Is de kerstboom aan vervanging toe?

In westerse landen wordt steeds vaker geroepen om kerstbomen maar weg te doen vanwege de christelijke religieuze achtergrond van die traditie. Maar dat is niet de enige reden. In 2009 besloot de Haagse Hogeschool om in dat jaar geen kerstboom te plaatsen, vanwege het ‘internationale karakter en de diversiteit’ binnen de school.

Faalhazen:

kerstboom met piek en ballen
KERSTBOOM MET BALLEN EN PIEK
Tal van studenten  bleken onaangenaam verrast. Omdat een ‘handjevol religieuze faalhazen aanstoot neemt aan een boom met wat lampjes en gekleurde ballen moet de rest van de schoolgemeenschap daar onder lijden”. Ook werd de school van cultuurbarbarij beticht (‘bij kerst hoort een kerstboom’). Een ander riep op een betere smoes te verzinnen, bijvoorbeeld het klimaat. Want ‘dit is gewoon wanhopig proberen te laten zien hoe politiek correct je wel niet bent’.

Woordvoerder drs. Colette van Heck van de Hogeschool: ” Het besluit is niet om redenen van onkosten of klimaat genomen, maar religieus van aard. Ze stelt vast dat circa dertig procent van de studenten en ongeveer twaalf procent van de docenten van niet-westerse komaf is. ,,Omdat een kerstboom redelijk gerelateerd is aan een christelijk feest, hebben we gekozen voor het thema licht.” Dat past volgens haar beter bij een internationale, multiculturele school. Immers, van ‘licht’ kan iedereen zelf wat maken, denkt ze. Bijvoorbeeld licht als symbool van het begin (van het nieuwe jaar), of licht als teken van warmte en saamhorigheid in dit donkere jaargetijde.

Ze heeft wél een heel goed punt. Ik zou daar ook nog de milieukwestie aan willen knopen én de commercie die bomen en cadeaus uiteraard wil behouden. Wat staat dat malle ding nog overal te doen eigenlijk?

23 gedachten over “Is de kerstboom aan vervanging toe?”

  1. Eerst kerststalletje, dan de kerstboom, en daarna de haaspaas met die eieren op zijn rug van sjukkula, geen gezicht meer want het is 2013.

  2. Tja, veel religieuze gebruiken/symbolen zijn behoorlijk universeel. eieren bv als symbool van vruchtbaarheid kom je ook in andere religies/culturen tegen. bij christenen met pasen en bij o.a. moslims met nieuwjaar. Zo zal het met de groene takken/bomen ook wel zijn…als symbool van eeuwig leven oid. In mijn ogen is dat van die religieuze diversiteit een flauwekul argument. het symbool reikt verder dan alleen de chr. traditie,
    Verder .. waarom zou je in een school uberhaupt een kerstboom of andere religieuze versiering aanbrengen. een school is een instituut voor wetenschap toch?

  3. De kerstboom is geen christelijk symbool.
    Er kan dus niet gesproken worden van een christelijke traditie domweg omdat het er geen is.
    Vandaar dat tot diep in de jaren 70 menig protestant nogal wat moeite had met “de kerstboom”
    Alles maar werkelijk alles van ballen tot slingers is direct terug te voeren op Keltische / Germaanse traditie.
    ( overigens ook het geval met Pasen, Pinksteren e.d.)
    O en Le Roi die boompjes worden gekweekt met als doel “kerstboom” dus welke milieu kwestie hebben we het precies over.

    Zelf zet ik altijd mijn Reuze grote Kerst Ernie, deze krijgt dan een plaatsje op het huisaltaar waar normaal Boedhha staat.

  4. @5:

    [ Alles maar werkelijk alles van ballen tot slingers is direct terug te voeren op Keltische / Germaanse traditie]

    Jaha, dat weet ik wel hoor. De nazi’s waren ook dol op kerstbomen en fakkels, maar er was een klein probleempje: Jezus was volgens hen een Jood en de kerk moest weg, en daarom moesten er ijzeren (nazi)kruizen in de bomen, maar dat wilde het volk niet doen. Mal hè?:

    http://historiek.net/hoe-de-nazis-kerstmis-wilden-nazificeren/6345/

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1228630/How-Hitlers-Nazi-propaganda-machine-tried-Christ-Christmas.html

    Een reden temeer dus, zo’n onschuldig feestje is het niet hoor. Hellowien is toch een leuke vervanging? Veel hipper een pompoen op je hoofd, en dat ding kan je dan fijn op je eigen altaartje zetten naast je Boeddhabeeldje. Zoals je weet was Boeddha dol op pompoenen.

    Google eens op: Geen Stijl Kerstboom Mariska. Daar heb je het weer hè: de moslims trekken zomaar een kerstboom omver. Zelfs dat wordt gebruikt in de hetze tegen de Islam.

