JP en de VOC-mentaliteit

Ja mensen, daar is-ie weer, die echte VOC-mentaliteit. Vooral bezongen door ex-minister-president Jan Peter (JP voor intimi) Balkenende, die zaken die met illegale invasies of het overweldigen van andere volkeren te maken hadden toch vooral ‘met de kennis van nu’ wilde beschouwen, maar dat moet volgens een belangrijk deel van de bezoekers van het Westfries Museum te Hoorn dan weer juist níet als het om een toch rasechte VOC-mentaliteiter als Jan Pieterszoon (tevens JP voor intimi) Coen gaat, en de vraag of diens standbeeld gehandhaafd moet worden of niet.

Eén derde van de bezoekers vindt wel degelijk dat de grote werken van JP Coen met de kennis van nu moeten worden beschouwd en is dus voor verwijdering van het standbeeld.

Sommigen vinden dat het beeld bewaard moet blijven omdat ‘los van het feit of hij goed of slecht was wel belangrijk voor de geschiedenis is geweest’. Nou vooruit, maar waar blijven die standbeelden van Seyss Inquart, Napoleon en Anton Mussert dan?

4 gedachten over “JP en de VOC-mentaliteit”

 1. Het is de moeite waard om de reacties onder het Telegraaf artikel te scannen:

  ” juweeltjes ” van uitspraken zoals:

  Jan Pieterszoon Coen verdient een standbeeld, laat die politiek correcte neuzelaars maar gaan verhuizen, die hebben in Noord-Holland niets meer te zoeken.
  Harm, Enkhuizen | 20:27 | 02.07.12

 2. In de Jaren 50 en 60 werden in hetzelfde Noord-Holland ( en waarschijnlijk elders ) wél lijsten van gevallen verzetsstrijders zonder dralen vervangen door plakkaatjes ” Aan hen die vielen ” omdat er communisten tussen stonden …

 3. Net als de monument voor de Apartheid dient ook deze te blijven staan als aandenken aan de meest gruwelijke kant van de menselijke ziel.

  Laat iedereen zijn eigen indruk maken.

 4. Tevens is dit standbeeld een van de meest in het oog springende bewijzen dat onze cultuur zijn wortels direct in de slavernij heeft.

Reacties zijn gesloten.