De klucht van de vernieuwing

Gisteren was er enige ophef in de marge van medialand Nederland. Het met één miljoen euro door Veronica gefinancierde ThePostOnline kwam met een oproep aan politici om aangifte te doen tegen dit blog. Aanleiding was een artikel van Bart Schut dat eerst op Joop en later op ThePostOnline verscheen. Daarin noemt de auteur — hij noemt zichzelf journalist — dit blog “viespeuken”, “rioolgeur van het internet” en “afvoerputje”. Men had het namelijk gewaagd in een artikel Bert Brussen, chefredacteur van ThePostOnline, te beschuldigen van het verspreiden van vunzigheden en bovendien werd ook nog minister Asscher vergeleken met de ontwerpers van de Neurenberger rassenwetten. Brussen heeft net als Niemöller en de gemiddelde PVV-aanhang de neiging misstanden in de samenleving te koppelen aan afkomst en herkomst te koppelen aan intelligentie. Of aan ‘links’, want volgens hen mogen dankzij links mensen die hier niet horen ten koste van ‘ons’ hun gang gaan. Het moet gezegd worden, want anders hoort niemand het.

Je zou denken dat er sinds WO2 voor zulke pseudowetenschap en hun politieke uitwassen in het Westen geen ruimte meer is, maar Nederland vormt langzaamaan de grote uitzondering op de regel. In dezelfde ‘traditie’ suggereert Schut in zijn stukje dat ‘inter’ uit internationale socialisten geschrapt kan worden, want er is immers geen verschil met nationaalsocialisten. Internationale socialisten worden er namelijk van beschuldigd antisemitisch te zijn. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau IVA dat zich beroept op bronnen uit de wondere wereld van antiantifa, een anoniem clubje dat antifa en extreemlinks zegt te bestrijden. Er is weliswaar geen enkel bewijs voor die beschuldigingen en dat de NVU toevallig ook een afdeling onder die naam heeft is geen onderwerp van discussie, maar de toon is gezet. Schut is niet de eerste die dit ‘benoemt’. Eerder stelde de PVV socialisten gelijk met nationaalsocialisten en stelde ze dat op 5 mei ook de slachtoffers van het linkse verzet tegen de Duitse bezetting zouden moeten worden herdacht.

Het herplaatsen van het opinieartikel van Schut op ThePostOnline werd gevolgd door een artikel van ‘de redactie’, waarin politici werden opgeroepen aangifte te doen tegen Krapuul. Men sprak er schande van dat politici werden vergeleken met nazi’s en vroeg zich af waarom zij geen aangifte deden. Politici zouden zich toch tegen zulke vergelijkingen moeten verzetten? “Hun online podium dient steeds vaker voor het plaatsen van pure persoonlijke haat en laster”, aldus ‘de redactie’, “… online schoffering door de medewerkers van Krapuul.nl als het volgens hen niet ‘links genoeg’ is.” Het artikel was ondertekend door “alle redacteuren” en vrijwilligers. Na enkele reacties op de laatste regel van het bericht bleek het colofon van ThePostOnline een uurtje later gewijzigd. Van de 24 redacteuren zijn er nog 9 overgebleven, maar Annabel Nanninga en Bart Nijman (beide GeenStijl) sieren nu de lijst van vrijwilligers en ex-PVV medewerker Sam van Rooy staat nog steeds in de lijst vaste medewerkers.

De actie van de redactie van ThePostOnline, dat zichzelf omschrijft als “platform zonder ideologie of dogma’s” en vernieuwend noemt omdat ze genegeerd worden als ze zaken benoemen die men nergens anders kàn lezen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Alhoewel verschillende direct betrokkenen zich daar regelmatig van allerlei racistisch taalgebruik en het uitschelden en schofferen van onwelgevallige critici bedienen ziet men in Krapuul, een klein blog vergeleken met ThePostOnline, aanleiding om vervolging te eisen. Brussen, bekend geworden omdat hij ooit een doodsbedreiging retweette, noemt Schut’s artikel in een commentaar op zijn eigen artikel: “Een goed stuk, wat ons betreft een aanzet tot een dergelijk debat. Een debat dat gaat over de grenzen van belediging, haatzaaien en vrijheid van meningsuiting.” Blijkbaar is iemand voor hoer of een bevolkingsgroep voor rifapen uitmaken een voorrecht dat je alleen als hoofdredacteur van ThePostOnline en zijn intimi mag genieten. Deze hypocrisie blootleggen wordt dan ook onmiddellijk afgestraft. Onwelgevallige reacties op de oproep worden direct door de hoofdredacteur persoonlijk verwijderd.