    Gij zult de naam van Dogen niet ijdel gebruiken.
    “If you see the Buddha, kill him !!”

  5. @3,

    “Verder .. waarom zou je in een school uberhaupt een kerstboom of andere religieuze versiering aanbrengen. een school is een instituut voor wetenschap toch?”

    Eens. Deels althans.

    Wat is trouwens de meerwaarde van het vieren van Kerst, als ‘we’ bijv. ‘de duif’ ook als symbool van vrede hebben.

    Klokslag twaalven, knalt men elkaar toch wel verder overhoop. 😉

    Zolang het wanhopig vastklampen aan dit soort opgedrongen (christelijke) tradities plaatsvindt, blijf ik er (zachtjes!) tegen ageren. Of alles, of niets. Waarmee ik bedoel, dat er m.i. ‘alle feestdagen’ (of deze nu vanuit een of andere religieuse hoek komen, of niet) gevierd zouden moeten ‘kunnen’ worden.

    Deze feestdag vieren ‘we’, omdat het X is. Waar X voor de (verdere) historisch bekende definities staat. Dit incl. de geschiedvervalsing waar menig zich helaas niet van bewust is, om wat voor verdere reden dan ook.

    Pas dan is er m.i. (tevens) sprake van een multi-culturele samenleving. Wat ‘Nederland’ denkt te zijn.

    Licht als thema is ook iets van vroeger. Vreugdesvuren, bijvoorbeeld. [ https://en.wikipedia.org/wiki/Bonfire ]

    Niets mis met het vieren van feestjes; integendeel, des te meer des te beter. Maar wees er bewust van, waar die feestdagen voor staan en stonden. Dat laatste blijkt m.i. nogal problematisch te zijn, door de reeds genoemde geschiedvervalsing vanuit o.a. ‘het Christendom’. Dat ís m.i. cultuurbarbarij! En in dit geval om ‘het Christendom’ als belangrijkste (religieuse) stroming op de voorgrond te plaatsen.

    Om het maar even heel kort door de bocht te stellen.

    Het weghalen van een kerststal is bespottelijk en onnodig, wanneer er tevens ruimte is om ook andere ‘feestdagen’ te vieren. Zoals bijv. Halloween. Wat overigens geen ‘overgewaaid iets uit Amerika’ is, aangezien deze eeuwen teruggaat. Zie o.a.: https://en.wikipedia.org/wiki/Hallowmas – of eender welk ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Feest-_en_gedenkdagen (om er maar een paar te noemen).

    Men ‘hoeft’ deze dagen niet te vieren, men ‘mag/ kan’ het vieren. Indien men dat wenselijk vindt.

    Zelf vier ik het e.e.a. wel na afloop. Wanneer alle lekkernijen voor een fractie v/ d prijs in de winkel liggen.

    Incl. ‘sjukkula’.

  6. @7: Marc:

    Van mij mag iedereen vieren wat zhij wil hoor. Inclusief alle toeters en bellen.

    Maar met die kerstboom is dat anders. Ook die wordt gebruikt als “ze proberen onze kultuur te kapen”. Waar las ik dit de laatste tijd toch vaker??

    Google maar op: Geen Stijl kerstboom en Mariska.

  7. @5 @6
    [ Alles maar werkelijk alles van ballen tot slingers is direct terug te voeren op Keltische / Germaanse traditie]
    Dat is niet helemaal waar. Het is allemaal terug te voeren op tradities van volkeren die hun tijd in deelden aan de hand van ritme in de natuur, vnl mbv de stand van de hemellichamen
    Doorheen verschillende culturen zie je opvallend vaak gebruik van gelijkaardige symbolen. De feesten worden gevierd ondanks de draai die heersers er aan willen geven.
    En de traditie is hardnekkig. Wonderbaarlijk toch dat we anno 2013 ons hier nog mee bezig houden
    Ik ben het eens met @Marc. Er is niks mis met feestjes, hoe meer hoe beter. Enig bewustzijn van waar de feestjes voor staan is wel mee genomen. Markeringen in het verloop van een jaar. Zelfs of misschien vooral in een 24/7 maatschappij hebben we daar behoefte aan.

  8. Le Roi

    Dogen is mijn persoonlijke held, vandaar dat ik zijn naam gebruik.
    Ik volg zijn lijn vandaar!
    Bij ons in het klooster staat overigens met de kerstdagen een boom / kaarsjes / Jezus maar niet aan het kruis / Boeddha / en licht symbolen Ieder jaar een prachtig feest waar iedereen welkom is.
    Dit jaar komen onze broeders van de plaatselijke moskee het licht feest meevieren.

