Jofel de eerste mei vieren met de PvdA

Met een gerust hart kan ik stellen dat in dit decennium nergens zoveel aandacht is besteed aan de geschiedenis van de sociaal-democratie in Nederland als hier op Krapuul. En dit vanuit een kritisch-waarderend standpunt. Ik had met terugwerkende kracht alles kunnen afwijzen van na 1894, laat staan 1946, maar ik zou daarmee ook mijn neus schenden, als u de uitdrukking nog begrijpt. Maar de interesse zal nooit wederkerig zijn. En als het er op aankomt is de PvdA er om mij en mijn geestverwanten uit bed te sleuren. Ze hebben het tenslotte al eens gedaan zonder dat er een publicitaire haan naar kraaide. En de kameraden van 1 mei 2012 die op last van een PvdA-burgemeester geen 1mei-demonstratie mochten houden.

Peter Storm over die dag.

Die beelden terugziend weet ik het weer: de Nederlandse sociaal-democratie is gestorven met Joop den Uyl. En er is geen enkele smid in het land die deze sleutel maken kan, in het kader van de Oudhollandsche ambachten. Waarom kan ik wel respect hebben voor Den Uyl, Wiardi Beckman, Henri Polak – enfin, ik ga niet opsommen, en niet voor Eberhard van der Laan, Diederik Samsom, Lodewijk Asscher, Jeroen Dijsselbloem? U weet het best, u lacht ook schamper bij het horen van de namen, en de kiezer, uit welke motieven ook, weet het volgend jaar.

Enfin, de Partij van de Arbeid – door Den Uyl altijd zo liefdevol uitgesproken als pijfnarbijt, zoals hij ook affiniteit had gehouden met de antesenère partij – viert zijn zeventigjarig bestaan dit weekeinde. Waarin voorheen koninginnedag valt en de eerste mei.

Bestudeer zelf het programma maar. Ik licht er een onderdeel uit dat illustreert hoezeer de PvdA het goed voor heeft met de minse in de buurte die ze verder laat uitverkopen of slopen voor toffe goedbetaalde mensen zoals de bestuurderen (bestuurders zitten op de tram, PvdA!):

De Partij van de Arbeid is trots op het MBO. Daarom komen MBO studenten, docenten, bestuurders en PvdA-ers bij elkaar om het MBO in het zonnetje te zetten. Met workshops, gesprekken en kennismaking met al het moois dat het MBO te bieden heeft. Samen werken we aan een nog beter beroepsonderwijs!

Nog beter! Samen! Werken!
Houd toch op.