Als Internetveteraan moest ik denken aan de flame wars van midden jaren negentig, toen Internet voor de meesten nog tamelijk obscuur was en webfora nog niet bestonden. Alles was toen nog heel klein, de commercie had het Internet nog niet ontdekt. Ikzelf zou niet snel een vergelijking maken tussen het immigratiebeleid van Asscher en de Neurenberger rassenwetten, maar kan me goed voorstellen dat iemand die een gruwelijke hekel heeft aan extreemrechts en alles wat daarnaar ruikt zoiets schrijft. Ik vind schelden ook niet interessant omdat het afleidt van de inhoud. Er zitten bij ThePostOnline ook hele goede schrijvers, maar de markt voor talent is maar klein in Nederland. GeenStijl is veruit de grootste Nederlandstalige website die uitpuilt van de beledigingen en uitingen van racisme en haat met bijbehorende schrijfstijl. De Dagelijkse Standaard staat bol van de ‘inhoud’ waarin Obama een communistische moslimneger wordt genoemd en misdaden en maatschappelijke misstanden worden omkleed met drogredenen om te bewijzen dat het blanke ras en het superieure westen gevaar lopen. Het herkauwen van het eigen gelijk wordt in die kringen gezien als onderzoeksjournalistiek.

Tegenwoordig, althans volgens de peilingen, is de grootste politieke partij een eenmanspartij, die zichzelf groot heeft gemaakt door anderen te kleineren, door de meest hatelijke opmerkingen en valse beschuldigingen richting immigranten, allochtonen en Moslims, die hun geloof fascisme en nazisme noemt en links hun handlangers die ‘ons’ kapotmaken. Dat is allemaal kennelijk geen enkel probleem, maar Asschers beleid vergelijken met de Neurenberger rassenwetten is ècht een brug te ver. Daartegen moet hard opgetreden worden door niet nader genoemde politici. Tenminste, dat vindt ‘de hele redactie’ van ThePostOnline. En als je dat niet vindt, dan ben je gewoon geen redacteur meer. Dan krijg je via Twitter een sneer van de dienstdoende accountbeheerder van ThePostOnline, die je naroept dat het maar goed is dat je niet in de redactie zit. “Geef je het ook even door aan je haatzaaiende vrindjes?”

@wltrrr vindt het jammer dat in Nederland er zo weinig linkse, kritische media zijn, zoals in de meeste andere landen. Het grootste deel van de tijdschriftenmarkt is in handen van de Telegraaf Media Groep en Sanoma. Het grootste tijdschrift is Elsevier. GeenStijl, Telegraaf en nu.nl zijn de grootste websites. RTL is de grootste zender. De Volkskrant is de Telegraaf voor lezers die niet met de Telegraaf gezien willen worden. In Trouw mag Elma Drayer op grond van horen zeggen iedereen voor antisemiet uitmaken. Bij Pauw en Witteman mag Fennema een mevrouw denigreren die door liefhebbers ‘foute linkse jood’ wordt genoemd  Logisch dat in zo’n klimaat een eenmanspartij die overal tegen is de grootste partij wordt. Alleen kritiek die iedereen leuk vindt is straks nog toegestaan. Help Krapuul deze winter door.

12 gedachten over “De klucht van de vernieuwing”

 1. Scunt schrijft zelf op een linksig blogje waar Wilders ontelbare keren is vergeleken met nazi’s.

  Hij moet dus zijn gore vuilspuitende bek dicht houden.

 2. @wltrrr Goed stuk.Ik denk echter dat Krapuul niet door de winter hoeft worden geholpen.
  En inderdaad, het blog-wereldje aan de rechterkant doet wat incestueus aan.

 3. Annabel Naninga!

  De kutte-kop die zonder blikke of blozen stelt dat vreemdelingen maar moeten oprotten, negers niets kunnen, moslims maar tuig zijn enz.
  Dit hondsvot is vrijwilliger bij de TPO, dat zegt toch genoeg en een Bart Schut (twee vingers in je kut) blijft vrolijk artikeltjes plaatsen in het bewust zijn dat deze nazi-hoer aldaar de kopjes afwast ofzoiets.
  Shame on you Bart Schut!!!!

  O en by the way dit is geen haatzaaien maar slechts een feitelijke vaststelling.

  Types als de vunzige schoolkrantjes schrijver Brussen, Annabel Nanninga etc. doen mijn ten diepste schamen dat ik rechts ben.

 4. Ik verwacht geen fatsoen en beschaving van lieden bij TPO. Uiteindelijk gaat het trouwens niet om formuleringen. Het gaat om de inhoud.

