale dienst, die vervolgens kan uitzoeken of het wel klopt dat de arrestant er zo warmpjes bij zit. (Trouw)
Klinkt allemaal zo logisch hè? En past helemaal in de Nederlandse natuur om zich af te vragen ‘waar de buurman het toch allemaal van doet’. Het klinkt zo logisch, maar is o zo gevaarlijk!
Net als met het DNA verhaal ga je hiermee op een glijdende helling. Mijn eerste vraag is, hoe weet de politie dat iemand een uitkering heeft? Volgens mij heeft de politie geen inzage in de registers van de sociale dienst, of heb ik al een afslag gemist en is dat al wel het geval?
Als je dit soort dingen zo maar uit handen geeft van de rechtspraak, gewoon in handen van de politie, is de politiestaat niet ver meer. Want wat zijn dure spullen? Als iemand met een uitkering graag schrijft of familie in het buitenland heeft, zou het fijn zijn als hij/zij een pc heeft. Zelf kan hij die niet betalen. Een kennis of familielid die het breder heeft, biedt aan er een te geven. Hoe komt die uitkeringstrekker aan een pc? Dat kan straks een reden zijn om iemand aan te geven.
Denk nu niet dat dit absurd is, in de oorlog werden mensen voor NFL 7,50 (kopgeld) verkocht aan de nazi’s. Vaak uit jaloezie om wat ze hadden of omdat ze iets verkeerds hadden gezegd of omdat ze het ‘verkeerde’ geloof hadden. Denk niet dat mensen zo niet zijn, oorlogen en crises laten zien dat mensen wel zo zijn. Meedogenloos.
Hier kan je eigenlijk maar 1 ding op zeggen:
Yep!
(bedankt voor het plaatsen)
Hou ’s een keertje op met praten over een “glijdende helling”.
Nederland IS een Politiestaat tegenwoordig.
Nu worden de laatste DNA puntjes op het “i” geplaatst.
Het gaat o.a. Over het koppelen van aantal databanken aan elkaar zodat een willekeurig politiambtenaar/verzekeringsmbtenaar met een druk op de knoop je volledige leven in kan zien..
Voorstel: schrappen van het woord privacy uit het woordenboek.