Karst T. en de schietpartij Alphen aan de Rijn

Een goede vriend van mij is op 30 April jarig en 2 jaar geleden zat hij met de verjaarsvisite naar de uitzending over Koninginnedag te kijken. Ze zaten net aan de koffie en konden net als de rest van Nederland kijken naar de daad van Karst Tates, waarop de visite van mijn vriend zei; “Als we niet gekeken hadden, dan was het ook niet gebeurt’. Dat sloeg natuurlijk nergens op, maar hier hebben we al te maken met de ontkenningsfase.

Nadat Karst tot stilstand was gekomen bij de Naald en 7 slachtoffers had gemaakt, was Nederland in shock. Hoe kon dat gebeuren en al gauw kwam er gelijk achter: ,,Het zal toch geen allochtoon zijn”? Neen het was een volbloed Hollander die uit een redelijk goed milieu kwam en dat was dat. Maar de 2e ontkenningsfase kwam. Als het inderdaad een allochtoon was geweest, dan was de bloeddorstigheid van het computerscherm gespat. Behalve dat er nog een paar verstandigen waren die de daad afkeurden, kwamen de excuses. De linkse multi-culti was hier de schuld van. Wat links en multi-culti hier mee te maken hebben is mij een raadsel, maar goed de bodem was al gelegd en zelfs Guusje ter Horst kon niet verklaren waarom de bloeddorstigheid zo hoog was, als het een ander dan Karst T. geweest was. Het commentaar van Geert was zoals gewoonlijk magertjes en de zaak kreeg nog een klein staartje toen bleek dat Karst althans wel belangstelling had voor rechts-radicale ideeën. Ook had hij Nietsche en Celine gelezen, zoals hele volksstammen, maar die rijden geen mensen om. Waarom is het als men Nietsche leest, dat je dan gelijk getikt bent? Beethoven was mentaal nou ook niet de gezondste, maar we luisteren nog graag naar zijn werken en niemand die een Beethoven fanaat is, wordt er van beschuldigd dat hij ze niet allemaal op een rij heeft of bepaalde sympathieën. Met Wagner is het anders want dat was  gewoon een antisemiet.

Nu is er dus een jongeman bij wie de stoppen waren doorgeslagen, en 7 mensen op klaarlichte dag heeft doodgeschoten. Triest en verschrikkelijk voor de nabestaanden. Of het een extreem-rechtserd was of niet doet niet ter zake. Maar wel dat de media hier ook schuld aan heeft. Want, al een paar jaar geleden heeft een hoogleraar publiekelijk verzocht om familiedrama’s en zaken zoals Karst niet met grote letters en foto’s op de voorpagina te zetten, maar het liefst op een pagina ergens onderaan. Hoe meer men gretig aandacht besteedt aan dit soort verdriet en de media erop los gaan als hyena’s op een karkas, des te meer zullen bepaalde individuen die op dat moment niet al te stevig in hun schoenen staan er een voorbeeld aan nemen. Zoals gewoonlijk is hij een roepende in de woestijn.

In Amerika heb je het fenomeen dat er jongelui die ook problemen hebben naar school gaan en daar een bloedbad aanrichten. Er wordt al gauw gedaan dat de jongeren onder invloed waren van b.v. Marilyn Manson of nog wat andere duistere rockgroepen die de dood verheerlijken. Maar dat heeft weinig tot niets met de oorzaak te maken. Het schoolsysteem in Amerika kan een levende hel voor sommigen zijn. Maar ook de jongens die het gedaan hadden zaten onder de anti-depressiva wat gauw door de machtige fabrieken onder het tapijt werd geveegd. Bovendien zijn er ook in Nederland, niet professionelen zoals een juf of een meester die menen dat zij de wijsheid in pacht hebben. Is uw kind druk dan wordt er gelijk aan ADHD gedacht, of is uw kind wat erg introvert en doet niet mee, misschien is het autistisch? Gelukkig zijn de ouders hier niet zo makkelijk om te praten, maar in the USA is het anders. Er zijn stammen schoolkinderen die gewoon Ritalin krijgen toegediend. Peter Breggin een Amerikaanse psychiater heeft hier een boek over geschreven; ‘Reclaiming our childeren’, waarin een buitengewoon somber beeld wordt geschetst hoe kinderen er aan toe zijn in ons voorbeeldland Amerika. Ook gaat hij uitgebreid in over de gevaren van medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven, het is schadelijk en kinderen zijn veel beter af, met een liefdevol gezin en een school die gewoon een school is en geen fabriek die kinderen terroriseert.

