Kinderarbeid India treft nog steeds 4 miljoen kinderen

Zo’n vier miljoen Indiase kinderen werken elke dag in plaats van op school te zitten. Zolang India niet met het probleem van kinderarbeid afrekent, zal het blijven kampen met sociale, economische en politieke uitdagingen, menen experts.

De elfjarige Chottu werkt twaalf uur per dag in de buurt van het busstation in New Delhi. Wanneer groepen vermoeide en hongerige passagiers uitstappen, moet de jongen zich door de massa wurmen met zijn koopwaar – zakjes chips, koekjes en hete thee, die hij in kleine plastic bekertjes giet.

“Geregeld verbrand ik mijn handen bij het uitschenken, door de drukte. Ik heb echter geen keuze, want de concurrentie is groot. Als ik weinig verdien, kan ik die dag niet eten”, legt hij uit. De jongen werkt sinds zijn moeder gestorven is en zijn alcoholverslaafde vader hem achterliet, nu twee jaar geleden.

Vuurwerkfabrieken
Van de chique huizen in Delhi tot Monsanto’s katoenvelden in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh, van de zandsteengroeven van Rajasthan tot de vuurwerkfabrieken in Sivakasi in het zuidelijk gelegen Tamil Nadu, zwoegen miljoenen kinderen als Chottu in restaurants, op velden, in fabrieken en in de bouw in heel India. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be