  Als Lodewijk Asscher wordt aangevallen om zijn etnische registratie, kun je daar genuanceerd vraagtekens bij zetten of je kunt een vergelijking trekken met de Neurenberger rassenwetten. Krapuul heeft voor het laatste gekozen. Hoe je de kritiek ook uit, het feit blijft dat de scheidslijn tussen etnische registratie en racisme in de praktijk niet te maken valt.

  In het geval Asscher kun je met recht harde woorden gebruiken. Tegen Krapuul dezelfde harde woorden hanteren is alleen maar ongefundeerd jij-bakken. Ik zal overigens niet protesteren tegen schelden. Meestal – niet altijd – graaft men met verwensingen een kuil waarin men zelf induikelt.

 5. Die vergelijking met de Neurenberger Rassenwetten was niet bedoeld als schelden, maar puur een vergelijking. Hoe bepaal je of iemand 1/1, 1/2. 1/4 Marokkaan is. Kan alleen op de Neurenberger manier. Asscher gaat dus een Neurenberger manier gebruiken. Er is geen andere manier. Ik heb ook niemand uitgescholden. Ralph heeft iemand uitgescholden en naar mijn mening volkomen terecht want daar zit ik echt totaal niet mee verder kan Ralph zelf prima de verantwoordelijkheid nemen over zijn daden ik ga hem niet AUSROTTEN omdat hij iets schrijft wat ik zelf niet zou schrijven.

 6. @3,
  “Types als de vunzige schoolkrantjes schrijver Brussen, Annabel Nanninga etc. doen mijn ten diepste schamen dat ik rechts ben.”

  Nee, jij dient je te schamen voor hetgeen je zoal bezigt.

  “kutte-kop”
  “hondsvot ”
  “Bart Schut (twee vingers in je kut)”
  “nazi-hoer”
  “de kopjes afwast”

  Onder andere https://nl.wikipedia.org/wiki/Misogynie is aan de rechterzijde niet iets onbekends. Sterker nog: daar staan deze vooral ook om bekend.

  Je bent geen haar beter, dan bijvoorbeeld een Brussen.

 7. Wat mij natuurlijk het meest opvalt in deze onzin declaratie van ThePostOnline is dat het laatste de afkorting is voor de Politiestaat Online.
  Daarmee is ALLES gezegd.

 8. Marc

  van jou soort word ik dus het meest verdrietig, mij terecht wijze maar geen onvertogen woord over Brussen en co.
  Het bezigen van scheldwoordjes in vrouwelijk vorm is niet per defenitie vrouwenhaat. Noem het plat, grof en onder de gordellinie dan zeg ik ja klopt. Beste Marc en co de tijden van lief zijn en volgen zijn voorbij extreem rechts moet maar ook eens goed terrecht worden gewezen.
  Helaas kunnen we van types als onze Marc niet te veel verwachten. ( langs de lijn staan en vingertje wijzen dat kunnen ze weer wel, kon nog net een Godwinn inslikken)

 9. “Het bezigen van scheldwoordjes in vrouwelijk vorm is niet per defenitie vrouwenhaat.”

  Als mannelijke lesbo, neem ik daar aanstoot aan. Ik ga nu even een mailadres opzoeken van sommige politici. Iest met Aanklagen, enzo..

  ‘onze Marc’, wat overigens een pseudoniem is, lach om je aanhef: ‘van jou soort’. Scheer je weg, verstandelijk beperkte ‘(extreem)rechtse’ inboorling.

 10. Ach marc heeft een kut nou kerel daar lullen we niet over.
  (F. de Jonge)

  🙂

  Je moet het niet hebben over mijn grof en plat taal gebruik maar over bv. een Nanninga die negers minderwaardig vind en hele bevolkings groepen weg zet als dom en alles haat wat niet Hollansch is etc. Daar moet jij je druk over maken!

 11. Ik heb de ‘de heer’ Asscher betiteld en gekwalificeerd op grond van iets waar ie zelf aanleiding toe gegeven heeft. Uitschelden is als je iemand zonder enige aanleiding op een bepaalde manier betitelt of kwalificeert of op een bepaalde manier noemt omdat hij of zij tot een groep hoort die je toevallig niet aanstaat.
  Ik heb Asscher inderdaad betiteld op een bepaalde manier, dat blijf ik doen en daar blijf ik achter staan.
  Of meneer daardoor beledigd of gegriefd is, interesseert me niet in het minst hoewel ik het wel als enigszins aandoenlijk beschouw als ik zie hoevelen zich kennelijk met zoveel ijver opwerpen als de hoeder van het vermeende tere zieltje van de vicepremier die de hobbies van de architecten van de Holocaust in ere tracht te herstellen.
  Verder is het exact als vdHeuvel hierboven aanduidt.

Reacties zijn gesloten.