Een onderzoek dat is gedaan in Her Majesty’s prison in Engeland wees uit dat met het gezonder eten en minder suikers en vetten, het agressielevel in de gevangenis aanzienlijk daalde. Want het zijn niet alleen gedragsproblemen, maar ook door teveel ongezond eten allergieën etc kan men behoorlijk uit zijn dak gaan. Of de befaamde cocktail van alcohol en drugs kan ook zorgen voor veel geweld.

De anti-psychiatrie heeft hier vele theorieën over en is terecht heel kritisch over de machtige medicijnfabrikanten die mensen medicijnen laten voorschrijven die totaal niet nodig zijn. Of misschien deze Tristan ook anti-depressiva slikte is onduidelijk. Maar excuses zoeken voor een man die in de war was, maar wel bewust 7 mensen omlegde en moord en brand schreeuwen als het een allochtoon is, kan natuurlijk never nooit.

Nietsche, Celine, Marilyn Mason of bezoekjes naar bepaalde sites leiden niet tot moord, maar de media die dag-in dag-uit hun lezers graag willen informeren over de buurman die zijn gezin heeft uitgemoord wel. Ook films en series waar veel geweld in voorkomt, hebben invloed op jonge kinderen. Het ontdekken van porno ook, want kinderen denken dat zo’n opgepompte juf die kreunt en steunt voor de camera, het echte leven is.

Daarom is het tijd om toch maar eens uit te zoeken of er nog iets van fatsoen is. Net zoals vroeger de dader Tristan van der V. heette, moet dat zo blijven. Want ook de familie zal hier net zoveel verdriet van hebben of veel erger, die moeten leven met de schuld en het idee dat zij het misschien hadden kunnen voorkomen. Nu heeft de Televaag de achternaam bekend gemaakt. En niet rekening houdend met bepaalde lieden die vinden dat dan ook maar de hele familie moet boeten, het als exclusief nieuws bekend gemaakt. Het is zum kotzen. Ja, met deze journalistiek loopt het uit de hand, hoe meer moorden, hoe meer familiedrama’s en hoe meer er gestookt wordt tegen buitenlanders, is het niet vreemd dat het uit de hand loopt. Al zal Sjuul Paradijs daar niet wakker van liggen, de telegraafrellen waren het begin voor de flower power in Nederland. Het wordt tijd dat er een andere manier komt, zeer vredelievend dat wel, koop gewoon de Televaag niet, zeg je abonnement op en boycot WNL.

10 gedachten over “Karst T. en de schietpartij Alphen aan de Rijn”

 1. Een van de schutters van Bowling for Columbine was afgewezen voor het leger omdat hij medicijngebruikt had verzwegen. Mogelijk heeft het in duigen vallen van zijn toekomst plannen hem eerder tot geweld gedreven dan die pillen.

  Ik ken zelf iemand die het lijdend voorwerp is geweest van het Amerikaans school systeem en de medicalisering van de kindertijd. Jarenlang getreiterd en mishandeld worden en dan ondertussen gedwongen worden medicatie te nemen voor problemen die niet hebt. Deze persoon leeft als volwassene nog altijd met de pijn en schade die dit heeft veroorzaakt.

  Medicatie bedoeld om depressie, ADD/ADHD en psychiatrische klachten mede te behandelen is niet getest voor minderjarigen. Men moet dat slechts in zeer uitzonderlijke gevallen voorschrijven en in de begin tijd vaak controleren. Hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn reageren daar anders op. Bij een bipolaire stoornis heb je doorgaans geen keus en moet ook een jongere medicatie slikken om manie en psychose te voorkomen.

  Ik heb nog geen berichten gehoord dan Karst Tate en Tristan van der Vlis medicatie slikten.

  Bovendien ken ik een aantal die baat hebben bij medicatie voor emotionele en psychiatrische problemen.

  Kritisch zijn is een goede zaak, het demoniseren van medicatie is dat niet. In Nederland zijn we gelukkig terughoudender als het om het voorschrijven van pillen gaat.

  Ik vind dat we in Nederland eerder moeten streven om het stigma dat op emotionele problemen rust weg te nemen en weer meer te investeren in de hulpverlening. Als mensen in het nauw zo snel mogelijk hulp zoeken, is iedereen beter af.

