Twee wetenschapshistorici schreven ‘Merchants of Doubt’, over hoe dubieuze wetenschappers ’twijfel zaaien’ ten dienste van economische belangen. Van tabaksrook tot de klimaatopwarming, steeds eisen zij de ‘andere kant van het debat’ op. Zopas verscheen het vervolg ‘The Collapse of Western Civilisation’, een ’terugblik’ vanuit het jaar 2100. Binnenkort verschijnt ook de gelijknamige documentaire.
De wetenschappelijke consensus over de menselijke oorzaak van de opwarming van het klimaat ligt al tientallen jaren vast. Toch komen klimaatontkenners nog steeds aan bod in de media als ‘de andere kant van het debat’. Het zaaien van twijfel over de wetenschappelijke bewijzen voor onaangename feiten gaat terug op een lange traditie, die begon in de jaren 1930 met het ontkennen van het medische gevaar van roken.
Het instructieve precedent van de tabakstrategie
Vandaag is het algemeen geweten dat de grote fabrikanten van sigaretten reeds voor de Tweede Wereldoorlog wisten dat het gebruik van hun product ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakte. Toch duurde het tot amper enkele jaren terug voor strenge wetgeving het roken in plaatsen waar mensen samenkomen om te werken (of te eten) verboden werd.
Hoe konden deze bedrijven dit zo lang volhouden? Door het zaaien van twijfel. Roken is slechts één van vele mogelijke oorzaken van kanker en andere ziekten. Waarom zijn er rokers die oud en gezond sterven? Waarom zijn er mensen die nooit roken en toch sterven aan longkanker? De lijst van mogelijke uitvluchten was eindeloos.
In de commerciële media vonden de tabaksbedrijven een gemakkelijke bondgenoot voor hun twijfelstrategie, die slechts één doel had: een openbare erkenning van het verband tussen roken en ziekte zo lang mogelijk uitstellen. Miljoenen werden uitgegeven om ‘onafhankelijke’, neutrale’ instellingen met onschuldig klinkende namen op te richten, die voor ‘objectieve’ artikels zorgden, voor ‘neutrale’ opinies in de kranten. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be