Journalisten betaald voor spionage in China

Niet alleen doen journalisten vaak niet wat ze moeten doen, namelijk goede vragen stellen, dóórvragen en niet klakkeloos de algemene berichtgeving overschrijven, ze blijken nu soms ook dingen te doen die ze beslist níet zouden moeten doen:

Inlichtingendienst AIVD heeft meerdere journalisten geronseld en betaald om te spioneren bij de Olympische Spelen in China in 2008.
De AIVD vroeg volgens de krant zeven verslaggevers tegen betaling foto’s en verslagen te maken van Chinese functionarissen die Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid benaderden. Slechts een journalist zou uit principe de financiële vergoeding niet hebben willen accepteren.

Nou, dat gaat lekker zo.

2 gedachten over “Journalisten betaald voor spionage in China”

 1. Ja, ja…
  Ik weet het…
  ’t Is een ‘Godwin’ maar toch…

  “” De Duitsers betaalden voor Joden, als je er een verraadde en die werd ook daadwerkelijk opgepakt dan kon je een premie innen. In maart 1943 werd er een beloning van 7,50 gulden in het vooruitzicht gesteld voor iedere ondergedoken Jood die kon worden opgepakt na aangifte. Nog voor het einde van het jaar werden er ruim 8.000 Joden Kopgeld opgepakt en op transport gesteld. Overigens was het kopgeld aanvankelijk 2,50 gulden maar dat werd met stappen verhoogd tot 40 gulden.””

  Zie—–> http://www.dedokwerker.nl/kopgeld.html

 2. Inlichtingendiensten benaderen journalisten regelmatig voor informatie verstrekking. Sommige ervan staan regelmatig op de loonlijst ervan. Dit zijn gangbare praktijken sinds jaar en dag, Bespieden en spionage gaan elke dag maar door.

  Nieuws echter is dat er openlijk erover gesproken wordt.
  Dit is alleen het tip van de iceberg.
  De gangbare praktijken in onze maatschappij evenaren gaan in wezen voorbij aan het dagelijkse bespieden toen in de beruchte DDR.

Reacties zijn gesloten.