  Je moet echter niet vergeten dat jonge mannen tussen de 18 en 25 doorgaans gewelddadiger zijn dan de rest van de bevolking vanwege hun hormonen en nog niet geheel volwassen hersenen. Die groep heeft de grootste kans om slachtoffer of dader te zijn als het om zinloos geweld gaat. Als een jongeman met agressie problemen zijn plaats niet vindt en in een groep komt waar agressie wordt verheerlijkt of als de enige oplossing wordt gezien, dan kan het van kwaad tot erger gaan zeker als hij ook nog aan wapens kan komen.

 2. De dader was werkeloos, depressief en sociaal geïsoleerd. Dat is een standaard recept voor radicalisatie en wanhoop.

  Mohammed Bouyeri was ook werkeloos, depressief en sociaal geïsoleerd. Ja, als je alleen maar met andere radicale idioten praat over dingen waar je alleen maar kwader van wordt dan ben je ook sociaal geïsoleerd.

  Bij veel mensen kwam hij over als een normale, misschien wat stille jongen. Hij had geen vrienden, en geen vriendin. Met een paar mensen had hij beter contact, en dan was hij ook spraakzamer. Hij was bijvoorbeeld trots op zijn vuurwapens en schepte daarover op.
  ‘Neermaaien’

  Van der Vlis vertelde ook dat hij behoorlijk depressief kon zijn. En in zo’n bui heeft hij de afgelopen jaren aan tenmiste twee mensen verteld dat hij ‘iedereen wilde neermaaien’, of woorden van die strekking.
  Niet naar politie gegaan

  De twee vonden op het moment dat ze het hoorden niet concreet of zorgwekkend genoeg om daar iets mee te
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/04_april/10/binnenland/van-der-vlis-dacht-aan-moorden.xml

  Er waren dus mensen die wisten dat deze jongen mensen wilde neerschieten en dat hij wapens had. Ik zou iemand ernstig aanraden om hulp te zoeken als ik dat soort geluiden hoorde. Als ik iemand niet goed kende dan zou ik dat melden bij de politie.

  Als hij dit aan twee mensen vertelde die niet zijn vrienden waren dan roept dit de vraag op tegen wie hij dat soort verhalen nog meer hield. Het lijkt me sterk dat zijn ouders en anderen niet wisten dat hij emotionele problemen had. Heeft er ook maar iemand hem aangeraden om die wapens tijdelijk in de leveren? Je moet sowieso een kluis hebben voor vuurwapens dus die hadden tijdelijk buiten zijn bereik opgeborgen kunnen worden.

 3. De dader had geen wapenvergunning moeten krijgen
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=SL38NDQD

  Hij heeft ook nog in 2006 tien dagen in een gesloten inrichting gezeten omdat hij vanwege depressieve klachten suicidaal was.
  http://www.zie.nl/video/algemeen/Dader-schietpartij-zat-in-gesloten-inrichting/m1gz2t8fte23

  Ik vind niet dat je mensen fouten en problemen voor eeuwig moet nadragen, maar minimaal zou iemand die op zijn 17e de wapenwet overtreed omdat hij zelfmoordneigingen heeft, niet voor zijn 25e een wapenvergunning moeten kunnen krijgen en dan pas na een grondige psychologische evaluatie op eigen kosten. Als iemand daar niet doorheen komt, moet iemand zich eerst laten behandelen voor hij zich opnieuw mag laten keuren.

  Het is enigszins absurd dat je niet met kinderen mag werken als je een technisch sepot (gebrek aan bewijs dus!) accepteert na een beschuldiging van een zedenmisdrijf maar dat je dus wel een vuurwapen mag bezitten binnen een paar jaar na een sepot voor overtreding van de wapenwet terwijl er op zich afdoende bewijs was voor een veroordeling.

  Een depressieve werkeloze sociaal geïsoleerde man tussen de 18 en de 25 die al een keer een zelfmoordpoging heeft gedaan met een luchtdrukwapen is bij uitstek iemand die geen vuurwapen ter beschikking zou moeten hebben.

