Kan Rutte het een beetje of is het een ordinaire cijferfetisjist?

Dit kabinet onder leiding van Rutte leeft bij cijfers en niet bij wat echt belangrijk is in het leven. Als de cijfers maar kloppen is alles goed in Nederland. Cijfers en geld zijn de nieuwe Mammon. Den Haag buigt zich er erg diep voor en ik ben toch echt benieuwd wat die mensen vrezen als ze niet aan ZIJN eisen voldoen.

Den Haag moet ook rekening houden met het feit dat schattingen van het CPB zijn wat het CPB zegt wat het zijn, schattingen. Inderdaad zie ik ook wel dat dit kabinet zich er aan vastklampt als een drenkeling aan een stuk hout. In de hoop het te overleven.

Het kabinet werpt zich op als hoeder van de staatshuishouding en predikt de bezuinigingsleer. De bonden hanteren kretologie uit de vorige eeuw en het cijferfetisjisme hypt elke nieuwe raming over afname van groei, consumptie en nationaal inkomen. ‘Maar het moet onderhand ook eens gaan over wat het leven de moeite waar maakt’, betogen Jos Verhoeven en Anton Westerlaken van Start Foundation.

‘Het nationaal inkomen meet noch ons vernuft noch onze moed, noch onze wijsheid noch onze ervaring, noch onze compassie noch onze toewijding aan het land. Ofwel: het meet alles behalve datgene wat het leven de moeite waard maakt’, zei Robert Kennedy ooit. Maar net als de herinnering aan hem, een man met een visie, lijkt deze wijsheid verder weg dan ooit. Problemen in de samenleving worden gefragmenteerd aangepakt waarbij de consequenties voor inkomsten en uitgaven richtinggevend zijn. Het morele sturingskompas is zoek. Neem de onderkant van de arbeidsmarkt. (Volkskrant)

Ik vind dat Verhoeven en Westerlaken een mooi stuk hebben geschreven om over na te denken. Maar ze maken dezelfde fout als veel andere mensen, als ze dit zeggen:

De rode gemeenschap moet beseffen dat de overheid geen maakbaarheidstoverstok heeft en een kas zonder bodem.

Links is van het potverteren zegt rechts altijd. Dat is niet waar! Als rechts aan de macht is, wat heel vaak is gebeurd, loopt de staatsschuld altijd op. Zie hier in een overzicht.

 

1 gedachte over “Kan Rutte het een beetje of is het een ordinaire cijferfetisjist?”

  1. Kan niet vaak genoeg gezegd worden, aangezien er al decennia lang gelogen wordt over linkse kabinetten en hun uitgavenpatroon.

Reacties zijn gesloten.