  9. @Dogen
    dat kruis hoort ook niet bij kerstmis, maar bij pasen – eigenlijk bij de goede vrijdag toen jezus gekruisigd werd, met pasen was hij al weer uit den dode opgestaan.

  10. @10:

    Zen en persoonlijke helden? Lieverd, je kletst uit je nek. Ook voor wat betreft je klooster, dat heet niet zo maar Sangha. Dat maakt me allemaal niets uit al noem je het een bordeel waar jullie zouden “zitten”.

    Maar goed, we hebben het over iets anders hier. alhoewel je wel spreekt over een licht feest ? : )

  11. @8, Le Roi,

    “Van mij mag iedereen vieren wat zhij wil hoor. Inclusief alle toeters en bellen.”

    Mocht ik de indruk hebben gewekt dat jij anderen hun vieringen zou willen afnemen dan geef ik bij deze aan dat, dat m.i. zeker niet het geval is. Dat is absoluut niet de indruk die ik van jou krijg.

    Integendeel, zelfs!

    Veel van hetgeen dat roze baggerblogje voor pubers en verveelde kantoorpikkies, geenstijl.nl, moslims mee tracht te framen, ben ik mij terdege van bewust.

    Dat TelegraafMediaGroep-baggerblogje is al jaren geen “satire” meer.

    En met jaren doel ik op de tijd voordat Marck ‘Pritt’ Burema de reactievelden vervuilde met zijn stompzinnige gebazel, alvorens hij ‘het roer’ overnam en het tot een verzamelplek van kansloze PVV-trolletjes (en eerder genoemden) liet verworden.

    Die site mag van mij vandaag nog ‘op zwart’, vanwege geen enkele toegevoegde waarde, anders dan voor een beperkt aantal zwakbegaafde querulanten.

    Dus ja, ik ben tevens op de hoogte van hetgeen waar jij op doelt. Incl. die kerstboom, om maar een beetje ontopic te blijven. 😀

  12. Als je wil dat heel Den Haag in opstand komt moet je vooral de kerstboom afschaffen……………

    😉

  13. Le Roi

    Sangha is Sanskriet ik heb het altijd gewoon over een klooster weten mensen gelijk waar het over gaat.
    (Klopt ook niet helemaal maar sangha is eigenlijk de gemeenschap van praktiserende in het algemeen)
    En het bordeel waar we zitten vind je hier:
    eiab.eu

    “Zen is fucking boring, untill it is not.”

  14. “In westerse landen wordt steeds vaker geroepen om kerstbomen maar weg te doen vanwege de christelijke religieuze achtergrond van die traditie.”

    Een misser van de bovenste plank. Kerstbomen in de fik steken is iets wat Germanen deden om de terugkeer van het licht (dagen worden langer) te vieren. De kortste dag valt op 21 december. Vandaar dat zij rond die tijd naaldbomen op een hoop gooiden en in de fik staken. Met het christelijke kerstfeest en de viering van de geboorte van het kindje Jezus heeft het niets van doen. Maar niemand schijnt zich af te vragen wat eigenlijk de betekenis is van een boom omzagen, in je huis halen en op te tuigen met lampjes….

  15. Je kunt een kerstboom ook gewoon leuk vinden. Niet alles hoeft beladen opgevat te worden.

  16. @16:

    Vind jij zwarte Piet ook gewoon leuk? Smaken verschillen, maar ik vind het een rare bezigheid dat optuigen van die boom met ballen en koekjes, sjukkula en weet-ik-veel. Oja, en met een spuitbus sneeuw spuiten. Hier in de hal bij de ingang van mijn woonstede staat nu al zo’n ding met nep-plastic-cadeaudozen. Daar hoor je dan ooohh en aaahhhh over te zeggen. Ik ben toch niet gek?

  17. Nu in de zin van als nieuwigheid. Ik wilde niet meedoen aan die malle toestanden en nu lig ik niet goed meer bij de medebewoners. Zo simpel is dat tegenwoordig.Je doet maar gewoon mee met de rest anders ben je raar of apart.

  18. @18: Zwarte Piet vind ik voor kindertjes ook wel leuk ja. Maar wat ik niet vind is dat iedereen dat verplicht leuk moet vinden. Sowieso is het in mijn ogen raar om iets te moeten vinden wat anderen vinden.
    Iedereen moet zelf weten wat hij leuk vindt, gelooft, lekker vindt, raar vindt etc.
    http://www.youtube.com/watch?v=0XDfDg1A1uE

  19. @19, kan je even een paar wetsartikelen aangeven, waarin het verplicht is om eender welke viering dan ook leuk te vinden? Dank.
    “wat ik niet vind is dat iedereen dat verplicht leuk moet vinden”

Reacties zijn gesloten.