 4. Helaas zullen nu veel onwetende mensen de associatie maken tussen depressief zijn en moordadig
  gedrag. Veel mensen zijn depressief maar zijn niet moordadig of suicidaal. Moordadig gedrag heeft vrijwel niets te maken met een depressie. Vaak kunnen depressieve mensen prima relativeren en is het voor veel mensen niet aan de buitenkant te zien, tenzij ervaring hebben met depressie’s. Wel kunnen sommige depressieve mensen suicidaal zijn. In Amerika schijnen wel een aantal rechtszaken geweest te zijn, waarbij werd aangevoerd dat anti-depressiva iemand moorddadig kunnen maken. Maar of dit klopt weet ik niet. Wat wel het geval is dat miljoenen mensen op de wereld (alleen al in Nederland tienduizenden) anti-depressiva slikken en als die beweringen zouden kloppen er dagelijks moordpartijen geweest zouden zijn.
  Wat de jongen kenmerkt is hufterig gedrag, want de jongen kiest ervoor zelfmoord te plegen en daarbij vele mensen met hem de dood in te nemen. Nu is dit een extreem voorbeeld van hufterig gedrag, maar onze maatschappij staat bol van het hufterig gedrag. Waarschijnlijk is het hufterig gedrag wel de oorzaak van de toestand waar de jongen terecht in gekomen is. Misschien gepest op het werk, vernederd door vriendin, liefdeloze opvoeding etc. Is natuurlijk geen excuus.
  Veel mensen in de maatschappij realiseren zich vaak niet wat zij met hun hufterige gedrag kunnen veroorzaken. Over het hufterige gedrag van Marokkaanse hangjongeren/ randgroepjongeren wordt breeduit gepraat. Maar over veel hufterig gedrag niet. Denk maar aan asociale buren, collega’s die geen rekening met iemand houden, pesterig gedrag vertonen, ellebogenwerk, voetbalsupporters, asociaal verkeersgedrag etc.
  Een aantal jaren geleden probeerde een man zelfmoord te plegen door van een bouwwerk af te springen, terwijl hulpverleners uit alle macht probeerden de man te helpen moedigden onze “brave burgers” de man om te springen en hinderden zij de hulpverleners. Toen ik met een collega het hierover had antwoordde zij dat die mensen proberen aandacht te krijgen. Maar geen kwaad woord over het verderfelijke gedrag van de ” aanmoedigende burgers”. De collega kon het bedenkelijke van het gedrag niet in zien.

 5. Heb wel eens iemand gekend die aan manische depressie leed. Daar slikte hij antidepressiva en lithium
  voor. De medicijnen sloegen redelijk goed aan en het was voor een buitenstaander bijna onmogelijk om het aan de buitenkant te zien. Hij maakte helaas de fout door te denken dat geen stigma hierop rust en vertelde aan een buurtbewoonster dat hij aan een manische depressie leed. De vrouw antwoordde daarop dat dat van die gevaarlijke maniakale mensen zijn. Nota bene een vrouw die een verleden had van jarenlange verwaarlozing door ouders, pleegtehuizen, drugsgebruik, prostitutie. Als iemand had moeten weten wat het betekent om een stigma op je te krijgen dan was het deze vrouw wel geweest, maar zij doet gewoon braaf mee met het kamp der
  domooren. In de buurt werd er wel eens gefluisterd of zij wel veilig waren met de aanwezigheid van de man.

 6. Nu word op zijn “geestelijke problemen” “gefocust ” Gezien het feit dat ik bij verschillende foto’s een dame in hoofddoek bij gewonden heb gezien ( kunnen verschillende foto’s van één gewonde zijn , weet ik ), bij een andere gewonde een hele Allochtone familie , en bij het NOS Journaal een interview met een jongedame die haar behoofddoekte buurvrouw naar het politiebureau begeleide omdat diens man niet van het winkelen was teruggekomen wil ik eerst de lijst van doden en gewonden zien voor ik accepteer dat er geen racistisch element in deze moordpartij..
  Karst T. reed ook dwars door een Antilliaanse band heen , dat is ook als “toeval”afgedaan ….

 7. Gozer Schreef:

  Veel mensen in de maatschappij realiseren zich vaak niet wat zij met hun hufterige gedrag kunnen veroorzaken.

  “Als ik maar mijn zin krijg”..(Ikke-ikke-ikke). “…moedigden onze “brave burgers” de man om te springen en hinderden zij de hulpverleners.” De hufterige maatschappij werpt uiteindelijk haar vruchten.

  Al Bakrastani Schreef:

  wil ik eerst de lijst van doden en gewonden zien voor ik accepteer dat er geen racistisch element in deze moordpartij..

