Jeff Sessions weg als minister van justitie uit kabinet Trump

Dat is snel: Jeff Sessions vertrekt één dag na de tussentijdse verkiezingen al als minister van justitie van het regime Trump. Op zichzelf is het niet zo vreemd als er wat vervangingen in een kabinet plaatsvinden na dergelijke verkiezingen, maar in het geval van Sessions denkt men natuurlijk direct aan het feit dat Trump die zal willen vervangen door een minister die hem wèl ‘beschermt’, zoals Trump als wannabe autocraat de functie van die minister in de eerste plaats lijkt te willen zien. Dus een die bereidwillig zal zijn Mueller te ontslaan of ernstig te hinderen in zijn functioneren, want Deputy Attorney General Rod Rosenstein leek daar ook al niet erg toe genegen.

Er zijn inmiddels meer Trumpianen als senator aangesteld, dus misschien ziet men nu een iets makkelijkere weg om een nieuwe minster aan te stellen, die immers nog altijd door de senaat bevestigd zal moeten worden. De naam van Lindsey Graham zoemt al enige tijd rond, en die heeft zich gedurende de laatste maanden dan ook vakkundig ingelikt bij Trump.

Wat er precies zou gebeuren mocht Trump Mueller ontslaan is niet helemaal duidelijk. De Democraten kunnen weliswaar een impeachmentprocedure in gang zetten in het Huis van Afgevaardigden, maar de Republikeinse Senaat zal dat nooit bevestigen. Wel zijn er geluiden dat een commissie van het Huis dan Mueller zelf weer in zou kunnen huren om een onderzoek voort te zetten, maar of hij dan dezelfde bevoegdheden zou hebben als een Speciale Aanklager is me niet duidelijk.