  Jij ben niet de enige Al Bakra, ik wacht ook geduldig af om dit list zelf te kunnen doorzoeken. Daarnaast wil ik beide brieven lezen – de afscheidsbrief en deze die in de auto lag waar aanwijzingen over “explosieven” zouden gevonden zijn.

 8. Bakrastani,
  Daarom schreef ik ook dat depressie en geestelijke problemen geen reden zijn om mensen aan te rijden of neer te schieten. Duizenden mensen in Nederland kampen met een depressie of andere geestelijke problemen, maar hebben niet de drang om tot zulke daden over te gaan.
  Het is bekend dat Karst T extreem-rechtse ideeen had, maar dat is natuurlijk geen reden om mensen aan te rijden. Wat wel een dodelijke mix is is de combinatie van wapens, schietoefeningen en gedrogeerd worden met waanideeen dat de “blanke beschaving” (Wilders aanhangers spreken weer over de bedreiging van Joods-christelijke beschaving) wordt bedreigd en dat bij iemand die al geestelijke problemen heeft en niet in de meest stabiele situatie zit iets knapt en denkt zjn beschaving te kunnen redden.
  Het is wel bekend dat betreffende winkelcentrum druk bezocht werd door allochtonen. Of nu de dader heeft gehandeld uit extreem-rechtse motieven weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat geestelijke problemen niet de oorzaak van zijn. Duizenden depressieve mensen (al dan niet lijdend aan een zware depressie of een lichtere vorm) in Nederland doen geen vlieg kwaad. De dader zou best gedacht hebben er een einde aan zijn leven te maken en daarbij een aantal mensen mee te nemen waar hij een spuughekel aan heeft. Vraag me af wat de gemeenschappelijke kenmerken zijn van de slachtoffers in het winkelcentrum. Zulke daden komen meestal voor bij mensen die een einde willen maken aan hun leven en daarbij ook hun (ex-)partner als slachtoffer maken of het andere beeld is de dader die wraak neemt op zijn ex-collega’s waar hij zijn ontslag aan te danken heeft. Over de motieven van de dader blijft het natuurlijk speculeren, maar waar ik wel een rothekel aan heb is de selectieve verontwaardiging van rechts-Nederland die ineens de nuance op zoekt en nu ineens wel helder kan denken en van mening is dat de motieven onbekend zijn. Zou het om een allochtoon of een een persoon waarvan bekend was zich in milieubewegingen te lieten zien of een palestijnse sjaal hebben dan werd gelijk moord en brand geschreeuwd en geeist dat het nu wel afgelopen is van de “buitenlandse en linkse terreur”.
  Opmerkelijke reactie’s dat de man geen wapen mocht hebben omdat hij suicidaal was. Karst T had ook geen wapen, maar gebruikte zijn auto (hij had ook en vrachtwagen of een sjovel kunnen nemen, waardoor er nog meer slachtoffers waren geweest) als wapen. Volgens mij mag zowiezo wat mij betreft geen enkele burger een wapen mogen hebben. Suicidaal, geestelijke problemen of “geestelijk gezond”.

 9. Nee, de meeste depressieve mensen zijn niet gewelddadig en de meeste suïcidale mensen zijn ook niet moorddadig. Als ik iemand kende die vuurwapens bezat en aangaf suïcidaal te zijn en kwaad op de wereld dan zou ik stappen ondernemen om die persoon afstand van die wapens te laten doen. Tristan van der Vlis had beide signalen aan zijn omgeving afgegeven.

  Je wordt ook niet zo maar opgenomen in een kliniek vanwege depressieve klachten. Dat betekent dat je er heel zwaar aan toe bent geweest. Doorgaans nemen ze je alleen op als je een gevaar bent voor jezelf of anderen of je depressie je psychotisch of rand psychotisch heeft gemaakt.

  Persoonlijk ben ik verbaasd dat zijn ouders niet een probleem hadden met het feit dat hij wapens in huis had. Ik ken veel ouders die dat niet in huis zouden willen ook al was hun kind altijd dolgelukkig geweest.

 10. Bakrastani,

  We hadden hier allemaal wel voorspelt dat er weer op de persoonlijke problemen van de dader zou worden ingezoomd. Er zijn ook schizofrene racisten. Dit zijn geen zaken die elkaar uitsluiten.

Reacties zijn gesloten.